Jam(m)ie: met deze tips van Jamie Oliver eten je kinderen wel hun bord leeg

11.09.2023 15:34
Beeld: Chris Terry

Zure gezichten. ‘Bah, mam, dit lust ik écht niet’. Eindeloos geschuif met groenten op het bord. Nee, gezond eten en kinderen zijn niet altijd een zaligmakende combi. Gelukkig weet Jamie Oliver raad.

Wij spraken de chefkok – en vader van vijf – over zijn tips die koters wél aan het eten te krijgen.

Komen ze;

Verstoppen

  • “Gebruik alle trucs: verstop de groenten, stop het fruit dat ze niet willen in een milkshake. Natuurlijk wil je als ouder niet liegen, maar soms moet je dingen verbergen door ze in een heerlijke pastasaus of soep te verwerken.”

Proberen

  • “Laat ze dingen proberen: wetenschap zegt dat het ongeveer veertien keer duurt voordat je hersenen iets herkennen. Laat je kinderen dingen in verschillende vormen en variaties proberen, met verschillende kruiden en gekookt en ongekookt. Mijn kinderen eten een breed scala aan dingen.”

Écht voedsel

  • “Maak het niet moeilijker dan het is: koop vers voedsel. Als je rommel koopt, eet je rommel. Koop groenten, fruit, vlees, vis, kruiden. Als je koekjes hebt, eet je koekjes.”

Kook

  • “Verwarm dingen niet in de magnetron omdat het gemakkelijker is. In mijn boek Vijf Ingrediënten Mediterraan staan zoveel recepten die je in ongeveer twintig minuten op tafel hebt staan en met minder dan vijf ingrediënten – niet moeilijk, niet tijdrovend en goed voor je lichaam.”

Samen

  • “Laat de kinderen je helpen; mijn kinderen hebben me allemaal geholpen met koken en omdat ze de basis kennen, weten ze ook wat ze wel en niet lekker vinden.”

Mediterrane keuken

Jamie dompelde zich voor zijn laatste boek onder in de mediterrane keuken. Waarom? “Omdat het een van de gezondste keukens van de wereld is.” En ook omdat wij – uit over het algemeen koude en natte landen – maar wat gek zijn op die streek en haar producten. Hij kwam erachter: met vijf ingrediënten kun je genoeg maken – of zelfs een heel boek vullen. Jamie schreef en kookte 1,5 jaar om alle recepten lekker, makkelijk en betaalbaar te maken (1-2 euro per portie!) en een succes voor het hele gezin. “Hopelijk is er in het boek iets voor iedereen. Het meeste ervan is alledaags en gezond, en er zijn ook heerlijke verwennerijen. Ik wilde gaan voor een mooie balans tussen saai genoeg, alledaags genoeg en opwindend genoeg. Te spannend of te saai werkt niet.” En Jamie kan het weten.