roadtrip Kroatië met kinderen

Met haar zonen op de achterbank en een nieuwe man in de passagiersstoel, ging Jorinde op roadtrip naar Kroatië met haar kinderen.

Ze willen niet naar Frankrijk. “Dat kennen we nu wel, mam”, roepen zoons van zeven en tien als ik aan het begin van de lente hardop dagdroom over de zomervakantie. Monsters zijn het, en ik heb ze zelf gecreëerd. Goed: als ze zo graag op avontuur willen, kunnen ze het krijgen. Eén dingetje: er is net Een Man mijn leven binnengestapt, en dat heb ik nog niet  gedeeld met de jongens. Een flexibele insteek van de vakantie is dus noodzaak; wie weet verandert ons reisgezelschap wel. “We kunnen naar de jungle, mam”, oppert oudste. “Of Borneo”, vult jongste aan, die net een documentaire heeft bekeken over orang-oetans. “Tanzania?”, vraag ik – eigenlijk tegen beter weten in, want het prijskaartje keer drie moet ik zelf ophoesten. Spanje (“Jááá! Kunnen we dan naar Sinterklaas?”), Portugal (“Sáááái”), Griekenland (hm, daar valt op dat moment niet te pinnen); alles passeert de revue en we komen maar tot één conclusie: we willen eens iets heel anders.

“Een roadtrip door Kroatië? Vet.”

Tijdens een etentje met de nieuwe man komt zomaar opeens Zagreb op tafel. Hij heeft er vier keer een halfjaar gewoond om er als fotograaf verslag te doen van de oorlog in voormalig Joegoslavië. “Ga mee!”, roept hij, en voor ik het weet belt hij met een vriend die er aan de rand van de stad woont. Sterker nog: die vriend heeft een leegstaand appartement in hartje centrum, en wij mogen het gebruiken. “We maken er een roadtrip van”, bedenkt Man, “dat is toch een geweldig avontuur voor de kinderen?” Het moet er maar van komen: reisgezelschap Benner + 1. “Een roadtrip? Vet.” Voor voldoende animo hoef ik geen moeite te doen. Voor een klik tussen de mannen in mijn leven trouwens ook niet. Gedurende de weken die volgen, sprokkel ik een heleboel reisartikelen (draagbare dvd-speler: check) bij elkaar en burgert Man soepeltjes bij ons in. Meer voorbereiding is niet nodig. Instappen, en onze neuzen achterna.

Best romantisch

Eye-opener 1: zo’n lange rit met kinderen kan dus best romantisch zijn. Gewapend met Wetties en zes wc-rollen in de achterbak, had ik me ingesteld op rondvliegend speelgoed, kruimels in mijn haar, ruzie op de achterbank en 25 plasstops. Maar niks van dat alles. Met weliswaar een nachtstop in Oostenrijk, arriveren we op zondag in een wat verlaten Zagreb, waar vriend Robert ons opwacht voor zijn appartement.

Koffiedrinken als sport

Kroaten zijn leuk. En die in Zagreb helemaal. Gastvrij, vriendelijk, extreem relaxed en ze redden zich prima in het Engels. “Iedereen beoefent hier de nationale sport”, grapt Robert: “koffiedrinken.” Het is waar: de talloze terrasjes in de stad blijken áltijd vol. Een kop koffie van Italiaanse kwaliteit kost er dan ook nog geen euro. Dat je voor een even laag bedrag ook nog het lekkerste zoetigheid haalt in een van de vele broodjeszaken, hebben de kinderen ook al snel ontdekt.

Het hele reisverhaal staat in Kek Mama 03-2016.

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >