slimme_alternatieven
Beeld: Getty

Lusten jij of je kind geen vlees of wil je eens wat anders dan gewone melk? Dan hebben we een paar prima alternatieven voor je. Stuk voor stuk gezond en nog lekker ook.

1. Vlees

Of je nou wel of geen vegetariër bent, het kan nooit kwaad om wat minder vlees te eten. Niet alleen van jezelf: het is ook nog eens beter voor het milieu. Wat je ervoor in de plaats neemt? Vis is een optie, eieren ook, maar je kunt ook kiezen voor linzen, bruine bonen of kikkererwten. De meeste peulvruchten zijn reuze voedzaam en daarmee prima vleesvervangers. Wat heet: schep 70 gram op je bord en je hoeft geen biefstuk meer te bakken. O, en smaakt bovendien verrukkelijk.

 

2. Friet

Eerlijk is eerlijk: niets lekkerder dan bak friet met flinke dot mayo op z’n tijd. Maar als je zoekt naar een gezond alternatief, is de zoete aardappel je vriend. Zit vol met vitamines, vezels en mineralen en het grootste pluspunt: je kunt er dus friet van maken. Kwestie van de zoete aardappel in reepjes snijden en in een schaal leggen, besprenkelen met olijfolie en peper en 40 minuten in de oven zetten op 180 graden. Geloof ons: je wilt niks anders meer.

 

3. Pannenkoeken

Je kunt natuurlijk naar een van deze pannenkoekenrestaurants gaan, maar zelf bakken is veel leuker. Helemaal omdat je eindeloos kunt variëren met ingrediënten. Wat dacht je van een bananenpannenkoek met honing en vers fruit? Je hebt er – echt waar – slechts 1 banaan en 1 ei voor nodig. Plus wat honing en aarbeiden, bessen of frambozen, natuurlijk. Even mengen, bakken en klaar is kees. Supermakkelijk. Meel heb je dus niet nodig en van dat geklooi met pannenkoekenmeel heb je ook geen last meer.

 

4. Melk

In Nederland zijn we opgegroeid met koemelk, maar andere alternatieven worden steeds populairder. Wat dacht je bijvoorbeeld van geitenmelk? De eiwitten in geitenmelk worden relatief gemakkelijk door het lichaam afgebroken, waardoor voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen én het lekker licht verteerbaar is. Handig: Voor baby’s en peuters is er ook opvolg- en peutermelk op basis van geitenmelk verkrijgbaar. De lichte verteerbaarheid komt dan goed van pas, omdat het verteringstelsel van je kind de eerste jaren volop in ontwikkeling is.

 

fotoserie-breken-genderregels

Dat meisjes veel meer doen dan haren vlechten en met poppen spelen, bewijst deze krachtige fotoserie van Huffington Post. Hokjesdenken: wat is dat? Gewoon doen waar je zin in hebt en aantrekken wat je mooi vindt.

Want ook vrouwen kunnen president worden...

 

...of skateboarder

 

...of schermer.

 

Lees ook
Dit meisje vindt gendernormen maar stom >

 

Vissen vangen? Kunnen dochters ook prima.

 

Net zo goed als dat jongens ballerina's mogen dragen...

 

...of meisjes graag motorrijden.

 

Ook meisjes kunnen sportieve dromen hebben...

 

...net zoals zij

 

...en zij.

 

En een meisje op de maan? Wie weet.

 

Eerst maar oefenen met een Lego-raket...

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Ionica Smeets checkt

Ionica Smeets (38) is wiskundige en moeder van Tex (7) en Rifka (2). In Kek Mama checkt ze de zin en onzin van opvoedfabels en -feiten: hoef jij dat niet meer te doen.

Soms flap ik het hele verhaal er ineens weer uit. Zoals laatst toen een lieve leidster op het kinderdagverblijf vrolijk vroeg of we nog een derde kindje zouden willen. Ineens hoorde ik mezelf ratelen over hoe het allemaal kantje boord was geweest bij Tex. Hoe ik met een zwangerschapsvergiftiging in het ziekenhuis belandde en het niet lukte de bevalling op gang te krijgen. Hoe ik steeds verder wegzakte. En hoe uiteindelijk iemand uit een operatiekamer is geduwd, zodat Tex en ik met een spoedkeizersnede gered konden worden.
 

Bang

Het duurde jaren voor ik durfde te denken aan een tweede kind. De eerste jaren was ik op Tex’ verjaardag altijd wat verdrietig omdat ik terugdacht aan de angst en pijn bij zijn geboorte. Pas toen hij vier werd, was zijn verjaardag voor het eerst alleen maar een feestelijke dag.

Die verjaardag zat inmiddels ook Rifka in mijn buik. Na lang twijfelen durfden we het toch nog een keer te proberen. Met extra veel controles in het ziekenhuis en medicijnen om een zwangerschapsvergiftiging te voorkomen. Ik was zo bang dat het desondanks mis zou gaan. Ik begon pas aan de babykamer toen ik 28 weken zwanger was, omdat vanaf dat moment de overlevingskans van de baby boven de 95 procent lag. Het voelde als een groot cadeau toen Rifka een paar maanden later gezond in haar wiegje lag.
 

Cijfers om stil van te worden

In Nederland worden jaarlijks tussen de 160.000 en 210.000 kinderen geboren. En toch blijft het me verbazen hoeveel zwangerschappen er nog mislopen in deze moderne tijd: vorig jaar 881. Het zijn cijfers om stil van te worden.

Gelukkig dalen die cijfers langzaam maar zeker. Te vroeg geboren kindjes krijgen steeds betere zorg en we weten ook steeds meer over wat we kunnen doen om dood-geboorte te voorkomen. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld een Britse studie waaruit bleek dat bij moeders die op hun rug insliepen doodgeboorte twee keer zo vaak voorkwam als bij moeders die op hun linkerzij gingen slapen. Volgens de cijfers van dit onderzoek zou rugslapen in Nederland jaarlijks bij veertien doodgeboren kinderen een rol spelen.

Deze studie bewijst niet dat op je rug slapen de oorzaak is van doodgeboorte, maar het is een kleine moeite om zwangere moeders te adviseren op hun linkerzij in te slapen. De meeste zwangere vrouwen geven aan dat ze best een andere inslaappositie kunnen aanleren als dat nodig is. Overigens hoeven zwangere vrouwen die op hun zij gaan slapen niet te schrikken als ze ’s nachts op hun rug wakker worden, het blijkt vooral te gaan om de positie waarin je in slaap valt. En het blijft natuurlijk een heel kleine kans dat het misgaat als op je rug. Bij de meeste vrouwen die op hun rug slapen gaat het gewoon goed.
 

Zegeningen

Terug naar dat derde kindje. In mijn hoofd weet ik dat de risico’s klein zijn, maar ik durf het toch niet aan. Ik tel mijn zegeningen en ben dolgelukkig dat we nu met z’n vieren zijn.

 

 

Als je ook iets gecheckt wilt hebben: mail ionicacheckt@kekmama.nl


Dit artikel staat in Kek Mama 02-2018.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >