Eindelijk heb je hem gevonden, je Mister Right. En lijkt het universum je zo gunstig gezind, dat jullie overwegen te gaan samenwonen. Alleen: jullie hebben allebei kinderen. En wat betekent dat nu eigenlijk echt, zo’n samengesteld gezin? Een paar praktische punten.
Lees verder onder de advertentie
Júllie willen misschien nooit meer zonder elkaar, maar voor je kinderen kan het even slikken zijn. Opeens altijd mét die nieuwe partner, plus een paar nieuwe broertjes en/of zusjes. Boteren ze lekker? Niks aan de hand. Zo niet: je kunt de omgangsregelingen afwisselen. De ene helft van de week jouw kinderen in huis, de andere week de zijne. Mits de exen meewerken, natuurlijk. Zorg er in elk geval voor dat iedereen een eigen plek heeft in huis, waar hij zich even kan terugtrekken.
Ja, die exen. Die spelen ook een rol in jouw samengestelde gezin. Handig als jullie een beetje door één deur kunnen. Vriendinnen worden hoeft niet, maar een keer samen een wijntje drinken is altijd een goed idee. Spreek bijvoorbeeld af: jij bepaalt de regels voor jouw kinderen, man die voor de zijne (en de hare). Voor hun kinderen zorgen, is iets anders dan ze opvoeden, en daar wordt iedereen blijer van.
Overigens wel zo handig als jullie basisopvattingen over opvoeden een beetje overeen komen. Jouw kinderen manen aan tafel te blijven, terwijl de zijne al voor het toetje de benen nemen, zorgt geheid voor heisa.
Over omgangsregelingen en agenda’s: dat op elkaar afstemmen was met je eigen kinderen waarschijnlijk al hogere wiskunde, laat staan wanneer je er opeens een bups kinderen bij krijgt. Stem wie wat doet met welke kinderen éven af met je Mister Right, voordat jij de taxichauffeur bent terwijl hij elke avond overwerkt (of andersom), en je vergeet waarom je dit ooit een goed plan vond.
Wat je je gegarandeerd een keer afvraagt. Twee keer zoveel kinderen, is twee keer zoveel ruzie. Of niet, maar dan kan het alleen maar meevallen.
Lees.Je wist waar je aan begon?! In 7 stappen naar een gelukkiger samengesteld gezin van Anja Pairoux, bijvoorbeeld.
En praat. Niet alleen met je mister, maar vooral met je kinderen. En de zijne. Onder vier ogen én in een wekelijks of maandelijks familieberaad. Dat jullie de kinderen opeens een paar stiefbroers en/of zussen opleggen, betekent natuurlijk niet dat ze hun eigen levens aan de kant moeten schuiven. Hoe gezellig het – hopelijk – ook is, met die nieuwe leeftijdsgenoten erbij; wel zo fijn als iedereen plek houdt voor zijn eigen leven.
Nieuwe kinderen in het gezin, kan de dynamiek in jouw gezin behoorlijk opschudden. Jouw jongste is misschien opeens de jongste niet meer, of je oudste niet langer de oudste. Kan een verademing zijn, maar ook een drama: ‘Hoezo moet ik jou helpen met opruimen? Je bent m’n grote zus niet.’
En jíj hebt overigens je manvrije dagen niet meer; je partner vice versa. Klinkt reuze romantisch in het begin, maar na de zevenentwintigste avond Studio Sport op rij, snak je naar wat me-time. Regel die. Voor iedereen.
Net als tijd samen zonder kinderen trouwens. Zeker wanneer de omgangsregelingen niet synchroon lopen. Als het éven lukt om elke twee weken een weekend samen te regelen: doen. Zo houd je de dubbeldrukke week ervoor ook stukken beter vol.
Maak af en toe ook tijd voor jou en je eigen kinderen. Dat jij en hun vader gingen scheiden is één ding, maar jullie blijven het kerngezin. Hoeveel je ook van die nieuwkomelingen houdt.
Zoek iets wat jullie als samengesteld gezin verbindt. Een nieuwe traditie. Een vast weekend met elkaar. Een hond. Anything.
En als het even niet loopt: er is altijd hoop. Er bestaan stiefgezincoaches, die je aan oplossingen kunnen helpen waaraan je misschien nog nooit had gedacht.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.