Yolanthe over schoolkeuzestress: ‘Op zulke momenten mis ik iemand om mee te sparren’

26.08.2023 09:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (7) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en carrièrevrouw.

Deze column gaat over schoolstress. En dan bedoel ik niet die ontelbaar lange dagen in de bieb voor een examen. Nee ik bedoel de lastige schoolkeuze die je als ouder moet maken. Want welke school is nu het beste voor je kind? In Amerika heb je veel verschillende scholen en dus veel keuzes die je moet maken. Public of private school? Religieuze of niet-religieuze school? Ik geniet onwijs van het single moederschap, maar bij zulke belangrijke beslissingen mis je toch iemand om mee te sparren.

Toen Xess en ik naar LA verhuisden, sprak Xess maar een paar woorden Engels. Zijn moedertalen waren Nederlands en Spaans. Daarom koos ik voor een private basisschool. Hier zijn de klassen veel kleiner en is er veel persoonlijke aandacht. Ook is er beveiliging op school en dat voelt voor mij toch wel erg veilig.

Jeugd

Ik herken mijn jeugd in die van Xess. Ik kwam ook in een nieuw land met nieuwe mensen en een nieuwe taal. Ik denk dat ik daarom ook zo mijn best doe om voor hem een fijne en veilige omgeving te creëren. Ik wil het beste voor hem en dat staat voorop in elke beslissing die ik neem. Ook heb ik voor een niet-religieuze school gekozen, ook al ben ik zelf gelovig en voed ik Xess gelovig op. Ik vind het belangrijk dat hij kennismaakt met alle geloven en dat hij dan uiteindelijk zelf kan bepalen waar hij zich prettig bij voelt.

“Ik doe mijn best om voor Xess een fijne en veilige omgeving te creëren”

Lijstjesmoeder

Ik zie dat Xess straalt als hij van school komt en dat is uiteindelijk waar het allemaal om draait. Dat je kind gelukkig is en zich fijn voelt op school. Naar welke high school Xess in de toekomst gaat weet ik nog niet. Dat laat ik afhangen van het moment. Waar we wonen, wie zijn vriendjes zijn, wat hij zelf wilt en wat op dat moment het beste voor hem is. Eén ding weet ik wel, ik zal waarschijnlijk weer tientallen lijstjes maken met alle voor- en nadelen van iedere school. Want ja, zo’n moeder ben ik.