Patricia over preuts zijn: ’Ik verstop mijn vibrator al jaren angstvallig achterin de kast’

13.01.2023 11:31

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik denk dat mensen die vaak én luid over seks praten eigenlijk diegene zijn die juist een beetje preuts zijn. En eh, als ik heel eerlijk ben, denk ik dat ik in die categorie val. Ze zeggen ook weleens dat zelfkennis met de jaren komt, nou: daar is-ie dan.

Preuts

Ik had laatst namelijk een zeer open gesprek met een heuse seksprofessor. Ik had haar uitgenodigd voor mijn radioprogramma Let’s Talk About Seks(e), want ik vind het fascinerend hoeveel mensen open zijn over seks. Oké, dat moet ik anders zeggen, want ik ben zelf best open over seks, ik bedoel meer dat deze mensen heel vrij zijn in hun seksuele handelingen en daar makkelijk over kunnen praten.

Zo verstop ik dus al jaren angstvallig een vibrator achterin de kast, terwijl de meeste van mijn vriendinnen zo’n genotsknots heel casual in hun nachtkastje hebben liggen. Gewoon voor het grijpen. Soms ook letterlijk, want ik ik heb óók weleens een kind met het speelgoed van mama naar beneden zien komen.

Elkaar aankijken

Goed, de seksprofessor vroeg mij wat ik nou echt intiem vind. Mijn antwoord daarop was het aankijken in de ogen van mijn partner tijdens de seks. Dat vind ik echt ultiem intiem en ook meteen doodeng. Als ik mijn partner in zijn ogen kijk dan krijg ik meteen een soort ‘other body experience’ waarbij ik me zelf zie liggen en dat geheel dan heel onaantrekkelijk vind. Dan vind ik mezelf echt een beetje een aansteller. Zo van ‘joh doe jij eens even normaal’.

Toen ik de seksprofessor vroeg naar de reden waarom ik me dan zo voel, zag ik haar toch even fronsen. Ze zocht duidelijk naar een antwoord door haar eigen seksescapades in haar hoofd af te spelen. Althans, dat dacht ik te zien. Maar nog voordat ze een antwoord geformuleerd had, vroeg ik haar of zij dat zelf dan ook eng vond.

Lees ook – ‘Mijn man en ik hebben totaal verschillende seksbehoeften. Wat nu?’ >

Lustobject

Over deze vraag moest ze ook weer even nadenken, maar uiteindelijk kwam ze tot de conclusie dat ze haar partner wél in de ogen aankeek tijdens de daad, maar dat niet altijd deed. Ze vond het ook prettig om het met haar ogen dicht te doen, want dan kwam ze soms dichter bij haar gevoel.

“Pak er een willekeurige videoclip bij en je hebt een alibi waarom je nu jaren later nog steeds een beetje weird tegen je eigen seksualiteit aankijkt. Toch?”

Logisch, maar ik wilde haar ook nog even meenemen in mijn eigen analyse. Ik vertelde haar dat ik dus denk dat ik een heel duidelijk product ben van de jaren ’90. Waar vrouwen in de media vooral werden geportretteerd als lustobject of als zelfverzekerde sletten. Ik bedoel; pak er een willekeurige videoclip bij en je hebt een alibi waarom je nu jaren later nog steeds een beetje weird tegen je eigen seksualiteit aankijkt. Toch?

De seksprofessor gaf toe een paar jaar jonger te zijn en meer een ‘zeroes upbringing’ had gehad, maar ik had wel een punt. Haar advies was om minder vaak naar het foute uur op Q-Music te luisteren en mezelf zoveel mogelijk te accepteren. Nou, ik zal vanavond eens kijken of dat lukt.

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.

 

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.