extra services vliegtuig
Beeld: Pixabay

Ga je vliegen, dan krijg je meestal een simpele maaltijd en als je geluk hebt, een pepermuntje voor de landing. Maar veel vliegtuigmaatschappijen hebben meer te bieden. Reiszoekmachine Skyscanner heeft een paar extra services voor je op een rij gezet.

En die willen we je uiteraard niet onthouden.

 

Kijkje in de cockpit

Is je kind nieuwsgierig naar wat er allemaal gebeurt in de cockpit? Vraag ernaar en met een beetje geluk mag je even komen kijken. De beveiliging is de afgelopen jaren weliswaar een stuk strenger geworden, maar het is nog altijd mogelijk om de werkplek van de piloten te zien voor het opstijgen en na de landing. De piloot zal overigens eerder aan je verzoek voldoen als de meeste passagiers het vliegtuig al hebben verlaten.

 

Pyjama

Oogmasker, oordoppen of een koptelefoon: je hebt het allemaal in het vliegtuig (je krijgt zelfs vaak een paar sokken of slippers op internationale vluchten). Wat je waarschijnlijk niet wist: je kunt ook om een pyjama vragen. Oké, ze zijn meestal alleen verkrijgbaar bij grotere luchtvaartmaatschappijen zoals KLM, Qatar Airways, Emirates en British Airways en je hebt waarschijnlijk een Business of First Class ticket nodig om een pyjama te bemachtigen. Maar mocht je kind toevallig de pastasaus van je vliegtuigmaaltijd knoeien op je kleding, dan is de kans aanwezig dat je alsnog die gewilde pyjama krijgt. Van Virgin Atlantic wordt beweerd dat ze zelfs onesies hebben.

 

Lees ook
Voor deze zonbestemmingen zit je (maximaal) 3 uur in het vliegtuig >

 

Extra maaltijd

Fan van vliegtuigeten of heb je gewoon enorme honger? Vraag dan naar een second helping en krijg een tweede ontbijt of diner. Je zult versteld staan, vaak kan het gewoon. Er blijft namelijk altijd veel over omdat sommige passagiers liever slapen dan eten en de maaltijd overslaan. Heb wel wat geduld en wacht tot iedereen bediend is en vraag dan of je nog iets extra’s kunt krijgen.  

 

Upgrade 

Als het idee je aanspreekt dat je in de ‘First Class’ watten wordt gelegd met schuimige cappuccino’s en geurige kaasplankjes, bekijk dan deze tips hoe een upgrade te krijgen naar Businessclass. Toegegeven: ze zijn niet allemaal even realistisch, maar wel leuk om door te lezen.

 

EHBO

In geval van nood of kleine ongelukjes is er altijd een EHBO-kit aan boord van jouw vlucht, dus waarschuw het cabinepersoneel als je een pleister of verband nodig hebt voor jou of je kind. Het is altijd verstandig om een aantal basisdingen zoals paracetamol in je handbagage te stoppen, want de stewards en stewardessen mogen niet zomaar medicijnen geven. Op langeafstandsvluchten zal er vaak een arts in het vliegtuig aanwezig zijn, maar daar kun je niet op vertrouwen. Mocht je bepaalde gezondheidsproblemen hebben, kijk dan goed of je fit genoeg bent om te vliegen voordat je het vliegticket boekt. En investeer altijd in een goede annulerings- en reisverzekering.

 

Vliegen met kinderen

Het vliegtuigpersoneel helpt je graag met het vasthouden van je baby terwijl jij de handbagage in de bagagebak opbergt. Ook hebben ze vaak kleurboeken en kleurpotloden voor kinderen beschikbaar en sommige luchtvaartmaatschappijen hebben zelfs een kinderopvang. Niet bij lowcost maatschappijen, maar Etihad Airways heeft bijvoorbeeld een nanny aan boord op een aantal vluchten. Vraag ook zeker naar het kinderpakket als je aan boord gaat, veel maatschappijen hebben dit op zowel korte- als langeafstandsvluchten.

 

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

Koekhappen, sjoelen en ezeltje prik: ken jij die oud-Hollandse spelletjes nog? Wij geven je graag een opfriscursus, want reken maar dat je kind hier ook heel veel plezier aan beleeft.

Spijkerpoepen

Vertel dit aan je kind en hij begint al spontaan te lachen door de maffe naam. Toch is het heel logisch dat dit oude spelletje zo heet, want je moet op je hurken een spijker in een lege fles laten zakken. Je hebt er weinig voor nodig: lege flessen, een touw en dus een aantal spijkers. Bind het touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind, zet de kinderen in een rij en de pret kan beginnen. Wie heeft de spijker het snelste in de fles?

 

Sjoelen

Een spel dat bij veel gezinnen vroeger op Oudejaarsavond werd gedaan, maar eigenlijk is dit altijd leuk. Koop een sjoelbak via Marktplaats – of misschien heeft een familielid nog wel een oud exemplaar op zolder staan. Gooi de schijfjes in het gat met de hoogste punten – best een kunstje, want wie te hard gooit, krijgt ‘m net zo hard weer terug – en degene met de meeste punten heeft gewonnen.

 

Lees ook:
9x leuke binnenspelletjes voor kinderen >Koekhappen

Misschien wel hét spel, als we het over vroeger hebben. Wat heb je nodig? Een stuk ontbijtkoek, touw en een theedoek. Hang de plakken ontbijtkoek aan het touw en hang het touw op de juiste hoogte voor de kinderen, zodat ze er geblinddoekt wel bij kunnen. Wie het eerste de koek op heeft – met de handen op de rug natuurlijk – is de winnaar.Zaklopen

Ook een heel leuk ouderwets spelletje: zet een parcours uit met bijvoorbeeld pionnen of met water gevulde flessen en verdeel de kinderen in twee groepen. Het eerste kind in de rij wurmt zich in een jutenzak en legt al springend het parcours af, waarna de jutenzak wordt doorgegeven aan de tweede in de rij. De groep die het snelste is én geen pionnen of flessen heeft omgegooid, mag juichen.

 

Ezeltje Prik

Deze kent iedereen nog wel: teken een grote ezel op een stuk karton. De eerste speler moet geblinddoekt een prikvoorwerp met daaraan het touwtje – de staart van de ezel – op de juiste plek op het karton prikken. Degene die hier het beste in slaagt, is de winnaar. Ezeltje Prik is één van de spelletjes die ideaal zijn om binnen te doen, als het buiten stortregent. Wil je het extra moeilijk maken? Laat de kinderen dan eerst geblinddoekt een paar rondjes draaien.Ei op lepel

Twee lepels en twee eieren: meer heb je niet nodig voor dit spelletje. Verdeel de kinderen in twee groepen en laat iedereen één voor één met de lepel in de mond en daarop een ei, naar de overkant lopen en terug. Wie is het snelste klaar en heeft de eieren niet laten vallen? Ohja: wil je geen kliederboel, kook de eieren dan eerst even.Blikgooien

Stel een stapel blikken op als een toren en laat de kinderen met een kleine bal gooien: degene die de meeste blikken omver gooit, is de winnaar. Heel simpel, maar pret gegarandeerd.

 

Is het buiten mooi weer en heerlijk warm? Dan kan je kind ook z'n lol op met deze leuke waterspelletjes.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

 

strandtenten-hele-jaar-open

Laarzen aan en uitwaaien maar: een dagje strand is altijd lekker. Extra fijn: veel strandtenten zijn het hele jaar open. Wij zetten ze voor je op een rij.

1. San Blas


San Blas is een eilandengroep aan de Caribische kust en telt maar liefst 365 eilanden. Volgens de lokale bewoners is er één eiland voor iedere dag van het jaar. Dat gevoel wilden eigenaren Frank en Martine naar Nederland halen. En dat is ze gelukt, want bij San Blas in Bloemendaal krijg je dat buitengevoel het hele jaar door.

 

2. De Waterreus Scheveningen

strandtenten

Strandpaviljoen De Waterreus in Scheveningen is uitgeroepen tot Strandtent van het Jaar 2016. Terecht: het is er hartstikke gezellig en het eten smaakt verrukkelijk. Heerlijke stek om op een koude winterdag neer te strijken voor warme chocolademelk.

 

3. Blu Beach


Blu Beach is een wat chiquere strandtent in Noordwijk. Het terras staat vol met fijne loungebanken waarop je lekker neer kunt ploffen. Ook leuk om te weten: Blu Beach bestaat 5 jaar en viert dat met een speciaal driegangen menu dat je zelf kunt samenstellen.

 

4. Thalassa


Voor een lekker visje kun je terecht bij strandtent Thalassa in Zandvoort aan Zee. En hoe: de vis wordt 's nachts gevangen, 's ochtends aan land gebracht en ligt 's middags op je bord. Heerlijke stek met prachtig uitzicht over de zee.

 

5. Tijn Akersloot

strandtenten

'Van zwembroek tot winterjas', zoals ze zelf zeggen. Ook Tijn Akersloot in Zandvoort is het hele jaar open. Het paviljoen is prachtig, je kunt er surfen of andere watersporten beoefenen en in het restaurant eet je pizza's uit de houtoven.

 

6. Blijburg

strandtent

Bij strandpaviljoen Blijburg op strand IJburg in Amsterdam draaien ze fijne muziek en gaat het kampvuur ’s avonds regelmatig aan. En als je in het weekend komt, staan er altijd wel activiteiten op het programma, zoals live muziek of een theatervoorstelling voor kinderen. Let op: vanaf 30 oktober sluiten ze maandag, dinsdag en woensdag om 18.00. 

 

7. Strand Café DOK

strandtenten

Strand Café DOK is gevestigd in het centrumgebouw van Strandpark De Zeeuwse Kust in Renesse. Er is een uitgebreid kindermenu, een buitenspeeltuin met allerlei bootjes en een binnenspeeltuin in de vorm van strandhuisjes.

 

8. Timboektoe

strandtenten

Cheesecake, worteltaart, ijsjes, kids mac and cheese of gewoon een lekker portie bitterballen: bij strandpaviljoen Timboektoe vind je het allemaal op de menukaart. Ook keuze uit vegetarische of vegan gerechten. Deze strandtent is ook het hele jaar door geopend en vind je in Velsen-Noord, vlakbij IJmuiden. Leuk: als je geluk hebt, zie je de indrukwekkende cruiseschepen voorbij varen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >