Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (14) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven.
Lees verder onder de advertentie
Ik slik dagelijks 21 supplementen. “Baat het niet, dan schaadt het niet,” zeg ik altijd. Hoewel, ergens klinkt dat toch een beetje naïef. Zeker gezien het feit dat ik heel wat uren heb gestoken in onderzoek naar wat ik zou moeten slikken.
Glaasje jus
Toen ik opgroeide, was een glas jus d’orange zo’n beetje het hoogtepunt van onze dagelijkse vitamine-inname. Mijn familie was ervan overtuigd dat dat ons de winter wel door zou helpen. Af en toe werd spinazie ook nog eens naar voren geschoven als het wondermiddel voor kracht en weerstand. Maar supplementen? Die waren totaal overbodig. Weerstand bouwde je immers gewoon zelf op.
Lees verder onder de advertentie
Obsessie
Mijn ‘obsessie’ voor supplementen gaat terug naar mijn jeugd, toen ik trouw naar Oprah Winfrey keek. In haar show kwamen destijds talloze artsen voorbij die niet vies waren van een pilletje meer of minder. Meestal zagen ze eruit als een soort Kenpop: glad, jong en zelfverzekerd. Voor hen leek het erop dat supplementen de sleutel waren tot een eeuwige jeugd. Ironisch genoeg wilde ik als kind juist ouder lijken, maar die fascinatie voor hun routines heeft me nooit meer losgelaten.
Lees verder onder de advertentie
Dus toen ik student was, had ik altijd extra vitamine C op voorraad. Ik weet nog goed dat een paar medestudenten dachten de jackpot aan XTC te hebben gevonden, maar bedrogen uitkwamen. Die hebben een avond heerlijk op vitamine C gefeest. Terzijde.
Het aantal supplementen dat ik neem is de afgelopen jaren flink gestegen. Van de huis-tuin-en-keukenvitaminen tot aan zeer complexe (en dure!) cell renewing supplementen. Ik slik ook meer sinds het stoppen van het eten van vlees. Terwijl dat grote onzin is, want je kunt alles uit noten, zaden en groente halen, maar het is ook een stuk gemakzucht.
Ook voor de kids
En nu komt het: mijn kinderen slikken ook dagelijks supplementen. Niet de volledige 21 natuurlijk, maar toch een aantal. Daarover zijn de meningen flink verdeeld. Veel mensen vragen me of dat wel nodig is. Zelfs mijn huisarts had geen duidelijk antwoord. Soms vraag ik me af of ik ze misschien te vroeg aanleer dat gezondheid uit een potje komt. Maar ja, met al die verhalen over wat kinderen tegenwoordig tekortkomen, zoals vitamine D in de winter, vind ik het wel een geruststellende gedachte dat ze in ieder geval een beetje extra binnenkrijgen. Just in case…
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).