Patricia vraagt zich af: ‘Is het dragen van make-up een gewoonte of onzekerheid?’

30.12.2022 08:00
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

‘Ik wil gewoon dat iedereen vindt, wat wordt ze mooi dat kind’ – Kinderen Voor Kinderen – Make-up

Laat ik meteen eerlijk met je zijn en toegeven dat ik een haat-liefde verhouding heb met maquillage. In principe ga ik niet de deur uit zonder iets van make-up. En als het dan zeer sporadisch tóch een keer voorkomt, voel ik me poedelnaakt. Alsof ik in mijn nakie over de rode loper moet, iedereen me aanstaart en vraagt hoe het met me gaat, want ik zie zo witjes.

Gewoonte of onzekerheid?

Ik ben al op jonge leeftijd begonnen met mascara en in de loop van de jaren zijn daar steeds meer lagen bijgekomen. Ik heb geen pancakeface, maar ik gebruik wel dagelijks foundation, poeder, rouge, oogschaduw, een wenkbrauwpotlood, wenkbrauwpoeder, mascara en lipgloss. Soms vind ik het leuk om te doen, maar vaker nog voelt het als een ‘moetje’. En dan kun je de vraag stellen: is het gewoonte of is het onzekerheid?

Oppervlakkige opmerking

Goed, nu waren we laatst op een verjaardag waar een (iets oudere) vrouw verkondigde dat vrouwen zonder make-up gewoon minder mooi zijn dan mannen. Mijn feministische hart werd direct diep geraakt door deze enorm oppervlakkige opmerking, maar wat ik nog veel erger vond is dat ze dit soort teksten uitkraamde waar mijn 9- en 12-jarige dochters bij waren. Ik vind dit soort statements zeer schadelijk voor het zelfbeeld van (jonge) meisjes. Wij hadden vroeger Barbie als onrealistisch schoonheidsideaal, maar vandaag de dag gonst het van de schadelijke filmpjes op social media als TikTok.

Lees ook: Patricia: ‘Alles, maar dan ook alles voelt verkeerd aan een eendenbek’

Stigmatiserend

Ik heb deze vrouw vriendelijk verzocht om dit soort quotes, over het feit dat vrouwen minder mooi zijn zonder make-up dan mannen, te nuanceren waar jonge opgroeiende kinderen bij zijn. Toen ik even later mijn beklag deed bij een vriendin zei ze tot mijn grote verbazing dat ze haar wel begreep, omdat mannen wel echt mooier oud worden dan vrouwen. And then it hit me. Wat wij als maatschappij doen is uitgaan van een gecultiveerde algemeenheid waarbij vrouwen vaak het onderspit delven. Denk hierbij ook aan schoonmoedergrappen. Veel van dit soort ingesleten gedachten en uitspraken zijn stigmatiserend en schadelijk.

Ik ben bang dat ik niet meer te redden ben, maar laten we het voor onze opgroeiende kinderen wat gemakkelijker maken. Met of zonder make-up: je bent ben nog steeds dezelfde persoon. En er is maar één George Clooney, lieve mensen. Kijk maar eens even goed naar je overbuurman van zeventig…

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.