wel en niet mee handbagage vliegtuig
Beeld: Unsplash

Je laptop? Stijltang? Opblaasbaar luchtbed? Het kan behoorlijk verwarrend zijn, wat je allemaal aan handbagage mag meenemen als je gaat vliegen. Skyscanner geeft duidelijkheid en zet alle do's en don'ts over handbagage op een rij.

Scheelt je weer een hoop stress.

 

Laptop of tablet

Wel zo fijn om een beeldscherm bij de hand te hebben als je kind tijdens de vlucht onuitstaanbaar is. Vanuit Nederland mag deze gewoon mee in je handbagage. Je moet bij de veiligheidscontrole wel je laptop uit de hoes halen en in een aparte bak stoppen. Vlieg je naar de Verenigde Staten, dan kan er worden gevraagd om de laptop aan te zetten om te laten zien dat het apparaat werkt.

 

Haarspul en make-up

Kan je niet zonder je föhn, krultang of stijltang? Die mag je gewoon meenemen in je handbagage. Make-up is een ander verhaal, omdat dit in de categorie 'vloeistoffen' valt. Voor alle luchtvaartmaatschappijen geldt dat vloeistoffen in verpakkingen van maximaal 100 ml vervoerd mogen worden in een hersluitbaar plastic zakje met een maximum van 1 liter. Het zakje moet uit je handbagage worden gehaald en apart worden gescreend bij de douane.

 

Lees ook
Video van kindvriendelijk vliegtuigpersoneel wordt massaal gedeeld >

 

Eten en babyvoeding

Flesjes drinken moeten weggegooid worden bij de douane. Eten mag je wel meenemen in het vliegtuig, mits het geen dierlijke producten bevat (zoals vlees of melk). Rijstwafels, snoep of een krentenbol voor je koter moet dus gewoon kunnen.

En hoe het zit met babyvoeding? Vlieg je binnen Europa, dan geldt hiervoor de 100 ml-regel. Ook voor gekookt water, om bijvoorbeeld te mengen met melkpoeder. In dat geval kun je het beste bij de luchtvaartmaatschappij navragen of ze aan boord water voor je baby kunnen koken. Mocht de luchtvaartmaatschappij twijfelen aan de inhoud van een potje babyvoeding, dan bestaat de kans dat je het potje moet openmaken voor controle.

 

Opblaasbare items

De meeste luchtvaartmaatschappijen accepteren voetballen, rugbyballen en andere opblaasbare items als handbagage, op voorwaarde dat deze volledig (of gedeeltelijk) zijn leeggelopen vóór vervoer.

 

Nagelschaar of -knipper

Deze vallen onder ‘puntige of scherpe voorwerpen waarmee letsel kan worden toegebracht’ en mogen dus niet mee in je handbagage. Toch meenemen? Stop ze dan in je koffer.

Wil je geen gedoe bij de douane, neem dan deze hele lijst door.


 

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

zie-met-gezin-naar-brazilie

Een zonvakantie op Copacabana, met je kinderen op expeditie door de Amazone of carnaval vieren in Rio: Brazilië biedt alle ingrediënten voor een onvergetelijke reis. En hoewel de herfstvakantieperiode wel érg last minute is, is het land er wel één om te onthouden.

Daarom vertelt Skyscanner je meteen welke highlights je niet mag missen.

 

1. Rio de Janeiro

Tot 1960 was Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië en tot op de dag van vandaag trekt Rio jaarlijks miljoenen toeristen naar de wereldstad. Op de bucketlist staan het standbeeld van Christus de Verlosser, het jaarlijkse carnaval, de Suikerbroodberg, de kleurrijke trappen van Escadaria Selarón en natuurlijk de stranden Ipanema en Copacabana.

 

2. Nationaal Park Iguaçu

Dit Nationale Park ligt op de grens van Brazilië en Argentinië en staat bekend om de indrukwekkende watervallen. In totaal vind je er hier zo’n 300, maar de bekendste is de Garganta del Diablo, een enorme waterval van zo’n 150 meter breed. Het grootste gedeelte ligt op Argentijnse bodem, maar vanaf de Braziliaanse kant kun je het complete plaatje zien. Wie wil, kan ter plekke de grens oversteken.

 

3. Het Amazonegebied

Als je een rondreis gaat maken, dan mag je een bezoek aan het Amazonegebied van Brazilië niet missen. Dé uitvalsbasis is de stad Manaus in het noordwesten, een populaire plek voor ecotoerisme. Vaar in een houten bootje over de rivier, spot de meest prachtige tropische dieren en bezoek dorpen waar jullie inheemse stammen kunnen ontmoeten. 

 

Lees ook
Vliegen met kinderen? Hier vind je tips + de belangrijkste bagageregels op een rij >

 

4. Natal

Met meer dan 3000 zonne-uren per jaar wordt Natal ook wel de stad van de zon genoemd – hier ga je naartoe als je zin hebt in een ultieme zonvakantie. Natal heeft alles wat je kunt verwachten van een Braziliaanse stad: historische bezienswaardigheden en koloniale panden uit de tijd van de Portugese overheersing, maar ook hypermoderne winkelcentra en een van de beroemdste stranden van Brazilië, Pipa Beach.

 

5. Cumbuco

Een relaxt surfersparadijs met stranden die zó op een ansichtkaart kunnen. Denk: palmbomen, een groenblauwe oceaan en een caipirinha op een strandbedje terwijl je kinderen zandkastelen bouwen. Daarnaast is Cumbuco dé kitesurfhoofdstad van Brazilië – hier vinden jaarlijks de wereldkampioenschappen plaats.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
high tea kinderen
Beeld: Pexels

Het ís even een zit, dus je moet het maar durven, een high tea met kinderen. Deze vijf zijn speciaal op kinderen gericht. Iedereen blij.

1. Pluktea, Boskoop

high teas

Eigenlijk is Pluktea veel meer dan alleen een high tea-locatie. Je plukt er namelijk je eigen thee uit de planten- en kruidentuin, voordat je aan de enorme berg biologische scones, en fingerfood schuift. De kinderen houden zichzelf toch wel bezig. In de kruidentuin, of met de kast vol speelgoed, spelletjes en boeken. Óf op de waterfiets en trampoline. O, en ze krijgen er natuurlijk ook hun eigen kinder-high tea, met onbeperkt limonade, cake, een taartje, brood en fruit. Eerder een high lemo, dus.

 

2. Broederkapel, Veghel

De historische kapel zelf is al een bezienswaardigheid. Terwijl jij met vriendinnen bijkletst onder het genot van een high tea, doen de kinderen niet voor je onder, met hun eigen etagère vol sandwiches en hapjes. Inclusief onbeperkt ranja, by the way.

 

3. H-eerlijk, Nieuwkoop

Alleen vanwege de locatie al een must-see: pal aan de Amstel en een autovrije weg, ligt deze heerlijke theetuin. Terwijl jij urenlang relaxt, spelen de kinderen op de speelplaats of kijken ze naar de kippen, pauwen, geiten en poezen. Met biologisch water- en schepijs in bijzondere smaken toe. Na de speciale kinder-high tea natuurlijk (tot acht jaar), met een muffin, sandwichspies, verrassing en een drankje.
 

Lees ook
11x kindvriendelijke koffietenten >

 

4. De Houtzagerij, Otterlo

Restaurant de Houtzagerij ligt middenin de natuur, maar is het slecht weer? Geen probleem: er is zelfs een heuse indoor- (en outdoor)speeltuin. De high tea komt in alle mogelijke varianten. Bestel ‘m lekker groot; de kinderen rennen tijdens het spelen vast vaak genoeg langs om iets van de schaal te snaaien.
 

 

5. Lewis Book Cafe, Utrecht

Kijk, dit noemen wij nou praktisch: hier loop je met je mini-etagère gewoon langs de bar om de boel vol te laden. De kinderen – voor wie de high tea nadrukkelijk ook bedoeld is - krijgen er hapjes naar keuze.
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >