Patricia: ‘Vakantie met kinderen is onbetaalde arbeid’

03.05.2024 16:58

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Vakantie. Heerlijk als je samen met je lief naar een eiland gaat waar de cocktails voor je klaar staan als je met je blote voeten het witte strand betreedt. Vakantie met kinderen daarentegen is onbetaalde arbeid. Ik kan me voorstellen dat de meeste echtscheidingen vooral aan het begin van de vakantie voorkomen. Een volksverhuizing van een klein dorp is er niets bij. En ik mag al blij zijn dat mijn kinderen al redelijk ontwikkelde hersens hebben en in ieder geval zelf in de auto gaan zitten. En alsnog moet je als gezaghebbende aan honderdduizend dingen denken. En noem me een snob, want ik heb de laatste paar jaar al het motto ‘alles is te koop dus als we iets vergeten jammer dan’ en toch heb ik volledig inpak-stress. 

Mama-aaa

Goed. Eenmaal op je bestemming aangekomen is het uitpakken geblazen. De hele godvergeten-handel weer een nieuw plekje geven, waarvan dan ook al weet dat je het na een week weer kan inpakken. Maar dan vies. Ik denk dat verhuizen naar een ander land minder zwaar is dan een weekje op vakantie. Echt. ‘Mama-aaaa… gaan we ook naar een zwembad met een glijbaan?’ 

Fun for the dads

Ik weet niet of ik genoeg ruimte in deze column heb, om aan te geven hoe vreselijk ik een zwemparadijs vind. En het allerergste vind ik nog de moeders die wél met hun kinderen zwemmen. Met hun natte staartjes en geschikte zwembadkleding. Ik zit hier met een strapless bikini die na elke glijbaan op mijn enkels hangt. Fun for the dads. Een leuke bijvangst voor deze badgasten. Terwijl deze groep het eigenlijk niet echt nodig heeft, want ik zie alleen maar vrolijke vaders om me heen die met hun zonen bommetjes maken. Iets in de trant van Boys Will be boys. Grrrrr… 

“Zit hier met een strapless bikini die na elke glijbaan op mijn enkels hangt. Fun for the dads”

Ach vakantie. Het is ook even ontsnappen aan de alledaagse dingen én stiekem elke avond een glas wijn drinken. Als we die avond thuiskomen en ik de blos op de wangen van mijn kids zie en ze hoor zeggen dat ze een echt hé-le leuke dag hebben gehad, dan valt het eigenlijk allemaal best wel mee… Het is vakantie.  

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.