4 slimme alternatieven die je vandaag nog kunt toepassen
Lusten jij of je kind geen vlees of wil je eens wat anders dan gewone melk? Dan hebben we een paar prima alternatieven voor je. Stuk voor stuk gezond en nog lekker ook.
1. Vlees
Of je nou wel of geen vegetariër bent, het kan nooit kwaad om wat minder vlees te eten. Niet alleen van jezelf: het is ook nog eens beter voor het milieu. Wat je ervoor in de plaats neemt? Vis is een optie, eieren ook, maar je kunt ook kiezen voor linzen, bruine bonen of kikkererwten. De meeste peulvruchten zijn reuze voedzaam en daarmee prima vleesvervangers. Wat heet: schep 70 gram op je bord en je hoeft geen biefstuk meer te bakken. O, en smaakt bovendien verrukkelijk.
2. Friet
Eerlijk is eerlijk: niets lekkerder dan bak friet met flinke dot mayo op z’n tijd. Maar als je zoekt naar een gezond alternatief, is de zoete aardappel je vriend. Zit vol met vitamines, vezels en mineralen en het grootste pluspunt: je kunt er dus friet van maken. Kwestie van de zoete aardappel in reepjes snijden en in een schaal leggen, besprenkelen met olijfolie en peper en 40 minuten in de oven zetten op 180 graden. Geloof ons: je wilt niks anders meer.
3. Pannenkoeken
Je kunt natuurlijk naar een van deze pannenkoekenrestaurants gaan, maar zelf bakken is veel leuker. Helemaal omdat je eindeloos kunt variëren met ingrediënten. Wat dacht je van een bananenpannenkoek met honing en vers fruit? Je hebt er – echt waar – slechts 1 banaan en 1 ei voor nodig. Plus wat honing en aarbeiden, bessen of frambozen, natuurlijk. Even mengen, bakken en klaar is kees. Supermakkelijk. Meel heb je dus niet nodig en van dat geklooi met pannenkoekenmeel heb je ook geen last meer.
4. Melk
In Nederland zijn we opgegroeid met koemelk, maar andere alternatieven worden steeds populairder. Wat dacht je bijvoorbeeld van geitenmelk? De eiwitten in geitenmelk worden relatief gemakkelijk door het lichaam afgebroken, waardoor voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen én het lekker licht verteerbaar is. Handig: Voor baby’s en peuters is er ook opvolg- en peutermelk op basis van geitenmelk verkrijgbaar. De lichte verteerbaarheid komt dan goed van pas, omdat het verteringstelsel van je kind de eerste jaren volop in ontwikkeling is.