Elke ouder wil dat zijn kind het goed doet op school. Maar als je kind tot de middenmoot behoort en je hem aanmoedigt om tot betere prestaties te komen, kan dat averechts uitpakken. Volgens moeder en blogger Katie Bingham-Smith is dat ook geen slimme zet. ‘Leer je kind dat een gemiddeld niveau ook prima is.’
Lees verder onder de advertentie
Middenmoot
De drie kinderen van Katie zijn geen uitblinkers op school. Katie: ‘School is altijd een beetje een strijd voor ze. Ze hebben het gevoel dat ze harder moeten werken dan de meeste van hun vriendjes – en dan nog levert het niet altijd een hoog cijfer op.’ Haar kinderen hebben een gemiddeld niveau, net als Katie zelf vroeger. ‘Als mijn kinderen naar me toe komen en zeggen dat ze het lastig vinden om de middenmoot te zijn, voel ik met ze mee. Ik kon me ook nooit meten aan de studiebollen en als ik een tien kreeg, dacht ik dat het puur toeval was.’
Lees verder onder de advertentie
‘Cijfers zijn niet bepalend’
Katie praat er vaak over met haar kinderen. Ze vindt het belangrijk dat ze weten dat ze zich niet hoeven schamen dat ze ‘slechts’ een gemiddeld niveau hebben. ‘Natuurlijk kan ik mijn kinderen aansporen om harder te werken. Of ze straffen als ze bepaalde cijfers niet halen. Maar dat zou ik nooit doen – dat is slecht voor hun zelfvertrouwen en dan wek ik de indruk dat ik denk dat ze niet goed genoeg zijn.’ Katie vindt juist dat elk kind met een gemiddeld niveau er mag zijn. ‘Want de waarde van onze kinderen wordt niet gemeten aan de hand van cijfers of hoe goed ze presteren bij een sport.’
Lees verder onder de advertentie
Andere kwaliteiten
Dat je niet uitblinkt op school, wil bovendien niet zeggen dat je het later niet ver kunt schoppen. ‘Kijk naar een aantal Hollywood-sterren die hun school niet hebben afgemaakt of niet gestudeerd hebben. Als je geen studiebol bent, wil dat absoluut niet zeggen dat je later niet succesvol bent of niet meetelt.’ Volgens Katie hebben kinderen met een gemiddeld niveau heel veel te bieden. ‘Misschien zijn school en sporten niet hun ding, maar hebben ze wel veel andere kwaliteiten. We moeten ze de tijd en vrijheid geven om die interesses te onderzoeken.’
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
“Ik vroeg het eigenlijk gewoon voor de grap…” Dat schrijft de 28-jarige Natallia Tarrien over het moment dat ze ChatGPT raadpleegde vanwege een vreemd gevoel in haar kaak. Wat begon als een onschuldig gesprekje met een chatbot, eindigde met een spoedopname, een bevalling en… het redden van haar leven.
Iedere ouder maakt fouten. Kleine, grote, gênante – het hoort erbij. En meestal kun je er achteraf hartelijk om lachen. Maar soms ook niet. Carlijn baalt nog altijd dat haar dochter zilveren tanden heeft door haar fout.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.