In samenwerking met Kek Mama

Kidsproof kerst vieren doe je zo

14.12.2018 15:45
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Urenlang tafelen met het hele gezin, dat zit er meestal niet in. Maar met dit kidsproof kerstdiner kun je een heel eind komen. En je kunt het nog gezellig samen maken ook. Tips voor fijne feestdagen met het hele gezin. 

Kerst betekent tijd voor elkaar. Die tijd kun je op allerlei manieren invullen. Of je nou spelletjes doet onder de boom, met z’n allen een puzzel van vijfhonderd stukjes legt, naar het circus of het bos gaat. Doe vooral wat bij jouw gezin past, als je maar samen bent. Want dat is deze dagen het belangrijkst. 

Mini-chefs

Kerst en lekker eten horen bij elkaar, uitgebreid tafelen en kinderen dan weer niet. Maar als je voor kidsproof recepten kiest, is de kans groot dat de junioren het dit keer wat langer volhouden. Vraag de mini-chefs om je te helpen in de keuken. Dat is gezellig en vaak eten kinderen beter als ze hebben meegeholpen bij de bereiding. 

Borrelhapjes 

In plaats van een voorgerecht, kun je net zo goed een paar kleine borrelhapjes maken. Hoef je nog niet aan tafel en kan er gewoon doorgespeeld worden. Maak een lekkere mix van hapjes, bijvoorbeeld worstsnoetjes en kalfslikkepot voor de kinderen en vul de borrelplank verder aan met verschillende kaasjes, toast en een tapenade van olijven en roompaté

Slim koken

Wie slim kookt, staat op de dag zelf niet te lang in de keuken. Kies bijvoorbeeld voor een klassieke Biefstuk Wellington met snijboontjes en gebakken krieltjes. Niet het makkelijkste gerecht, maar wel prima om samen te maken. Terwijl jij de boontjes in kleine stukjes snijdt, kan je kind met een kwastje de plakjes filodeeg met gesmolten boter bestrijken. Voor je de biefstuk in de oven schuift, moet die minimaal een half uur buiten de koeling op temperatuur komen. Kun je ondertussen lekker verder puzzelen en borrelen. 

Feestelijk 

Nog zo’n feestelijk gerecht dat je goed kunt voorbereiden: gevulde champignons. De steeltjes van de champignons moeten hiervoor in kleine blokjes worden gesneden. Prima taakje voor een kleine chef, dat kan zelfs met een kunststof mes. De grote champignons vul je met een mengsel van gehakt, gember, lente-uit, ketjap, rijstazijn, sesamolie, sesamzaad, mosterd en kruiden. Ze hoeven maar twintig minuten in de oven. Fijn gerecht voor als je thuiskomt na een middag bos of museum. 

Kerstklassieker 

Helemaal terug van weggeweest: gourmetten! Dan kan iedereen zelf een beetje aanrommelen in kleine pannetjes. Lekker met reepjes verschillende soorten vlees en groente, maar ook met een gebakken mini-omelet of pannenkoeken. Een kerstklassieker waar het hele gezin blij van wordt. 

Meer informatie lees je op vlees.nl