7x spelletjes waar je kind iets van leert

01.02.2021 10:01
spelletjes-waar-kind-iets-van-leert

Van verstoppertje spelen tot aan krentenbollen tellen: deze spelletjes zijn leuk om te doen én je kind leert er ook nog eens wat van.

Tellen is een feest

Voor jonge kinderen is tellen een feest. En daar kun je allerlei spelletjes bij verzinnen. Tel vanuit het raam bijvoorbeeld samen het aantal rode auto’s, blauwe fietsen of zwart-witte katten. Laat je kind drie krentenbollen in een zakje doen. Of vraag of hij vier handdoeken kan opvouwen. Je kind leert steeds beter tellen en jij krijgt mooi hulp tijdens het doen van de was. Win-win noemen we dat.
 

Alles uit de (schoenen)kast

Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar er bestaat dus zoiets als schoenenmemory. Werkt zo: hussel de schoenencollectie van je kind door elkaar en leg ze stuk voor stuk in gelijke rijen op de vloer. Struin je keukenkastjes af en leg dan over iedere schoen een (thee- of hand)doek. Laat je kind alle paren bij elkaar zoeken door steeds twee doeken per keer op te tillen. De kunst is dat-ie natuurlijk – net als bij de kaartjes – onthoudt waar welke schoen ligt.
 

Lees ook
7x leuke puzzels voor kinderen >

 

Altijd goed

Blijft favoriet: verstoppertje. Een spel zo oud als de weg naar Rome en leerzaam op meerdere niveaus. Baby’s en dreumesen leren bijvoorbeeld dat voorwerpen en mensen blijven bestaan, ook als je ze niet kunt zien. Bij oudere kinderen spreekt het tot de verbeelding: je kind moet bedenken waar anderen verstopt zouden kunnen zitten of wat voor hemzelf een goeie verstopplek is. Plus: je moet er wat geduld voor opbrengen. Voor de meeste kinderen nogal een opgave, maar de drang om niet ontdekt te worden is groter. Leren ze ook nog eens hun impulsen te beheersen.
 

Online spelletjes

Je peuter af en toe op de iPad kan best – helemaal met deze spelletjes, die niet alleen leuk zijn, maar ook hartstikke leerzaam. Je kind helemaal blij, en heb jij mooi even een kwartiertje voor jezelf.
 

Dansen met de tafels

Wil je je schoolgaande kind op een speelse manier helpen met rekenen? Dans dan met de tafels. Het idee is simpel: je kiest eerst een tafel – bijvoorbeeld de tafel van 4. Vervolgens tel je om te beurt vanaf nul en de persoon die óf een cijfer (met een) 4 óf een cijfer uit de tafel van 4 (8, 16, 32) moet opnoemen, roept in plaats daarvan ‘dansen!’. 
 

Het supermarktspel

Nu je niet met het gezin naar de supermarkt kan, haal je deze gewoon in huis met dit grappige geheugenspelletje. Speler één begint met de letter A en noemt iets wat in de supermarkt te koop is. Vervolgens herhaalt speler twee dit product en noemt er ook een met de letter B, enzovoort. Bijvoorbeeld: Speler één: ‘Ik ga naar de supermarkt en ik koop peren.’ Speler twee: ‘Ik ga naar de supermarkt en ik koop peren en broccoli.’
 

Geheimschrift

Eén speler houdt zijn handen voor zich en sluit zijn ogen. De andere speler schrijft met zijn vingers een woord op de handen van speler één, die vervolgens moet raden wat er is geschreven. Simpel, maar succes gegarandeerd.
 

Bron: wijzeroverdebasisschool.nl

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook >