roadtrip Kroatië met kinderen

Met haar zonen op de achterbank en een nieuwe man in de passagiersstoel, ging Jorinde op roadtrip naar Kroatië met haar kinderen.

Ze willen niet naar Frankrijk. “Dat kennen we nu wel, mam”, roepen zoons van zeven en tien als ik aan het begin van de lente hardop dagdroom over de zomervakantie. Monsters zijn het, en ik heb ze zelf gecreëerd. Goed: als ze zo graag op avontuur willen, kunnen ze het krijgen. Eén dingetje: er is net Een Man mijn leven binnengestapt, en dat heb ik nog niet  gedeeld met de jongens. Een flexibele insteek van de vakantie is dus noodzaak; wie weet verandert ons reisgezelschap wel. “We kunnen naar de jungle, mam”, oppert oudste. “Of Borneo”, vult jongste aan, die net een documentaire heeft bekeken over orang-oetans. “Tanzania?”, vraag ik – eigenlijk tegen beter weten in, want het prijskaartje keer drie moet ik zelf ophoesten. Spanje (“Jááá! Kunnen we dan naar Sinterklaas?”), Portugal (“Sáááái”), Griekenland (hm, daar valt op dat moment niet te pinnen); alles passeert de revue en we komen maar tot één conclusie: we willen eens iets heel anders.

“Een roadtrip door Kroatië? Vet.”

Tijdens een etentje met de nieuwe man komt zomaar opeens Zagreb op tafel. Hij heeft er vier keer een halfjaar gewoond om er als fotograaf verslag te doen van de oorlog in voormalig Joegoslavië. “Ga mee!”, roept hij, en voor ik het weet belt hij met een vriend die er aan de rand van de stad woont. Sterker nog: die vriend heeft een leegstaand appartement in hartje centrum, en wij mogen het gebruiken. “We maken er een roadtrip van”, bedenkt Man, “dat is toch een geweldig avontuur voor de kinderen?” Het moet er maar van komen: reisgezelschap Benner + 1. “Een roadtrip? Vet.” Voor voldoende animo hoef ik geen moeite te doen. Voor een klik tussen de mannen in mijn leven trouwens ook niet. Gedurende de weken die volgen, sprokkel ik een heleboel reisartikelen (draagbare dvd-speler: check) bij elkaar en burgert Man soepeltjes bij ons in. Meer voorbereiding is niet nodig. Instappen, en onze neuzen achterna.

Best romantisch

Eye-opener 1: zo’n lange rit met kinderen kan dus best romantisch zijn. Gewapend met Wetties en zes wc-rollen in de achterbak, had ik me ingesteld op rondvliegend speelgoed, kruimels in mijn haar, ruzie op de achterbank en 25 plasstops. Maar niks van dat alles. Met weliswaar een nachtstop in Oostenrijk, arriveren we op zondag in een wat verlaten Zagreb, waar vriend Robert ons opwacht voor zijn appartement.

Koffiedrinken als sport

Kroaten zijn leuk. En die in Zagreb helemaal. Gastvrij, vriendelijk, extreem relaxed en ze redden zich prima in het Engels. “Iedereen beoefent hier de nationale sport”, grapt Robert: “koffiedrinken.” Het is waar: de talloze terrasjes in de stad blijken áltijd vol. Een kop koffie van Italiaanse kwaliteit kost er dan ook nog geen euro. Dat je voor een even laag bedrag ook nog het lekkerste zoetigheid haalt in een van de vele broodjeszaken, hebben de kinderen ook al snel ontdekt.

Het hele reisverhaal staat in Kek Mama 03-2016.

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Pixabay
Beeld: Pixabay

Brede stranden, mooie natuur en het relaxte eilandleven: Texel is met recht een topbestemming voor een fijne familievakantie. En dit is er allemaal te doen met kinderen.

Het piratenschip

Texel met kinderen

Schip ahoy! In de jachthaven van Oudeschild ligt een 35 meter lang ‘scheepswrak’: een piratenboot dat tot enorm speeltoestel is omgebouwd. Laat je kids uitrazen op de klimnetten, de lange glijbaan of de loopbrug.

 

Klimmen

Zijn jouw kinderen kleine stuiterballen met veel energie en een portie lef? Dan maak je ze heel blij met een bezoekje aan Klimmen Enzo. In dit klimpark kunnen ouders en kinderen vanaf 1.30 meter verschillende klimparcoursen volgen of de uitdaging aangaan op een klimwand. Ook leuk voor kinderfeestjes.

 

Lammetjes knuffelen

Texel met kinderen

Bijna het hele jaar door zijn er op Schapenboerderij Texel lammetjes te bewonderen. Deze wollige beestjes dartelen niet alleen vrolijk door het weiland, maar laten zich ook nog eens graag aaien en knuffelen door bezoekers. Er zijn ook dwerggeitjes, kippen, varkens, loopeenden, konijnen, pony's en een ezel. Jullie kunnen rollen in het stro, picknicken op het boerenerf en ponyrijden, en daarna iets drinken in de boerderijwinkel. Ook leuk: iedere dag is er een demonstratie schapendrijven met honden.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: 5x uitjes voor stoere kinderen >

 

Garnalen vangen (en zeehonden spotten)

Texel met kinderen

Voor de avonturiers! Maak een zogeheten droogvaltocht op de Waddenzee. Een schipper neemt jullie mee de zee op. Onderweg zet hij het schip tegen een drooggevallen zandplaat aan, waar jullie op onderzoek kunnen uitgaan (oude kleren en laarzen zijn aan te raden). Een gids vertelt over alles wat leeft in de Waddenbodem. Daarna kunnen de kinderen op ontdekkingstocht met een schepnetje om garnalen, krabbetjes en andere beestjes te vangen – geen zorgen, deze worden later weer in zee geworpen. En met een beetje mazzel spotten jullie ook nog wat zeehonden op de zandbanken.
 

Het Sommeltjespad

Dit gaat vooral de fantasierijke kinderen erg aanstaan: volgens een legende wonen er op Texel zogeheten Sommeltjes, een soort aardmannetjes. Op een oude grafheuvel in de buurt van De Waal zouden de Sommeltjes samenkomen om bij het maanlicht te dansen. Komt een aardmannetje in de zon, dan verandert hij pardoes in een steen. Het Sommeltjespad in natuurgebied De Dennen speelt leuk op dit verhaal in. Dit kindernatuurpad (een route van 1,5 kilometer, dus perfect voor kleintjes) stimuleert kinderen om goed om zich heen te kijken, op zoek naar de stenen figuren (Sommeltjes) langs de route.

 

Knutselen

Texel met kinderen

Zelf je eigen kaars maken, of zeep? Of liever een lekker stukje brood? Bij landgoed de Bonte Belevenis, aan de duinen bij Den Hoorn, kan het allemaal. In twee sfeervolle boerenschuren zijn ambachtslieden aan het werk en kun je zelf ook de handen uit de mouwen steken. Ben je klaar met knutselen, dan is er buiten een fijne speelweide.  

 

Karten

Texel met kinderen

Uitdagende bochten, hoge snelheden, een lang recht stuk en de geur van rubber op het asfalt: bij de kartbaan in Texel kan je je lol op. Kinderen vanaf 8 jaar mogen een rondje wagen op het circuit dat tien bochten telt. Kom je met het hele gezin en heb je ook jongere kinderen? Bij het kartpark is ook een leuke minigolfbaan.


Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >