Patricia: ‘Mijn kinderen zijn kapot’

31.05.2024 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (11). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Mijn kinderen zijn kapot. En niet zo’n een beetje ook, ze zijn echt stuk. Het kraakt en het piept aan alle kanten en het komt niet doordat ik ze niet goed afgeleverd heb, maar aan een populaire trend die de jeugd van tegenwoordig in zijn greep houdt: het knakken van hun vingers. Als je kinderen nog klein zijn, wees voorbereid op deze uiterst irritante gewoonte. Want het is een trend, en een behoorlijk griezelige ook.

Lees ook – Patricia: ‘Mijn vriendin bestelt een 0.0 biertje voor haar 10-jarige zoon’>

Rillingen

Ik had vroeger één jongetje in mijn klas dat zijn vingers knakte. De rillingen liepen mij toen ook al over mijn rug. Het werd destijds weggezet als een kind met een tic en tegelijkertijd ook stoer. Maar het was geen epidemie zoals nu. Nu knakken ze allemaal! Ik knak, jij knakt, wij knakken. Iedereen doet het.

“Ik knak, jij knakt, wij knakken. Iedereen doet het”

De eerste keer dat mijn eigen dochter het deed, schrok ik me wezenloos. ‘Wat doe je!?’, schreeuwde ik. Waarop ik een achteloze blik terugkreeg. ‘Dat doet iedereen mam’, was haar antwoord. Toen ik haar vroeg waarom ze het deed, haalde ze haar schouders op. Uiteraard begon haar jongere zusjes er ook mee. En naarmate de tijd verstreek werden er niet alleen vingers geknakt, maar ook tenen en knieën. Die laatste deed ik vroeger ook wel, maar alleen als ik hurkte, en dat was per ongeluk.

Ik wil dat het stopt!

Het geluid vind ik nog het allerergst. Brrr. Ik wilde dat het stopte, dus dook ik het internet op, op zoek naar bewijs dat het slecht is voor kinderhanden. Helaas kwam ik van een koude kermis thuis. Het enige dat ik vond, was dat het ‘nog’ niet bewezen is dat knakken schadelijke gevolgen heeft. Maar kom op, iedere idioot weet toch dat als je iets constant manipuleert, het gevolgen moet hebben? Of ben ik nou gek?

Goed, misschien moet ik de knak-routine maar gewoon accepteren. En als het dan allemaal een beetje te veel wordt, ga ik gewoon ergens in een hoekje zitten en knak ik zelf ook even mee. Want eerlijk is eerlijk, misschien zijn we allemaal wel een beetje stuk.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.