Aambeien tijdens je zwangerschap: dít kun je eraan doen

18.01.2022 12:02
aambeien zwangerschap

Het is één van de nare, ongemakkelijke zwangerschapskwaaltjes. Maar hoe ontstaan aambeien tijdens de zwangerschap en wat kun je eraan doen om het leed te verzachten? 

Wij zetten de info voor je op een rij.
 

Aambeien tijdens de zwangerschap: hoe komt dat?

Door het hormoon progesteron worden de wanden van je spieren en je bloedvaten slapper tijdens je zwangerschap. Als de bloedvaatjes bij de anus uitstulpen en dus naar buiten komen, spreek je van aambeien. Inwendige aambeien komen ook voor. Het kan zijn dat die tijdens de bevalling toch naar buiten komen, door de druk die je van onderen levert.

Niet alle zwangere vrouwen krijgen last van aambeien, maar de meeste – 85 procent – wel. Dat komt omdat je darmen tijdens je zwangerschap wat trager werken, waardoor je last kunt krijgen van obstipatie met aambeien tot gevolg.

 

Wat zijn de klachten?

Als je last hebt van aambeien, hoef je niet per se klachten te ervaren. Maar is dat wel zo, dan heb je vaak flinke jeuk en kunnen de aambeien pijn doen bij harde ontlasting. Je kunt ook wat helderrood bloed op je ontlasting zien.

 

Lees ook
We kunnen er maar beter om lachen: 8 zwangerschapskwaaltjes die je ongetwijfeld herkent >

 

Wat kun je doen tegen aambeien tijdens de zwangerschap?

Er zijn verschillende zalfjes en crèmes te koop om het branderige gevoel en de pijn van aambeien tegen te gaan. Maar het beste kun je deze tips opvolgen, om zoveel mogelijk te voorkomen dat je aambeien krijgt:

  • Eet voedsel met veel vezels
  • Drink veel water
  • Train je sluitspier
  • Beweeg regelmatig (deze sporten kun je als zwangere heel goed doen)
  • Neem de tijd voor je toiletbezoek

Het goede nieuws is dat aambeien na de zwangerschap meestal gewoon weer verdwijnen, soms met hulp van een crème of zalf. Heb je er veel last van of gaan ze niet weg, neem dan contact op met je huisarts.
 

Bron: De Verloskundige24 Baby

 

Nog meer tips voor je zwangerschap?
Volg ons op Facebook en Instagram >