6x zo richt je jouw woonkamer veilig en kidsproof in

10.05.2000 17:11
speelgoed

Heb je liever niet dat je kinderen spelen in de woonkamer? Wij begrijpen dat wel. Er staan natuurlijk best wat kostbare spullen, zoals breekbare vazen en je prachtige bank. Het zou zonde zijn als daar iets mee gebeurt.

Wil je zonder zorgen de kinderen laten spelen in de woonkamer? Met deze tips creëer je een woonkamer die kindvriendelijk, veilig, functioneel en comfortabel is voor het hele gezin. 

Kies de juiste stoffen

Lichte stoffen en kinderen zijn vaak geen goede match. Een beker ranja of een stift en er zit direct een vlek in de bank waar je u tegen zegt. Kies daarom kidsproof stoffen voor de bank en het tapijt.

Leer is een goed voorbeeld van een kidsproof stof; een vochtige doek erover en klaar is Kees. Heerlijk. Ben je meer fan van zachte stoffen? Kies dan voor een donkere kleur, zoals bruin of grijs. Dan zijn vlekjes een stuk minder goed zichtbaar dan op hele lichte kleuren.

Kijk uit bij zijde en fluwelen stoffen, deze zijn lastig schoon te maken. Kies je hier toch voor? Dan kun je terecht bij de stomerij, zij weten precies wat ze moeten doen. Zo krijg je jouw bank weer heerlijk schoon. 

Investeren in goede schoonmaakapparatuur is een must. Kies bijvoorbeeld voor een stoomreiniger. Deze doodt ook nog eens alle bacteriën in de bank.

Veilig klimmen en klauteren in huis

Kinderen houden ervan om te klimmen en klauteren in huis. Je moet er alleen niet aan denken dat ze op de meubels gaan klimmen. Voorkom gevaarlijke situaties en zorg voor stevige meubels die niet zomaar omvallen. 

Je kunt jouw boekenkast en tv-meubel aan de muur bevestigen. Zo is de kans groter dat deze blijven staan. 

Scherven brengen geluk

Ja, maar het is nooit leuk. Je mooie vazen of kandelaars zijn natuurlijk erg breekbaar. Zet deze daarom op een plek waar kinderen niet bij kunnen komen, of op een grote tafel. Zo is de kans op een ongelukje een stuk kleiner en ben jij niet verdrietig over je nieuwe, stukgevallen vaas. 

Kussens zijn perfect bij het woonkamer inrichten. Ze zijn lekker zacht en daardoor kan niemand zich eraan bezeren. Ga voor lekker veel kussens en maak je woonkamer ook nog eens ontzettend knus. 

Opruimen?!

Het opruimen van speelgoed is nooit leuk. Het liefst bezaaien kinderen het hele huis met hun auto’s en poppen. 

Ga voor een makkelijke opbergruimte waar kinderen zelf bij kunnen. Denk aan manden, kisten en planken. Zo leer je ze om hun speelgoed zelf op te ruimen. 

Kies veilige raamdecoratie

Veel typen raamdecoratie open en sluit je met een bedieningskoord. Hang deze altijd netjes aan de muur, zo kunnen de kinderen er niet bij. 

Gordijnen en shutters zijn hele kindvriendelijke opties. Deze hebben namelijk geen bedieningskoorden. En zeg nou zelf, het is natuurlijk superleuk om je als kind achter de gordijnen te verstoppen. 

Eén van de voordelen van plisségordijnen is het veiligheidskoord. Wanneer je kind vast komt te zitten in het koord, schiet deze meteen open. Geen verstikkingsgevaar dus. Plisségordijnen isoleren ook nog eens als de beste, win-win. 

Rennen zonder botsen

Heb je al nagedacht over de indeling van je woonkamer? Houd rekening met ruimte voor kinderen die hier graag spelen. Maak bijvoorbeeld een speelhoek. 

Zorg voor voldoende ruimte om te rennen en te spelen. Zo botsen de kids niet tegen de meubels aan en struikel jij niet over rondslingerend speelgoed.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Veneta.