Patricia wil één keer in haar leven naar de nudistencamping: ‘Lijkt me een gevoel van vrijheid’

25.08.2023 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Ik wil misschien wel één keer in mijn leven naar een nudistencamping’, roep ik terwijl ik naakt door de hotelkamer loop. ‘Nou, dat lijkt me dus echt heel a-seksueel’, is de eerste repliek die ik krijg vanaf de bank. Waarop ik spontaan in de bres spring voor alle naakt recreërende en zeg dat dat juist niet het punt is. ‘Het lijkt me juist om het bepaald gevoel van vrijheid te gaan’, mompel ik terwijl mijn publiek alweer diep in zijn telefoon verzonken is.

Lees ook – ‘Bizar, eerdere zwangere ministers moesten zich ziek melden’

Luchtvochtigheid

Als we even later over een kleine drukke boulevard lopen langs kraampjes met toeristenprullaria komt er toch nog een wedervraag uit het kamp maar-dat-is-toch-a-seksueel. Waarom ik daar ineens zo bij kwam, en ik denk daarbij ook een soort van paniek in zijn ogen te zien. Eigenlijk weet ik het zelf ook niet. Wellicht heeft het te maken dat we in Thailand zijn en de luchtvochtigheid zo hoog is dat nog voordat je wilt afdrogen na een douche je al opgedroogd bent. Mijn nudistenopmerking komt voor mezelf ook uit het niets. Ik ken momenteel NIE-MAND die nudist is. Alleen het verhaal van een klasgenootje.

“Mijn nudistenopmerking komt voor mezelf ook uit het niets. Ik ken momenteel NIE-MAND die nudist is”

Bruine billen

We waren een jaar of acht en stonden onder een gezamenlijke douche na een sport. Ik denk dat het een zwemles was. We waren naakt en het was half september. Alle kinderen hadden spierwitte billen, behalve Natasha. Zij was het enige kindje die helemaal bruin was en dat viel op. Toen Merel ernaar vroeg, zag ik een blik in de ogen van Natasha die ik niet snel zal vergeten. Ze besefte zich daar onder de douche te midden van haar klasgenootjes dat zij anders was.

Hardcore

We lopen langs een kraampje met een klein schilderijtje. Mijn oog valt op een vrouw die haar armen om haar opgetrokken benen gevouwen heeft. Ze is naakt. Ik sluit voor een moment mijn ogen en stel mezelf naakt voor in een supermarkt. Want dat hoort er dan ook bij. I mean, als ik dan voor één keer nudist ben, dan ook hardcore. En dat ik dan langs de courgettes en perziken loop en grappen maak tegen mijn mede-nudisten. Ze kijken me boos aan. Hm, ik denk toch dat ik geen hele goede nudist zal zijn…