Patricia vraagt zich af: ‘Tot welke leeftijd kun je als ouder naakt door het huis lopen?’

29.03.2024 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Tot welke leeftijd is naakt recreëren door het huis geoorloofd? Of met andere woorden; tot wanneer
kun je bloot zijn ten opzichte van je kinderen? Ik zal niet snel het aangezicht vergeten van een vriendin van mij die mid-dertig op schoot van haar vader ging zitten en een zoen op zijn mond gaf. Oké, het was weliswaar niet naakt, maar toch had het beeld iets alarmerends. Het klopte niet. Maar ik was óók verbaasd toen een andere vriendin vertelde dat ze liever niet wilde dat haar 11-jarige dochter naakt met haar vader in één badkamer was. Tja, waar ligt de grens? En seksualiseer je het juist niet meer door er een focus op te leggen?

Lees ook – Patricia wil nog één keer in haar leven naar de nudistencamping >

Huis-, tuin- en keukenpsycholoog

Ik kan me nog wel herinneren dat ik het als kind het best gek vond om mijn ouders naakt te zien. Maar na wat huis-, tuin- en -keukenpsychologie bij mezelf te hebben toegepast, ben ik tot de conclusie gekomen dat ik het ‘gek’ vond omdat ik mijn ouders bijna nooit naakt zag. Ik kan me ook voorstellen dat als je je vaker naakt door het huis begeeft, kinderen daar meer aan wennen. Sterker nog, op sommige gebieden vind ik mezelf nog steeds een beetje preuts en ik wijt dat toch (sorry pap en mam) aan mijn opvoeding.

Bij ons thuis was er weinig naakt, tja hooguit Donald Duck die zonder een broekje op de cover stond.
Mijn kinderen zijn gelukkig een stuk vrijer. En dat heeft alles te maken met het feit dat ik vaker de
nudist uithang. Eerlijkheidshalve moet ik je wel bekennen dat ik hier echt mijn best voor doe. En daar bedoel ik mee dat ik mezelf liever zou bedekken, maar bewust dus even bloot ben en dan ook
nog quasi-nonchalant een gesprek aanknoop met één van mijn kinderen. Gek? Wellicht.

“Bij ons thuis was er weinig naakt, tja hooguit Donald Duck die zonder een broekje op de cover stond”

Naaktloperij

Maar ik heb nog een intentie bij mijn naaktloperij en dat is dat ze ook mijn 45-jarige lichaam zien dat twee kinderen heeft gebaard. Nu, ben ik best tevreden met mijn lijf, want dat laat ik heel wat kilometers rennen, maar ook ik heb hier en daar wat verzakkingen. If you know what I mean.

Goed, we zitten in een mooie transitieperiode waarbij, thank God, bepaalde grenzen een stuk duidelijker worden in onze maatschappij. Waarbij je heel duidelijk kunt aangeven wat voor jou grensoverschrijdend is. En daar ben ik maar wat blij mee! Maar ik ben ook van mening dat we thuis niet te krampachtig over bloot moeten gaan doen. Voordat we het weten staan we in ons badgoed onder de douche…

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.