Alles over zoogcompressen: wat zijn het en wanneer heb je ze nodig?

26.04.2021 07:02
wat zijn zoogcompressen Getty Images

Je baby is aantocht en dus denk je uitvoerig na over hoe je het allemaal wil gaan aanpakken na de geboorte. Denk je bijvoorbeeld aan borstvoeding geven? Dan is het goed om te weten dat je er met een fijne voedingsbh en een tube tepelzalf voor de nazorg echt nog niet bent. De nummer één musthave als je borstvoeding gaat geven? Zoogcompressen.

Híer zijn ze voor en zó werken ze.

 

‘Breast friends’

Zoogcompressen: je zou ze vanwege je toekomstige slaaptekort straks best kunnen verwarren met een ietwat groot uitgevallen wattenschijfje om je make-up mee te verwijderen. Toch doen ze in je bh echt het beste hun werk. Daar zorgen ze er immers voor dat wanneer jij eindelijk weer eens je best hebt gedaan om verzorgd de deur uit te gaan, je niet binnen mum van tijd op een slecht scorende deelnemer van een wet T-shirt contest lijkt.

 

Lekkere timing, meiden…

Lekkende borsten zijn een irritante bijkomstigheid van borstvoeding geven en kunnen je op de meest onhandige momenten dwarszitten. Middenin een winkel als je baby ineens begint te huilen, halverwege de eerste Zoom-meeting na je verlof of tijdens een zondagse brunch bij je schoonouders. Tja, ongemakkelijk. Tussen het voeden door – of tijdens het voeden de borst die ‘pauzeert’ – een compres in je bh dragen, voorkomt die ongemakkelijke momenten.

Lees ook:
Baby-uitzet checklist: dít heb je allemaal nodig

 

De keuze is reuze

Zoogcompressen it is, dus. Je plaatst ze over je tepel in je bh en stapt zorgeloos naar buiten. Ze zijn er in alle soorten en maten. De absorberende pads zijn er voor eenmalig gebruik – qua materiaal vergelijkbaar met maandverband, maar ook bestaan er wasbare varianten van bijvoorbeeld bio-katoen of zijde-wolmix. Daarnaast is er verschil in vorm, want behalve de standaard rondjes zijn er ook ovaaltjes, driehoekjes en zelfs bloemvormige compressen verkrijgbaar.

Je kunt verder kiezen voor simpele witte, zwarte of huidskleurige pads, óf voor een printje: van kekke grafische patronen tot fleurige flamingo’s (ja, óók in de wereld van borstvoeding geven moet je gewoon zelf de slingers ophangen). Sommige hebben zelfs anti-bacteriële of verkoelende eigenschappen, die erg fijn kunnen zijn bij pijnlijke en gevoelige tepels. De keuze is reuze, zullen we maar zeggen.

 

Voor- en nadelen

Welke je dan in hemelsnaam moet kiezen? Ja, dat is voor iedereen verschillend en een kwestie van testen en proberen. Wie bijvoorbeeld last heeft van tepelkloven, kan wasbare zoogcompressen fijner vinden, omdat deze vaak wat zachter aanvoelen. Ook zijn deze vaak iets dunner en minder snel zichtbaar onder je kleding.

Nadelig is dan weer wel dat deze dikwijls minder absorberen dan de wegwerpvariant, die dan weer handig is bij een hogere melkproductie. Daarentegen zijn de wasbare pads – zeker wanneer je gedurende een langere tijd compressen nodig denkt te hebben – een stuk milieuvriendelijker. En naast dat je voor minder afval zorgt, kun je er ook nog eens behoorlijk geld me besparen.

Ben je op zoek naar zoogcompressen? Wij hebben een aantal verschillende voor je op een rij gezet.

 

Bron: MadameMarlieBaby-uitzetlijst.com

 

Nog meer weten over borstvoeding en wat daarbij komt kijken?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >