roadtrip Kroatië met kinderen

Met haar zonen op de achterbank en een nieuwe man in de passagiersstoel, ging Jorinde op roadtrip naar Kroatië met haar kinderen.

Ze willen niet naar Frankrijk. “Dat kennen we nu wel, mam”, roepen zoons van zeven en tien als ik aan het begin van de lente hardop dagdroom over de zomervakantie. Monsters zijn het, en ik heb ze zelf gecreëerd. Goed: als ze zo graag op avontuur willen, kunnen ze het krijgen. Eén dingetje: er is net Een Man mijn leven binnengestapt, en dat heb ik nog niet  gedeeld met de jongens. Een flexibele insteek van de vakantie is dus noodzaak; wie weet verandert ons reisgezelschap wel. “We kunnen naar de jungle, mam”, oppert oudste. “Of Borneo”, vult jongste aan, die net een documentaire heeft bekeken over orang-oetans. “Tanzania?”, vraag ik – eigenlijk tegen beter weten in, want het prijskaartje keer drie moet ik zelf ophoesten. Spanje (“Jááá! Kunnen we dan naar Sinterklaas?”), Portugal (“Sáááái”), Griekenland (hm, daar valt op dat moment niet te pinnen); alles passeert de revue en we komen maar tot één conclusie: we willen eens iets heel anders.

“Een roadtrip door Kroatië? Vet.”

Tijdens een etentje met de nieuwe man komt zomaar opeens Zagreb op tafel. Hij heeft er vier keer een halfjaar gewoond om er als fotograaf verslag te doen van de oorlog in voormalig Joegoslavië. “Ga mee!”, roept hij, en voor ik het weet belt hij met een vriend die er aan de rand van de stad woont. Sterker nog: die vriend heeft een leegstaand appartement in hartje centrum, en wij mogen het gebruiken. “We maken er een roadtrip van”, bedenkt Man, “dat is toch een geweldig avontuur voor de kinderen?” Het moet er maar van komen: reisgezelschap Benner + 1. “Een roadtrip? Vet.” Voor voldoende animo hoef ik geen moeite te doen. Voor een klik tussen de mannen in mijn leven trouwens ook niet. Gedurende de weken die volgen, sprokkel ik een heleboel reisartikelen (draagbare dvd-speler: check) bij elkaar en burgert Man soepeltjes bij ons in. Meer voorbereiding is niet nodig. Instappen, en onze neuzen achterna.

Best romantisch

Eye-opener 1: zo’n lange rit met kinderen kan dus best romantisch zijn. Gewapend met Wetties en zes wc-rollen in de achterbak, had ik me ingesteld op rondvliegend speelgoed, kruimels in mijn haar, ruzie op de achterbank en 25 plasstops. Maar niks van dat alles. Met weliswaar een nachtstop in Oostenrijk, arriveren we op zondag in een wat verlaten Zagreb, waar vriend Robert ons opwacht voor zijn appartement.

Koffiedrinken als sport

Kroaten zijn leuk. En die in Zagreb helemaal. Gastvrij, vriendelijk, extreem relaxed en ze redden zich prima in het Engels. “Iedereen beoefent hier de nationale sport”, grapt Robert: “koffiedrinken.” Het is waar: de talloze terrasjes in de stad blijken áltijd vol. Een kop koffie van Italiaanse kwaliteit kost er dan ook nog geen euro. Dat je voor een even laag bedrag ook nog het lekkerste zoetigheid haalt in een van de vele broodjeszaken, hebben de kinderen ook al snel ontdekt.

Het hele reisverhaal staat in Kek Mama 03-2016.

leuke-uitjes-kinderen-limburg

Niet alleen de Limburgse gezelligheid trekt je naar het zuiden, ook deze uitjes voor kinderen zijn zeker de moeite waard.

BoegaFun - Venray

Een 2000 m² grote binnenspeeltuin voor kinderen van 1 tot en met 13 jaar. Kinderen kunnen hier naar hartenlust klimmen in de attracties terwijl jij een kop koffie met appeltaart neemt.

 

Continium Discovery Center - Kerkrade

In dit interactieve doe-museum kom je handen en ogen tekort. Naast de vaste tentoonstellingen, waarin je van alles leert over wetenschap en techniek, is er regelmatig een nieuwe wisselexpo. In de speciaal ingerichte Science Labs maak je zelf technische gadgets die je mee naar huis mag nemen.

 

SnowWorld - Landgraaf

Een mooi overdekt wintersportdorp in Limburg. Met vijf pistes en acht liften zijn er bij SnowWorld Landgraaf 365 dagen per jaar ontelbare afdalingen mogelijk. Wil je er ook overnachten? Dat kan in het bijbehorende hotel.

 

Brunssummerheide - Limburg

Neem een picknickmand mee, wat leuke buitenspellen en kinderen kunnen hier de hele dag hun lol op. En vergeet ook het bezoekerscentrum zelf niet: je vindt daar informatie over de leukste speurtochten en wandelroutes.

 

Lees ook
Na deze indoor trampolineparken is je kind compleet uitgeteld >

 

Fun Valley - Maastricht

Met mooi weer waterfietsen, stand up paddlen of met minder weer klimmen in het klimpark, spelen in de binnenspeeltuin of naar de Escape Room: kan allemaal bij Fun Valley in Maastricht. Kinderen kunnen zelfs hun eigen ijscoupes maken. Tip: bak tegen de zomer 's avonds een lekker stukje vlees of vis op één van de gratis beschikbare barbecues.

 

Space Jump Parkstad - Kerkrade

Space Jump heeft vijf verschillende area’s, verschillende trampolines, verhogingen en attributen die ervoor zorgen dat je gewichtloos lijkt. Spring vrij rond door het hele trampolinepark, leer nieuwe kunstjes in de Airbag Area of verbeter je techniek in de High-Performance Area. Op zaterdag- en zondagochtend is er de Mini Jump voor kinderen tot 8 jaar.

 

MiniHaven - Brunssum

Hier zijn de kinderen voor een dag kapitein. Ze kunnen kiezen uit een brandblusboot, reddingsboot of cruiseschip. Kinderen vanaf negen jaar mogen zelf varen en krijgen een matrozen- of kapiteinspet, jongere kinderen varen onder begeleiding. Zwemvest verplicht. Let op: opening van de MiniHaven is o.a. afhankelijk van de weersomstandigheden. Bel bij twijfel voor alle zekerheid eerst even met de lokale havenmeester.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gratis-tips-uitjes-Amsterdam

Voor een fijne dag weg (met het gezin) hoef je echt geen godsvermogen kwijt te zijn. Kijk maar: de beste gratis tips en uitjes voor een dagje Amsterdam.

Met dank aan reiszoekmachine skyscanner.nl.

 

Gratis parkeren

Oké, op trein- of benzinekosten kun je moeilijk bezuinigen, maar het is wel fijn om je auto ergens gratis kwijt te kunnen. Lijkt lastig in Amsterdam, valt best mee. Binnen de Ring kun je gratis parkeren in Amsterdam-Oost, op het noordelijke deel van de Fizeaustraat en het Driebrugpad, bij sportpark Middenmeer. Je mag hier maximaal vier uur parkeren. Vanaf hier neem je tram 9 en sta je binnen een half uur op de Dam.

Ook in stadsdeel Nieuw-West en Zuid-Oost kun je op verschillende plaatsen vrij parkeren. De afstand naar het centrum is wel wat groter, maar een rit met het openbaar vervoer is altijd leuk met je kind. In Amsterdam-Noord kun je ook gratis parkeren, maar alleen met blauwe parkeerschrijven. Op zondag kun je sowieso gratis parkeren in Amsterdam, behalve in het centrum (grachtengordel), de Jordaan, nabij Artis, op de NDSM-werf in Noord en in Zuid-Oost.

 

Lees ook
Waarom een stedentrip naar Barcelona geweldig is met kinderen >


 

Musea

En wat te doen als je auto eenmaal staat? Je hebt -tig verschillende mogelijkheden. Maak bijvoorbeeld een stadswandeling: download een stadsgids als app op je telefoon om daarmee door de stad te navigeren. Zowel de VVV als Lonely Planet bieden gratis stadsgidsen van Amsterdam en 't is superleuk om met je kind een route uit te vogelen. Toch liever met een gids wandelen? Kijk dan op Free Tour Amsterdam en wandel met een local. Of neem een kijkje in gratis musea als het Stadsarchief, de Schuttersgalerij of EYE In The Basement. Oh, in Amsterdam bezoek je trouwens ook veel kerken voor nop. Aanraders: de Oude Kerk, Westerkerk, Noorderkerk sen Onze Lieve Vrouwekerk.

 

Het Amsterdamse Bos

Maar je hebt meer leuks zonder dat je een cent hoeft uit te geven. Kijk mee over de schouders van de diamantslijpers van Gassan Diamonds of wandel over de beroemde Albert Cuyp, de Noordermarkt, de Dappermarkt of de Ten Katemarkt. Ook ideaal: de grootste en groenste speelplaats van Amsterdam, het Amsterdamse Bos. Wandel met je kind langs zoetwatermeertjes, bezoek de boerderij en geniet van de natuur. Toch liever in de stad blijven? Maak dan een wandeling door het Vondelpark, Oosterpark, Westerpark of Rembrandtpark.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >