In samenwerking met Kek Mama

5x zo maak je meer tijd voor je kind

26.03.2019 13:05

Wat gaat de tijd toch snel. Je knippert een paar keer met je ogen, en ineens is je kind alweer zoveel groter. Alle reden dus om meer tijd in je agenda te maken voor quality time. En dat is makkelijker dan je misschien denkt.

1. Samen wandelen

Met of zonder hond door het bos lopen of gewoon ’s avonds na het eten met je kind een blokje om. Een goed moment om een frisse neus te halen én even samen de dag doornemen. Wonderlijk hoe kinderen hun ouders tijdens het wandelen ineens veel meer toevertrouwen dan wanneer ze samen aan tafel zitten. Plots hoor je ontboezemingen over eerste verliefdheden, stille wensen, grote dromen en kleine onzekerheden. Waardevol en onbetaalbaar tegelijk.

 

2. Minder schermtijd

Even Instagram op je telefoon checken. En nu je toch bezig bent, ook snel op Facebook gluren. Trouwens, je hebt het journaal vandaag nog niet gezien, dus ook even een rondje langs je vaste nieuwssites. En staat er nog iets nieuws op Funda? Altijd leuk om even rond te neuzen, al ben je niet eens echt op zoek. Dat je dochter inmiddels al vijf keer jouw aandacht probeert te trekken omdat ze een dansje wil laten zien, heb je niet eens door. Ondertussen zit jouw zoon al een uur als een zombie filmpjes te kijken op de iPad. Ho, stop. Minder schermtijd – voor iedereen – betekent meer tijd voor écht contact. Meer gesprekken, meer lachen, meer samen zijn.

 

3. Spelletjes doen

Spelen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen, dat weet iedere ouder. Maar vaak denken we dan aan vriendjes en vriendinnetjes met wie ons kroost zich vermaakt, en niet aan onszelf. Een gemiste kans. Want samen een spelletje doen, is een uitgelezen manier om kostbare tijd met elkaar door te brengen en om je kind nóg beter te leren kennen. Is hij een sportieve verliezer of trotse winnaar? Je merkt het als je met elkaar de strijd aangaat. Haal daarom vooral eens één van de klassiekers uit de kast: kijk wie een geboren vastgoedmagnaat is tijdens een potje Monopoly, wie benen van elastiek heeft bij Twister of wie er over stalen zenuwen beschikt bij Dokter Bibber. 

 

4. Samen badderen

Vind je het eigenlijk best een gedoe als je kind ’s avonds nog in bad moet? Maak er voor de verandering iets leuks van. Ga eens samen met je zoon of dochter in bad of onder de douche: doe alsof jullie piraten of zeemeerminnen zijn, maak een baard van het schuim en zing samen liedjes. Zo maak je van de dagelijkse routine toch een bijzonder moment.

 

5. Houd ruimte vrij in je agenda

Vaak plannen we de weekenden vol: een etentje hier, uitstapje daar, feestjes, sportclubs en speelafspraken. Probeer voor de verandering eens een zaterdag of zondag helemaal vrij te houden: zo komt er weer ruimte voor spontaniteit en oprechte aandacht voor elkaar. Samen een cake bakken, op een zonnige dag een balletje trappen in het park of lekker lummelen in de tuin. Easy like sunday morning, inderdaad.