‘Witte meisjes krijgen het vaakst complimenten in de klas’: dat steekt als moeder van zonen

01.12.2023 13:02
column Tessa Heinhuis Beeld: Nine IJff

Het blijkt uit onderzoek dat witte meisjes meer complimenten krijgen in de klas dan jongens, of kinderen met een migratieachtergrond.

Daar schrik ik best van, als moeder van drie zonen.

Een onderzoeker van de Universiteit van Leiden was benieuwd naar de verschillen tussen meisjes en jongens, maar ook tussen kinderen met een migratieachtergrond en Nederlandse kinderen. De uitkomst blijkt schokkend: jongens krijgen vaker commentaar mee, terwijl meisjes de hemel in geprezen worden. “Witte meisjes kregen relatief vaak opmerkingen als ‘je bent een lieve, slimme meid’ of ‘je bent heel behulpzaam’. Bij jongens stond vaker: ‘Je moet netter worden en je huiswerk beter maken’.”

Ook mensen met kleur worden niet gelijk behandeld in de klassen, zegt de onderzoeker. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 80 procent van de kinderen van hoogopgeleide ouders vwo-advies krijgt. Van de kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond krijgt 75 procent vmbo- of praktijkonderwijs advies.

Ik breng mijn jongens met alle liefde naar hun basisschool, waar ze het heel fijn hebben. Ze hebben bovendien kundige en prettige juffen, die naar mijn weten niemand voortrekken. Maar misschien zijn er wel verschillen tussen jongens en meisjes. Andere verschillen dan ‘slimmer’ of ‘liever’ zijn.

Eigenlijk geen verschillen

In mijn studie als kinderpsycholoog ontdekte ik dat er namelijk wat IQ betreft weinig verschillen zijn in geslacht. Wat de werkelijk bewezen verschillen zijn, is dat jongens meer bewegingsdrang hebben dan meisjes en dus ander spel leuk vinden. Ontwikkelingsstoornissen als ADHD en autisme komen vaker voor bij jongens dan bij meisjes, maar dat ligt niet aan de hersenontwikkeling. Die verloopt juist heel gelijk. Jongens presteerden in het algemeen beter op de geheugentaken en meisjes op de leestaken, maar dat was het.

Een jongen is misschien wat fysieker aanwezig in een klas, een meisjes verbaler. De onderzoeker zegt: “Over meisjes wordt vaak gedacht dat ze ijverig zijn en netter werken. Jongens worden eerder gezien als druk en ze zouden zich vaker misdragen, ook als er geen feitelijk verschil in gedrag is.” Ik hoop dat geen enkele juf jongens ‘minder leuk’ vindt om te hebben in de klas. Als jongensmoeder breekt mijn hart een beetje van dit onderzoek. Alsof alle meiden slim en lief zijn, en alle jongens druk en stout.

Tessa Heinhuis (34) is moeder van tweeling Bodi en Daaf (4) en baby Sem. Ze is auteur van het boek Happy Mom, waarvan de tweede druk nét uit is.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tessa Heinhuis (@tessaheinhuis)

Bron: Mama Magazine