Yolanthe: ‘Één woord kan zoveel met je doen’

15.07.2023 08:00
Yolanthe Cabau Fotografie: Mark Groeneveld

Yolanthe Cabau woont met zoon Xess (7) in Los Angeles. In deze column deelt ze haar ervaringen als single moeder en carrièrevrouw.

Soms heb je van die dagen dat alles net niet lekker loopt. Dit was zo’n dag. De ochtend begon al chaotisch met veel werkmailtjes, een lange file waardoor Xess en ik bijna te laat aankwamen op school en daarbovenop liet ik mijn ontbijtshake in de auto vallen waardoor het hele interieur rook naar chocolade-hazelnoot. Topochtend!

‘Lóve your outfit’

Je begrijpt: ik ging weleens vrolijker naar de supermarkt. Terwijl ik mijn verse boodschappen op de band leg, hoor ik de kassière zeggen: “OMG, I lóve your outfit. You’re so beautiful!” Meteen ben ik alle stress en hectiek van vanochtend vergeten. Deze opmerking maakt mijn dag.

Een klein gebaar, een liefdevolle opmerking, één enkel woord. Het kan zoveel met je doen. De manier waarop je naar het leven kijkt, heeft niet alleen invloed op jezelf maar ook op mensen om je heen. Energieën geef je over.

Lees ook – ‘Wat ik Xess wil meegeven? Geen fantasie is te groot’

Goedendag

Ik kan me nog wel herinneren toen ik in Nederland woonde en de kassière me soms niet eens aankeek of ‘goedendag’ zei. Op dat moment weet je niet wat er in iemands hoofd omgaat; misschien heeft ze wel een rotdag, gaat ze door een break-up of irriteert ze zich aan een collega. Je weet het niet. Dus oordelen doe ik niet. Maar je wordt er wel door beïnvloed: je loopt vervolgens toch de supermarkt uit met een negatieve energie. Andere mensen nemen de energie over en floepen er misschien wel een negatieve opmerking uit.

“Een klein gebaar, liefdevolle opmerking of één enkel woord kan zoveel met je doen”

Fake

Of je nu Amerikaanse uitspraken van vreemden als “I love your makeup” “your kid is so cute” of “you look amazing” overdreven vindt, het geeft je wel een positieve energie heb ik gemerkt. Of het nu helemaal gemeend is of niet: je hoort toch liever positieve woorden in plaats van niet eens een ‘goedemorgen’?