Nu voor later: zo leer jij je kind sparen & uitgeven tijdens de zomervakantie

23.05.2000 15:37

De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent vaak een extra zakcentje voor je kind. Misschien een paar euro voor het rapport of een bijdrage van opa en oma voor de vakantie. Dit is het perfecte moment om je kind te leren omgaan met geld. Wij delen handige tips, inclusief ideeën voor jouw kind om wat bij te verdienen deze zomer!

Lijstjes maken

Leren hoe je geld uitgeeft is net zo belangrijk als leren sparen. Bespreek met je kinderen wat ze kunnen kopen met hun geld. Maak samen een lijstje met dingen die ze leuk vinden en wat deze kosten. Zo krijgen ze inzicht in de waarde van geld en leren ze dat je het maar één keer kunt uitgeven. Dit helpt ze om prioriteiten te stellen en bewuste keuzes te maken.

Oefenen in de zomer

Naast het vaste zakgeld krijgen kinderen vaak extraatjes, vooral in de vakantieperiode. Hoe zorg je ervoor dat ze hier verstandig mee omgaan? Bespreek hoeveel ze willen uitgeven en sparen. Het Zomervakantie Spaarplan kan hierbij een handig hulpmiddel zijn. Dit plan helpt je kind om het geld wat ze krijgen bij te houden en een spaardoel te visualiseren. Ze kunnen zelfs een plaatje opplakken van hun droomwens! Een leuke visuele reminder, om voor ogen te houden waar ze het voor doen!

Sparen is een belangrijke vaardigheid. Moedig je kind aan om geld apart te zetten voor iets specifieks, zoals een nieuw spel of een dagje uit. Dit maakt het tastbaarder en motiveert veel meer. Met het Zomervakantie Spaarplan wordt dit leuk en inzichtelijk. Elke week kunnen ze zien hoeveel ze al hebben gespaard, wat motiveert om door te gaan.

Een eigen rekening

Het openen van een eerste betaalrekening voor je kind deze zomer is een slimme optie om alvast wat te oefenen.. Tijdens de zomervakantie kunnen ze rustig wennen aan het idee van een eigen rekening en leren hoe ze hun geld kunnen beheren voordat het nieuwe schooljaar begint. De Jongerengroeirekening van ABN AMRO is hiervoor een aanrader, zo leert je kind uitgeven en sparen en kun jij als ouder toezicht houden. En laat het sparen maar beginnen: als je nu een rekening afsluit bij ABN AMRO ontvangt je kind €10,- zakgeld op zijn of haar nieuwe rekening.

Tips om bij te verdienen

Naast het vaste zakgeld zijn er allerlei manieren om extra geld te verdienen tijdens de zomervakantie. We noemden al langs gaan bij opa, oma, oom, tante of andere familieleden met het rapport, maar wij hebben nog een paar extra leuke ideeën ter inspiratie:

  1. Limonade of ijsjes verkopen aan de buren  
  2. Tuin schoonmaken: denk aan harken of onkruid verwijderen
  3. Oude spullen verkopen: online of op een kleedje via een (eigen georganiseerde) rommelmarkt
  4. Honden uitlaten in de buurt
  5. Plantjes water geven (van de buren die op vakantie zijn of in eigen tuin)
  6. Zelfgemaakte armbandjes verkopen
  7. Flessen en blikjes inzamelen: niet alleen verdienen, maar ook leren recyclen!

De zomervakantie is dus een ideale tijd om je kind te leren omgaan met geld. Of het nu gaat om sparen of uitgeven, met de juiste hulp leren ze verstandige keuzes te maken. Dat is een goed begin voor later!

Open een Jongerengroeirekening bij ABN AMRO om je kind een vliegende start te geven met €10,- zakgeld cadeau. En vergeet niet het Zomervakantie Spaarplan te downloaden om het sparen nog leuker en inzichtelijker te maken!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met ABN AMRO.