Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Van een Sint-speurtocht tot pepernoten bakken op de stoomboot: in veel steden kan je kind van alles doen tijdens de Sinterklaasintocht. Wij zetten de leukste intochten van 2018 voor je op een rij. 

De Goedheiligman komt op zaterdag 17 november 2018 met zijn Pieten in Nederland aan. De landelijke intocht wordt natuurlijk rechtstreeks op televisie uitgezonden en vindt plaats in Zaanstad. Woon je niet in de buurt? Geen punt, want ook aan deze steden brengt de Sint een bezoek:

 

More content below the advertising

Amsterdam

De boot arriveert via de Amstel bij het Scheepvaartmuseum en wordt opgewacht door de nieuwe burgemeester Femke Halsema. Sint en zijn Pieten zullen daarna een ronde door de stad maken, via het Waterlooplein en Rembrandtplein naar de Dam.

 

Eindhoven

Hier zijn alle kinderen ’s ochtends welkom op Kanaaldijk Noord. Om 11.30 arriveert de Sint – als alles natuurlijk goed gaat met de Pakjesboot – en zo’n anderhalf uur later is hij op het 18 Septemberplein. Hier mag je de grote man natuurlijk even de hand schudden.

 

Nijmegen

Van de leukste optredens tot snoep strooiende Pieten: in Nijmagen is het ook één groot feest bij de Sintintocht. Er worden Pietenboekjes uitgedeeld met liedjes, een looproute, opdrachten en een kleurplaat. Met het boekje kan je je Pietendiploma ophalen in het Huis van Sinterklaas. Ook leuk: een week later – 24 & 25 november – kun je gaan varen met de Sint. Onderweg wissel je elk half uur van ruimte op de boot, zodat Wegwijspiet je alles kan vertellen. Ondertussen mag je lekker dansen met DJ Piet en help je mee pepernoten te bakken in de kombuis.

 

Breda

Zoals ieder jaar meert de stoomboot hier aan op het Spanjaardsgat – toepasselijker kan het natuurlijk niet. Vanuit daar zal de Sint met zijn 250 Pieten naar de Koninklijke Militaire Academie lopen, waar de grote intocht door Breda zal beginnen. Ze eindigen op de Grote Markt waar de Liedjespiet om 16.00 uur een spetterend optreden geeft.

 

Lees ook:
5x onze favoriete Sinterklaas voorleesboeken >

 

Maastricht

In het zuiden van het land arriveert Sint aan de Maaspromenade. Voor die tijd is er vanaf 10.00 uur ’s ochtends van alles te beleven voor de kinderen. Zo zijn er speciale pieten uit Schotland en ook steltpieten. Na de rijtour door de binnenstad zal de Sint audiëntie houden in het stadhuis en doorgaan naar winkelcentrum Brusselsepoort.

 

Amersfoort

Hier is de Pakjestoren net als vorig jaar open voor bezoek. Ook kunnen kinderen meelopen met de Lampionnenoptocht in Emiclaer, dus vergeet niet je eigen lampion mee te nemen. Sint en zijn Pieten arriveren in de Eemhaven. Extra leuk: aan het einde van de middag mag je meevaren met de Sint Speurvaart – kan jouw kind de Goedheiligman ontdekken op de historische grachten van Amersfoort?

 

Enschede

In deze stad wordt de Sint al om 11.00 uur in de ochtend verwacht. Hij meert aan in de haven en zal dan met Amerigo door de binnenstad gaan. De burgemeester ontvangt hem en zijn Pieten op het stadhuis.

 

Leeuwarden

Dans-, droom-, klus en regelpiet: bij de intocht in Leeuwarden kom je ze allemaal tegen. Sinterklaas brengt ook hier een bezoek op 17 november en hij vraagt kinderen om een mooie tekening te maken, die je hier kunt downloaden.

 

Utrecht

Let op: in het midden van het land komt Sinterklaas op zondag 18 november aan wal. De intocht bestaat in Utrecht uit 5 onderdelen: de start bij Ledig Erf, de vaartocht door de Oude Gracht, aankomst op de Weerdsluis, de optocht door de stad en natuurlijk veel optredens en muziek op het Domplein. Het thema is dit jaar ‘muziek’, dus maak de heupen maar vast los.
 

Den Haag

Als je uit Spanje komt, is de haven van Scheveningen natuurlijk de eerste plek waar de Pakjesboot 12 aanlegt. Na ontvangst van de Sint op het podium rijdt hij door het centrum van Den Haag, waar van alles te beleven is. Het is een flinke rit die van 12.30 tot 17.30 duurt, dus hopelijk is Amerigo in goede conditie.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >