In samenwerking met Kek Mama

Hoe je als moeder op een simpele manier fit kunt blijven

moeder-fit-blijven

Voor loeidrukke moeders zitten er al te weinig uren in een dag, dus waar haal je in hemelsnaam de tijd vandaan om voldoende te bewegen? Simpel: wij geven je vijf tips om fit te blijven zónder sportschool.

Sta op tijd op

Verschillende onderzoeken tonen aan dat vroeg opstaan en een evenwichtig slaappatroon goed zijn voor je gezondheid. Probeer daarom al voordat je kinderen wakker zijn, uit bed te stappen. Zo heb je rustig de tijd om tot jezelf te komen met een bak koffie, om gezond te ontbijten en om wat simpele (online) oefeningen te doen. En daarbij: minder haast zorgt voor minder stress – wel zo lekker.

 

Blijf actief

Ga staan in plaats van zitten als je de was opvouwt, neem de trap in plaats van de lift en zet je auto als je boodschappen doet nét iets verder van de winkel. Of ga op de fiets. Niet altijd even makkelijk als je wallen tot je knieën hangen, maar als dit alles eenmaal in je systeem zit, gaat het bijna automatisch.

 

YouTube

Het is een fabel dat je elke dag een uur moet sporten om fit te blijven. Als je intensief (en op de juiste manier) traint, heb je niet meer dan twintig minuten nodig. Neem bijvoorbeeld de High Intensity Training (HIT): een explosieve training waarbij de intensiteit zo hoog mogelijk is. Op YouTube vind je verschillende oefeningen die je lekker thuis kunt doen: van yoga-sessies tot bootcamptrainingen en van ballettrainingen tot 30-dagen challenges. Dus ligt je kind tussen de middag op bed? Pak je computer erbij.

 

Ga naar buiten

Uit onderzoek gepubliceerd in Environmental Science and Technology blijkt dat sporten in de buitenlucht je meer energie geeft dan trainen in de sportschool: na een wandeling van een half uur in de natuur voelde 71 procent van de mensen zich minder gestrest dan daarvoor, terwijl 72 procent zich na een wandeling binnen juist meer stress ervoer. Je hoeft dus echt niet gelijk een marathon te lopen, een flinke wandeling kan al het verschil maken.

 

Betrek je kinderen erbij

Ga samen touwtje springen, squat met een kind in je handen of ga hardlopen terwijl je peuter naast je fietst: leuk en effectief. Want zo blijf niet alleen jij, maar ook je kroost in beweging.

 

Tip: Met het online gezondheidsprogramma en de nieuwe app ‘Menzis SamenGezond' helpt zorgverzekeraar Menzis om nieuwe, gezonde leefgewoonten aan te leren. Het online gezondheidsprogramma biedt blogs en vlogs met tips en adviezen over voeding, beweging en ontspanning. Via de app krijg je inzicht in je persoonlijke fitscore en kun je de hulp inroepen van een online coach.