met peuter naar Australië

Janneke Lievaart (31) reisde acht weken met vriend Roderik (35) en dochtertje Olivia (2,5) door Australië. "Met dit kind kunnen we de hele wereld over."

Janneke, Roderik en dochter Olivia hadden een droomvakantie. De eerste maand met de auto, daarna een maand met een camper. “Van tevoren had ik nooit gedacht dat de vakantie zo’n succes zou worden. Dat Olivia overal zou slapen waar wij haar knuffeltje neerlegden, dat ze zonder problemen meeging naar alle excursies en zich keurig gedroeg tijdens de eindeloze vlucht. Met dit kind kunnen we de hele wereld over, realiseerden we ons. Dit komt wel goed.

 

Het was geen goedkope reis en ik baalde dan ook stevig toen we twee weken non-stop regen hadden. Zaten we daar, in die  klamme camper met dat natte wasgoed. Tot Olivia een bekertje pakte en daarmee uren in de regen en de modder ging spelen. Zij vond het allemaal prima. En opeens vond ik het ook een stuk minder vervelend. Ik dacht: als dit het ergste is, dan is er eigenlijk niet zoveel aan de hand.

 

Land vol contrasten

We ontdekten al snel dat Australië een land is vol contrasten. De ene dag liepen we tussen de wolkenkrabbers van Sydney, de volgende dag stapten we de hitte van ‘the Red Centre’ in, het hart van het land. Dat je het moment dat je het vliegtuig uit stapt denkt de warmte van de motoren te voelen en ineens beseft dat het de buitentemperatuur is. En dan die vliegen – iedereen loopt daar met netjes om het hoofd. Wij ook, we wisten niet hoe snel we die moesten kopen.

 

Gelukkig was het de volgende dagen bewolkt en werden de vliegen wat minder fanatiek, maar het bleef zwaar. De hotels waren enorm basic; soms sliepen we op een flinterdun matrasje. En Olivia bleef ondanks de hitte – het was 42 graden in de schaduw – heel actief, waardoor wij voortdurend achter haar aan moesten rennen. In the Red Centre hebben we met de auto duizenden kilometers afgelegd. Iedere dag zagen we het landschap veranderen: van overweldigende rode vlaktes tegen een knalblauwe lucht tot Lord of the Rings­achtige groene landschappen. Dat was zo bijzonder. Ondanks de hete, zware dagen genoot ik. Het was het helemaal waard.

 

Zou er zo willen wonen

Ook de steden waren onvergetelijk: Melbourne, Sydney, Brisbane, ik zou er zo willen wonen. In Australië doen ze er alles aan om het de inwoners zo aangenaam mogelijk te maken. In Sydney vonden we midden in de stad een waterpark met fonteintjes en speeltoestellen. In Brisbane lag een geweldig groot stadsstrand waar je niet aan kon zien dat het was aangelegd. Als we urenlang op een rechte weg reden, kon je stoppen bij mooie rest areas waar je zelfs hele wandelingen kunt maken. Misschien is dat wel de reden dat iedereen in Australië zo relaxed en aardig is. Toen we een keer visjes stonden te bakken op een openbare barbecueplaats, raakten we aan de praat met een Australische man en zijn familie. Hij drukte ons telefoonnummers in de hand van kennissen die we tijdens onze reis mochten bellen en schoof eten onze kant op. ‘Als jij hier ooit voor je werk naartoe moet’, zei ik tegen Roderik, ‘pak ik meteen onze koffers.’

 

Twee maanden zijn we van het ene naar het andere hoogtepunt gereden. We hebben gesnorkeld bij het prachtige Great Barrier Reef, ik heb gezwommen tussen de schildpadden – iets wat al jaren op mijn bucketlist staat. In mijn eentje tussen die grote, rustige beesten drijven: geweldig, ik was er stil van. Olivia hadden we zo achter kunnen  laten in het Steve Irwin dierenpark, zo geweldig vond ze het bij de kangoeroes. Ze heeft het nog steeds over koala’s als we hier in Nederland langs een hoge boom wandelen. Het is heel bijzonder zo’n lange tijd samen met je gezin op pad te zijn. Thuis, in de waan van de dag, heb ik niet altijd de energie en het  geduld om naar Olivia te luisteren en 35 keer hetzelfde spelletje te doen. Nu maakte het allemaal niets uit; we hadden alle tijd. En de volgende dag ook, en daarna ook.”

 

Zien

Schildpadjes
Paronella Park in Mena Creek, Queensland is erg mooi. Kinderen kunnen aan het eind van de rondleiding honderden kleine schildpadjes voeren bij het meer.

Overal pinguïns
Een fijne, niet al te lange wandeling kun je maken op Phillip Island, een eiland dat zo’n 140 kilometer ten zuidoosten van Melbourne ligt. Op de  zwarte rotsen van The Nobbies kun je zeehonden spotten en tegen het vallen van de avond is er de pinguïnparade. Zie je opeens witte buikjes uit de zee waggelen, het strand oversteken en naar hun hol wandelen. 

 

Turtle Island
Ga met een boot vanuit Port Douglas naar Turtle Island. Dikke kans dat je schildpadden ziet rondzwemmen tijdens het snorkelen. Je kunt het uitstapje ter plekke regelen bij een van de vele excursiewinkeltjes.

 

Lekker eten

Vlaamse frieten & Mosselen
In de Blue Mountains aten we Vlaamse frieten en mosselen bij Flemish Flavours, een restaurant in het stadje Leura dat wordt gerund door een stel uit België.

Pizza van de steenoven
Echt een aanrader: Macchiato Pizza & Coffee Roastery in Sydney. Een prachtig restaurant met verrukkelijke pizza uit de steenoven. Live muziek,
relaxed en rumoerig, ideaal om met kinderen te eten.

Visje & vleesje van de barbecue
Voor het ultieme Australiëgevoel: koop je eigen vis of vlees en strijk neer op een van de vele openbare en opvallend schone barbecuespots. Je staat daar tussen de Australische families je visje te grillen.

 

 

Fijne slaapplekken

Met uitzicht
Voor rust, ruimte en pittoreske dorpjes moet je zijn in de cottages van The Bryn at Tilba in New South Wales. De vakantiehuizen hebben mooie veranda’s en een heerlijk uitzicht over glooiende heuvels. Tilba is een lief dorpje met smalle paden, witte hekken en historische houten huisjes.

Op de camping
Scarness Beachfront Caravan Park in Hervey Bay, Queensland, is een fijne camping aan het strand. Ook hier vind je openbare barbecueplekken. Vraag bij de reservering om stranduitzicht. 

In een luxe appartement
Na een maand kamperen hadden we zin in heel veel luxe. In het Pullman Resort in Port Douglas was alleen de keuken van ons appartement al zes keer groter dan onze camper. De perfecte locatie om de reis af te sluiten.

 

Doen

Kangoeroes voeren en panda's aaien
Kangoeroes en rode panda’s voeren, koala’s aaien – het kan allemaal in de Australia Zoo, de dierentuin van de beroemde Steve Irwin alias The Crocodile Hunter. Olivia vond het er geweldig.

 

 

Naar het waterpark
Een waar kinderparadijs is het water- en speelpark in het Darling Quarter in Sydney. Fonteintjes, een waterrad en een dam waarmee je eb en
vloed kunt creëren. In de buurt kan je overigens prima eten en drinken. Het park is 24 uur per dag gratis toegankelijk. 

Naar het strand in Brisbane 
In South Bank Brisbane vind je van alles: eettentjes, een tropisch park, speeltuinen, buitensportplekken en een enorm strand. Veel groen, kunst en uiteraard weer een compleet programma voor de kinderen.

 

Meer lezen?

Janneke heeft een blog waar ze schrijft over haar reizen en haar leven.

7x waterspelletjes kinderen
Beeld: Unsplash

Lege frisdrankflessen, een zakje ballonnen en wat plastic bekertjes: met deze 7 waterspelletjes voor kinderen kan de pret beginnen (en leun jij - op veilige afstand - lekker achterover in je tuinstoel).

Op een rij

Geef je kinderen en hun vriendjes een plastic bekertje en zet ze in een rij achter elkaar. De eerste giet een bekertje met water over zijn hoofd leeg (zonder achterom te kijken!) en het kind daarachter moet het water opvangen. Hoeveel blijft er over voor de laatste in de rij?

 

Speelgoedauto

Trek twee lijnen in je tuin of op straat: de start en finish. Zet op de eerste een paar speelgoedautootjes neer en geef je kinderen een waterpistool. Drie, twee, een… en spuiten maar. Wie als eerste zijn autootje over de finish krijgt, is de winnaar. Handig: zet een grote emmer water neer zodat de waterpistolen bijgevuld kunnen worden.
 

Lees ook
6x de leukste uitjes als je kind een echte waterrat is >


Flessenvoetbal

Niets leuker dan een potje ballen: laat de kinderen in een cirkel of tegenover elkaar staan met voor hun voeten een met water gevulde plastic fles. Met een voetbal moeten ze proberen elkaars fles om te gooien terwijl ze die van zichzelf beschermen. Enne… laat de doppen achterwege, maar dat had je natuurlijk wel begrepen.Bowlen

Leuke variant op het voetbal: maak je eigen bowlingbaan door de met water gevulde flessen in een driehoek bij elkaar te zetten. De kinderen gooien of rollen de bal over de baan: wie scoort als eerste een strike?

 

Waterballonnen

Een gouwe ouwe: vul enkele ballonnen met water en span een lijn in de tuin. Hang de ballonnen goed vast en laat de kinderen de ballonnen om de beurt kapotslaan met een stok. Pret gegarandeerd. Nog leuker: met een waterpistool van een afstandje goed mikken tot de ballonnen knappen.

 

Restaurant

Verdeel de kinderen in twee teams: de obers en de restaurantgasten. Zet een paar stoelen en hoge obstakels neer als hindernissen en laat de obers met een dienblad met bekertjes water het parcours afleggen. Een lastige klus, want de gasten gooien ondertussen natte sponzen naar ze toe. De bekertjes verdwijnen aan het einde van het parcours in een lege emmer. Draai de rollen halverwege om: hebben de obers of gasten het meeste water overgebracht?

 

Glijbaan

Wat is er leuker dan je eigen waterglijbaan in de achtertuin? Leg een stuk zeil in het gras, sproei ‘m nat met water en gebruik wat zeep om het zeil glad te maken. De kinderen nemen een aanloopje en glijden maar! Let er wel op dat de baan goed nat blijft, dus zet één van de kinderen ernaast met de tuinslang (kun je zelf lekker blijven zonnen).
 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

gamehallen kinderen
Beeld: Pexels

Gamehallen hadden voorheen niet het allerbeste imago (troosteloos, om een voorbeeld te noemen). Maar deze arcadehallen zijn écht heel leuk voor je kinderen - en stiekem ook voor jezelf.

1. Gamestate

In: Utrecht (maar er zit er ook eentje in Rotterdam en Kerkrade)

Vorig jaar werd-ie met veel bombarie in Utrecht geopend: Gamestate, de grootste gamehal van de Benelux, jawel! In deze retro gamehal spelen je kinderen (en jij) old school spelletjes als Mario Kart, Pacman en Donky Kong. Maar ook moderne games als Angry Bird en Candy Crush ontbreken niet. Deze arcadehal is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar, die aan het eind van de dag ook nog eens een leuk prijsje mogen uitzoeken.

 


2. Funhouse

Kermisfananten kunnen hier hun hartje ophalen. Er zijn tal van attracties die je van de jaarlijkse kermis kent: ballen schieten, schuifautomaten en een draaimolen. Allemaal leuk en aardig, maar de videospellen mogen er ook zijn. Autoracen, dansen, schieten: alles kan. Net als rammen op de flipperkast - dat is zoiets als fietsen, je verleert het nooit.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

3. Bonami

In: Zwolle

Wil je naast lol maken en spelletjes spelen je kinderen iets van historisch besef bijbrengen? Dan vind je de perfecte combi in het Bonami Spelcomputer Museum. De museumcollectie telt computers in alle soorten en maten en begint in het jaar kruik (nou ja…) met floppy’s en de eerste pc. In de Arcadehal staan zo'n vijftig arcadekasten en flipperkasten. Leuk: met een groot deel van alle tentoongestelde items kan gewoon gespeeld worden. Van spelen op de eerste pong-computers tot de nieuwste snufjes: je vindt het hier.

 

Lees ook
DE DEUR UIT: Dit zijn de leukste sprookjesparken in Nederland >

 

4. The Game Box

In: Almere

Klassiek meets modern in deze Flevolandse gamehal. Je kunt ouderwets een knuffel winnen voor je geliefde (of laten winnen) door loeihard op een boksbal te meppen. Je kids kunnen met simulatoren voor dinosaurussen vluchten in de wereld van Jurassic Park. Jullie kunnen weddenschappen afsluiten wie het snelste is in een autorace en samen dansen  met Dance Dance Revolution. Door te gamen verdienen jullie tickets, waarmee je prijzen kunt uitkiezen. Mop mop, gas d’r op!

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

5. Funland

In: Scheveningen

Zin in actie na een dagje strandhangen? Of laat het Hollandse weer jullie in de steek? Op de Scheveningse boulevard zit een van de bekendste gamehallen van Nederland: Funland. Je kinderen kunnen helemaal losgaan op nostalgische kermisattracties én de nieuwste arcade games. Airhockey, de Hoover of de DDR Dance Machine (dit is blijkbaar een rage uit Japan, niet het voormalige Oost-Duitsland): vervelen doen jullie je er geen moment, beloofd.

gamehallen-kinderen
gamehallen-kinderen

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >