Een tweeling; allemaal hartstikke enig, tot ze peuters zijn en niet meer willen slapen. Ik ben kapot.
Lees verder onder de advertentie
Elke avond ben ik zeker 2 uur bezig met mijn jongens naar bed brengen. Peuters kunnen als de besten tijd rekken als het bedtijd is, nietwaar?
‘Mama, de maan aan!’. Maanlampje aan. ‘Mama, dorst!’. Beker water naast hun bed. ‘Mama, Dikkie Dik!’. We lezen nog één verhaaltje. ‘Mama, kus!’. Nog allebei drie kussen. ‘Mama, zingen!’. ‘Twinkel, twinkel, kleine ster…’. ‘Mama, maan uit!’. Maanlampje weer uit. Tot zover niets bijzonders aan ons naar bed-brengen-ritueel. Maar dan begint het gedonder. Ik ga naar beneden en hoor ze nog vrolijk verder spelen. Lachen. Klieren. Met hun vrachtwagens op hun bed rijden en alle konijnen en dekens door de kamer slepen. Ik ga weer naar boven en spreek ze streng toe. ‘Nu is het écht bedtijd, jongens!’. Het helpt niet. Dit herhaalt zich zo nog een keer of drie, vier. Soms moet ik er natuurlijk ook om lachen. Maar soms is het gewoon erg veel streng moeten doen en dat dan alsnog niemand luistert. En dan ben ik dus twee uur verder en is het half tien. Weg is je avond voor jezelf en ja, de kinderen zijn veel te laat gaan slapen waardoor ze morgenochtend moe zijn. Vreselijk. Vermoeiend, ook. Iets wat je niet kent voordat je peutermoeder bent, want je denkt misschien dat het eerste babyjaar het zwaarst is wat slapen betreft… Nou, nee. Deze leeftijd is veel pittiger.
Lees verder onder de advertentie
Wurgen
Maar ja, wat kan ik er aan doen? Ze uit elkaar halen helpt ook niet. Een paar nachten had ik de bedjes uit elkaar gezet en sliepen ze op aparte kamers. Wat gebeurde er? Ze gingen naar elkaar roepen en gooiden tennisballen bij elkaar in de kamer en vonden dat enorm grappig. Dus ook dat helpt niet. Het irritante is: als mijn man ze naar bed brengt, luisteren ze vaak heel braaf en zijn ze binnen tien minuten stil. Hoe dan? Hij kijkt me dan verbaasd aan en maakt zo’n opmerking als: ‘Nou ik snap niet waar jij je altijd druk om maakt met dat naar bed brengen, hoor’. Het liefst wurg ik hem dan, maar ja, toch de vader van mijn kinderen hè.
Lees verder onder de advertentie
Nog veel erger
Soms kan ik dan ook echt even niets anders dan zuchten, huilen of klagen. Dan ben ik ook gewoon moe en klaar met het avondspitsuur ná een volle werkdag en dan sta je wéér om 21 uur nog een stout kind uit een racebaan te plukken. Het moederschap zit vol verrassingen en uitdagingen, zullen we maar zeggen. Maar weet je wat misschien wel het ergste is? Als Daaf en Bodi dan godsamme eindelijk lekker slapen en het is stil boven, word ik opeens zelf onrustig. Dan ga ik dus – ja echt, al 3 jaar lang – bij hun bedjes kijken om te zien of ze wel lekker liggen en of ze nog wel ademen. En dan… ga ik op de bank beneden naar alle foto’s en filmpjes van die dag kijken. Dat is pas vreselijk, toch? Eerst zeuren omdat ze maar niet gaan slapen, en dan slapen ze… En dan mis ik ze. Ik zal wel een moeder zijn.
Tessa Heinhuis (32) is moeder van een tweeling, Bodi en Daaf (3). Ze woont samen met haar zoons en man Billy in Bussum en is hoofdredacteur van Mama Magazine.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…