Wat kost een kind nou eigenlijk? Nou, een flinke hap uit je maandelijkse inkomen
Het zijn schatjes, maar ze kosten wel wat. Maar liefst 15 procent van je besteedbaar inkomen en dat is als je één kind op de wereld gezet hebt. Met twee of meer kinderen gaat het, logisch, een nog groter deel van je inkomsten op aan je koters. We zetten de feiten over de kosten van een kind even op een rij.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek dook in de cijfers van gezinnen en inkomens. Ze keken hierbij naar het besteedbaar inkomen, dus je maandsalaris, maar ook de kinderbijslag, het kindgebonden budget, vakantiegeld, dertiende maand en eventuele andere toeslagen.
De kosten van een of meer kinderen
Een tweeoudergezin met één kind geeft 15 procent van het besteedbaar inkomen uit aan het kind. Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen maar liefst 35 procent.
Sta je er als ouder alleen voor, dan komen de kosten net wat hoger uit: 23 procent bij één kind, 31 procent bij twee kinderen, 37 procent bij drie en 42 procent bij vier kinderen.
Extra kosten en minder inkomsten
Het zijn niet alleen de bijkomende kosten die veranderen wanneer een stel kinderen krijgt. Vaak gaan de ouders ook minder werken, waardoor er minder maandsalaris binnen komt. Ook het water- en energieverbruik in huis zal stijgen, net al de kosten daarvan. Er moeten meer boodschappen gehaald worden en er gaan flink wat kosten naar kleding en verzorgingsproducten. Voor een baby is dat al bijna vierhonderd euro in het eerste jaar.
Verder gaat het geld naar luiers in de eerste jaren. Later gaan veel kosten naar kleding, verjaardagscadeautjes, kinderfeestjes en lidmaatschappen van bijvoorbeeld de sportclub. Oudere kinderen krijgen meestal zakgeld of kleedgeld, geld voor uitjes, een telefoonabonnement, sportclubs en schoenen.
Kosten van de kinderopvang
Dan heb je natuurlijk ook nog de kinderopvang voor jongere kinderen. Dat is vaak ook een flinke hap uit je salaris. Gelukkig krijg je daar wel weer wat kinderopvangtoeslag voor terug. Ook voor de buitenschoolse opvang krijg je een toeslag.
Wel of geen extra kosten voor de school van je kind?
Voor de basisschool hoef je in Nederland vrijwel niets te betalen, behalve eventueel de vrijwillige ouderbijdrage. Heb je kids op de middelbare school zitten? Dan komen er toch wel weer wat extra kosten bij, ook al wordt het schoolgeld van je kind door de overheid betaald. Misschien wil je ook nog wel het rijbewijs van je kind betalen, daar leg je tegenwoordig zo drieduizend euro voor neer.
In the end geef je per kind maar liefst, schrik niet, zo’n 100.000 euro uit totdat het uit huis gaat. Daarvoor is 22 jaar als gemiddelde genomen.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.