met peuter naar Australië

Janneke Lievaart (31) reisde acht weken met vriend Roderik (35) en dochtertje Olivia (2,5) door Australië. "Met dit kind kunnen we de hele wereld over."

Janneke, Roderik en dochter Olivia hadden een droomvakantie. De eerste maand met de auto, daarna een maand met een camper. “Van tevoren had ik nooit gedacht dat de vakantie zo’n succes zou worden. Dat Olivia overal zou slapen waar wij haar knuffeltje neerlegden, dat ze zonder problemen meeging naar alle excursies en zich keurig gedroeg tijdens de eindeloze vlucht. Met dit kind kunnen we de hele wereld over, realiseerden we ons. Dit komt wel goed.

 

Het was geen goedkope reis en ik baalde dan ook stevig toen we twee weken non-stop regen hadden. Zaten we daar, in die  klamme camper met dat natte wasgoed. Tot Olivia een bekertje pakte en daarmee uren in de regen en de modder ging spelen. Zij vond het allemaal prima. En opeens vond ik het ook een stuk minder vervelend. Ik dacht: als dit het ergste is, dan is er eigenlijk niet zoveel aan de hand.

 

Land vol contrasten

We ontdekten al snel dat Australië een land is vol contrasten. De ene dag liepen we tussen de wolkenkrabbers van Sydney, de volgende dag stapten we de hitte van ‘the Red Centre’ in, het hart van het land. Dat je het moment dat je het vliegtuig uit stapt denkt de warmte van de motoren te voelen en ineens beseft dat het de buitentemperatuur is. En dan die vliegen – iedereen loopt daar met netjes om het hoofd. Wij ook, we wisten niet hoe snel we die moesten kopen.

 

Gelukkig was het de volgende dagen bewolkt en werden de vliegen wat minder fanatiek, maar het bleef zwaar. De hotels waren enorm basic; soms sliepen we op een flinterdun matrasje. En Olivia bleef ondanks de hitte – het was 42 graden in de schaduw – heel actief, waardoor wij voortdurend achter haar aan moesten rennen. In the Red Centre hebben we met de auto duizenden kilometers afgelegd. Iedere dag zagen we het landschap veranderen: van overweldigende rode vlaktes tegen een knalblauwe lucht tot Lord of the Rings­achtige groene landschappen. Dat was zo bijzonder. Ondanks de hete, zware dagen genoot ik. Het was het helemaal waard.

 

Zou er zo willen wonen

Ook de steden waren onvergetelijk: Melbourne, Sydney, Brisbane, ik zou er zo willen wonen. In Australië doen ze er alles aan om het de inwoners zo aangenaam mogelijk te maken. In Sydney vonden we midden in de stad een waterpark met fonteintjes en speeltoestellen. In Brisbane lag een geweldig groot stadsstrand waar je niet aan kon zien dat het was aangelegd. Als we urenlang op een rechte weg reden, kon je stoppen bij mooie rest areas waar je zelfs hele wandelingen kunt maken. Misschien is dat wel de reden dat iedereen in Australië zo relaxed en aardig is. Toen we een keer visjes stonden te bakken op een openbare barbecueplaats, raakten we aan de praat met een Australische man en zijn familie. Hij drukte ons telefoonnummers in de hand van kennissen die we tijdens onze reis mochten bellen en schoof eten onze kant op. ‘Als jij hier ooit voor je werk naartoe moet’, zei ik tegen Roderik, ‘pak ik meteen onze koffers.’

 

Twee maanden zijn we van het ene naar het andere hoogtepunt gereden. We hebben gesnorkeld bij het prachtige Great Barrier Reef, ik heb gezwommen tussen de schildpadden – iets wat al jaren op mijn bucketlist staat. In mijn eentje tussen die grote, rustige beesten drijven: geweldig, ik was er stil van. Olivia hadden we zo achter kunnen  laten in het Steve Irwin dierenpark, zo geweldig vond ze het bij de kangoeroes. Ze heeft het nog steeds over koala’s als we hier in Nederland langs een hoge boom wandelen. Het is heel bijzonder zo’n lange tijd samen met je gezin op pad te zijn. Thuis, in de waan van de dag, heb ik niet altijd de energie en het  geduld om naar Olivia te luisteren en 35 keer hetzelfde spelletje te doen. Nu maakte het allemaal niets uit; we hadden alle tijd. En de volgende dag ook, en daarna ook.”

 

Zien

Schildpadjes
Paronella Park in Mena Creek, Queensland is erg mooi. Kinderen kunnen aan het eind van de rondleiding honderden kleine schildpadjes voeren bij het meer.

Overal pinguïns
Een fijne, niet al te lange wandeling kun je maken op Phillip Island, een eiland dat zo’n 140 kilometer ten zuidoosten van Melbourne ligt. Op de  zwarte rotsen van The Nobbies kun je zeehonden spotten en tegen het vallen van de avond is er de pinguïnparade. Zie je opeens witte buikjes uit de zee waggelen, het strand oversteken en naar hun hol wandelen. 

 

Turtle Island
Ga met een boot vanuit Port Douglas naar Turtle Island. Dikke kans dat je schildpadden ziet rondzwemmen tijdens het snorkelen. Je kunt het uitstapje ter plekke regelen bij een van de vele excursiewinkeltjes.

 

Lekker eten

Vlaamse frieten & Mosselen
In de Blue Mountains aten we Vlaamse frieten en mosselen bij Flemish Flavours, een restaurant in het stadje Leura dat wordt gerund door een stel uit België.

Pizza van de steenoven
Echt een aanrader: Macchiato Pizza & Coffee Roastery in Sydney. Een prachtig restaurant met verrukkelijke pizza uit de steenoven. Live muziek,
relaxed en rumoerig, ideaal om met kinderen te eten.

Visje & vleesje van de barbecue
Voor het ultieme Australiëgevoel: koop je eigen vis of vlees en strijk neer op een van de vele openbare en opvallend schone barbecuespots. Je staat daar tussen de Australische families je visje te grillen.

 

 

Fijne slaapplekken

Met uitzicht
Voor rust, ruimte en pittoreske dorpjes moet je zijn in de cottages van The Bryn at Tilba in New South Wales. De vakantiehuizen hebben mooie veranda’s en een heerlijk uitzicht over glooiende heuvels. Tilba is een lief dorpje met smalle paden, witte hekken en historische houten huisjes.

Op de camping
Scarness Beachfront Caravan Park in Hervey Bay, Queensland, is een fijne camping aan het strand. Ook hier vind je openbare barbecueplekken. Vraag bij de reservering om stranduitzicht. 

In een luxe appartement
Na een maand kamperen hadden we zin in heel veel luxe. In het Pullman Resort in Port Douglas was alleen de keuken van ons appartement al zes keer groter dan onze camper. De perfecte locatie om de reis af te sluiten.

 

Doen

Kangoeroes voeren en panda's aaien
Kangoeroes en rode panda’s voeren, koala’s aaien – het kan allemaal in de Australia Zoo, de dierentuin van de beroemde Steve Irwin alias The Crocodile Hunter. Olivia vond het er geweldig.

 

 

Naar het waterpark
Een waar kinderparadijs is het water- en speelpark in het Darling Quarter in Sydney. Fonteintjes, een waterrad en een dam waarmee je eb en
vloed kunt creëren. In de buurt kan je overigens prima eten en drinken. Het park is 24 uur per dag gratis toegankelijk. 

Naar het strand in Brisbane 
In South Bank Brisbane vind je van alles: eettentjes, een tropisch park, speeltuinen, buitensportplekken en een enorm strand. Veel groen, kunst en uiteraard weer een compleet programma voor de kinderen.

 

Meer lezen?

Janneke heeft een blog waar ze schrijft over haar reizen en haar leven.

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Koekhappen, sjoelen en ezeltje prik: ken jij die oud-Hollandse spelletjes nog? Wij geven je graag een opfriscursus, want reken maar dat je kind hier ook heel veel plezier aan beleeft.

Spijkerpoepen

Vertel dit aan je kind en hij begint al spontaan te lachen door de maffe naam. Toch is het heel logisch dat dit oude spelletje zo heet, want je moet op je hurken een spijker in een lege fles laten zakken. Je hebt er weinig voor nodig: lege flessen, een touw en dus een aantal spijkers. Bind het touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind, zet de kinderen in een rij en de pret kan beginnen. Wie heeft de spijker het snelste in de fles?

 

Sjoelen

Een spel dat bij veel gezinnen vroeger op Oudejaarsavond werd gedaan, maar eigenlijk is dit altijd leuk. Koop een sjoelbak via Marktplaats – of misschien heeft een familielid nog wel een oud exemplaar op zolder staan. Gooi de schijfjes in het gat met de hoogste punten – best een kunstje, want wie te hard gooit, krijgt ‘m net zo hard weer terug – en degene met de meeste punten heeft gewonnen.

 

Lees ook:
9x leuke binnenspelletjes voor kinderen >Koekhappen

Misschien wel hét spel, als we het over vroeger hebben. Wat heb je nodig? Een stuk ontbijtkoek, touw en een theedoek. Hang de plakken ontbijtkoek aan het touw en hang het touw op de juiste hoogte voor de kinderen, zodat ze er geblinddoekt wel bij kunnen. Wie het eerste de koek op heeft – met de handen op de rug natuurlijk – is de winnaar.Zaklopen

Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen.

 

Ezeltje Prik

Deze kent iedereen nog wel: teken een grote ezel op een stuk karton. De eerste speler moet geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan het touwtje – de staart van de ezel – op de juiste plek op het karton prikken. Degene die hier het beste in slaagt, is de winnaar. Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten stortregent. Wil je het extra moeilijk maken? Laat de kinderen dan eerst geblinddoekt een paar rondjes draaien.Ei op lepel

Twee lepels en twee eieren: meer heb je niet nodig voor dit spelletje. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat iedereen één voor één met de lepel in de mond en daarop een ei, naar de overkant lopen en terug. Wie is het snelste klaar en heeft de eieren niet laten vallen? Ohja: wil je geen kliederboel, kook de eieren dan eerst even.Blikgooien

Stel een stapel blikken op als een toren en laat de kinderen met een kleine bal gooien: degene die de meeste blikken omver gooit, is de winnaar. Heel simpel, maar pret gegarandeerd.

 

Is het buiten mooi weer en heerlijk warm? Dan kan je kind ook z'n lol op met deze leuke waterspelletjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >