Seksverslaafd: ‘Hij heeft het minimaal tweehonderd keer gedaan met sekswerkers’

19.03.2021 09:02
Patricia van Liemt seksverslaving Beeld: Getty Images

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (10) en Phaedra (7).

Ik moet even bijkomen van de informatie die ze me zojuist heeft gegeven.

Hij heeft minimaal tweehonderd keer seks met sekswerkers gehad, tijdens en rondom haar zwangerschap.

‘Het was alleen betaalde seks hoor, geen echte affaires’, zegt ze er snel achteraan.

Het is een nietszeggende dinsdagochtend en ik ken haar net. Een leuke nieuwe vriendin met veel energie. Van wie je oprecht denkt, ja jij maakt kans om in mijn rijtje vriendinnen te belanden. Ik ben een open boek en dat heeft als gevolg dat de mensen om mij heen zich ook vaker sneller openen. Zo ook die bewuste ochtend.
 

Seksverslaafd

Ik neem nog een slok koffie en laat haar het verhaal doen, want ik merk dat ze er behoefte aan heeft. Ze hebben samen een zoontje en hij is piloot. Het gebeurt dan ook voornamelijk ‘overseas’. En nogmaals niet met collega-stewardessen, maar met vrouwen die hij betaalt.

Zijn seksuele escapades zijn een tijdje geleden allemaal uitgekomen. Ze vertelt hoe moeilijk dat was, maar dat ze ook snel voelde dat ze hem wilde helpen. Ze bracht hem drie weken naar een afkickkliniek alwaar hij werd gediagnosticeerd als seksverslaafd.

‘Een hoog libido is wat anders dan een seksverslaving’, legt ze uit. ‘Als je een seksverslaving hebt, dan heb je een obsessieve en dwangmatige behoefte aan seks. Het valt eigenlijk meer in de categorie hechtings- of intimiteitsstoornis’.

Ze vertelt ook dat hij goed uit de behandelingen is gekomen en dat zij zelf ook in therapie is geweest. Ze heeft zelfs EMDR gedaan omdat het geheel zo’n grote impact op haar had, dat het sporen van trauma heeft achtergelaten.

Mijn respect voor haar groeit, naarmate ze verder haar verhaal doet. Zou ik hetzelfde doen als mij dit zou overkomen, spookt er door me heen. Zou ik bij mijn partner blijven? Zou ik het hem ooit kunnen vergeven? En zou ik het echt als een aandoening kunnen zien?

De tijd verstrijkt en ik ontmoet hem ook een paar keer. Het lijkt me oprecht een leuke man en inderdaad een lieve vader.
 

Lees ook
Voske ging vreemd met de barman van haar vakantieresort: ‘Ik wilde gewoon aandacht’ >

 

Waar rook is

Een aantal maanden later drinken we weer eens een kopje koffie samen. Ik vraag haar hoe het gaat en ze antwoordt: ‘Het blijft moeilijk’. Ze vertelt dat ze hem weer heeft betrapt op het zoeken naar escortdames. Hij zegt alleen maar te hebben gekeken en niets te hebben gedaan. Ik vraag aan haar of ze dat ook echt gelooft. Ik bedoel, waar rook is…

Haar antwoord is ‘ja’, maar ze vertelt me ook dat hij niet sympathiek reageert als zij haar onzekerheid aan hem uit. Volgens hem moet zij hem maar gewoon vertrouwen. Bah, lekker makkelijk, denk ik, maar ik zeg niets.
 

Wat als?

Hij vliegt weer regelmatig naar Brazilië en in mijn hoofd wordt de ene na de andere rode vlag geplant. Hij zegt haar ook dat hij haar niet kan beloven nooit meer met een andere vrouw naar bed te gaan. ‘Maar dat kan niemand’, is zijn repliek.

Op dat moment begint er iets in mij te knagen en merk ik dat ik een beetje boos word. Op hem, maar ook op haar.

Ik denk aan hun zoontje en vraag haar: ’Wat nu als hij het toch doet en het condoom scheurt en jij krijgt een geslachtsziekte?’. Ze murmelt een ondefinieerbaar antwoord.

Op dit moment weet ik niet meer hoe ver ik als ‘nieuwe’ vriendin kan, mag of moet gaan in advies. Ik zeg haar dat ik haar graag wil helpen, maar ik weet niet hoe.

‘Dat is precies wat ik ook naar hem toe voel’, zegt ze…

To be continued.
 

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van 2 lab baby’s Maria (10) en Phaedra (7). Ze werkte o.a. bij Qmusic en 100% NL. Haar succesvolle podcast serie Let’s Talk About Sex(e) hoor je nu op GoodLIFE Radio. Haar man woont doordeweeks in Zwitserland, wanneer ze probeert kids, werk en girls nights zo goed en zo kwaad te combineren. In haar debuut roman ‘De Lab Baby’ vertelt ze over haar persoonlijke ervaringen met IVF.

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >