In samenwerking met Kek Mama

Dit wist je nog niet over NL-Alert

04.10.2020 15:25

Stel je voor: op een gewone middag pas jij nieuwe schoenen en ondertussen speelt je dochter in de hoek van de winkel even op je telefoon. Plotseling galmt er een hard alarmgeluid door de winkel: het is een NL-Alert. Niet alleen uit jouw telefoon, maar ook uit telefoons van andere mensen die in de winkel zijn. Er is een dreigende situatie in het centrum.

Omdat je man daar aan het werk is, bel je hem direct om hem te waarschuwen. Gelukkig was hij al op de hoogte omdat ook hij een NL-Alert had ontvangen. Jullie volgen beiden het advies op en blijven binnen voor de veiligheid. Wat zijn jullie opgelucht als jullie een uur later opnieuw een NL-Alert ontvangen: de situatie is onder controle. En iedereen kan veilig naar huis. 

 

Dit wil je weten over NL-Alert:

·       NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat burgers waarschuwt en informeert over een noodsituatie in de omgeving. Het wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

·       Het tekstbericht begint altijd met het woord NL-Alert gevolgd door de datum, tijd en wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je informatie en updates kunt vinden.

·       NL-Alert ontvang je op je mobiel en gaat altijd af, ook als je telefoon op stil staat. Je telefoon laat een luid en doordringend alarmgeluid horen. Lees het bericht, kom in actie en help ook anderen daarbij.

·       Je ontvangt automatisch een NL-Alert, daar hoef je niets voor te doen.

·       NL-Alert is ook te zien op veel digitale reclameschermen en reisinformatieschermen van trein, bus, tram en metro.

·       NL-Alert maakt gebruik van cell broadcast, dat is gratis en anoniem. Je hoeft je niet aan te melden en je nummer blijft onbekend. Cell broadcast werkt ook als het netwerk overbelast is.

·       Je ontvangt geen NL-Alert als je (tijdelijk) geen bereik hebt; en als je telefoon op vliegtuigmodus of uit staat.

·       Elk halfjaar zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Dit gebeurt op de eerste maandag in juni en in december. Het controlebericht van 8 juni 2020 heeft ruim 90% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder ontvangen. Dit zijn 13,6 miljoen mensen. Daarmee wordt het overgrote deel van de bevolking bereikt.

 

Meer weten? Kijk op www.nl-alert.nl

 

In opdracht van de Rijksoverheid en veiligheidsregio’s.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor Interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.