Patricia verbaasd over brandbrief ouders: ‘Een juf hoort niet op TikTok, was hun relaas’

02.12.2022 06:19
Patricia van Liemt

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (12) en Phaedra (9). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Onze kinderen zijn geboren in een tijd waarbij een online presence doodnormaal is. Sterker nog: het voelt vaak als leven of dood voor deze generatie. En kun je het ze kwalijk nemen? Zo zit de wereld vandaag de dag nu eenmaal in elkaar. Internet hoor erbij en de zin: ‘Wat is de wifi-code hier?’ is een life-line voor hun.

Digitaal opvoeden

Zo ook het fenomeen TikTok. I know, als mijn dochters weer een doelloos, met een spanningsboog van drie seconden door filmpjes scrollen, breekt mijn moederhart ook. Maar het hoort erbij en het enige dat ik kan doen is ze navigeren in het wereldwijde web. Door middel van schermtijd en ze af en toe mee naar buiten sleuren. En door met ze te blijven praten erover, ze digitaal op te voeden. ‘Stuur geen foto’s van jezelf naar vreemden’ en ‘laat vreemden geen dingen voor je kopen’, dat werk. Want er gebeuren online dingen waar wij ouders totaal geen zicht op hebben of überhaupt begrijpen.

Lees ook – 84% van de kinderen mag elke dag op een scherm: ‘Ik heb geen zin steeds de boeman te zijn’ >

Juf op TikTok

Goed, mijn goede vriendin is juf en vernam dat er een bepaalde dynamiek op TikTok gaande was in haar klas, waarbij sommigen kinderen zich buitengesloten voelden. Geïnspireerd door meester Jasper (een held op TikTok volgens mijn twee bronnetjes thuis) heeft ze besloten om ook een TikTok-account aan te maken. In het kader van if you can’t beat them, join them en om eens te kijken hoe de jeugd zich gedraagt en wat hun belevingen zijn.

“Er was een bepaalde dynamiek op TikTok gaande in haar klas, waarbij sommigen kinderen zich buitengesloten voelden”

Ik vind dat dus een hele slimme zet van haar en bovendien betrokken en bedachtzaam. Maar toen een paar ouders daar lucht van kregen, stuurden zij direct een brandmail naar de school. Een juf hoort niet thuis op TikTok, was hun relaas.

Teleurgesteld

Zo jammer, want ik weet dat mijn vriendin het beste is dat een kind kan overkomen als deze bij haar in de klas terechtkomt. En ik ben dan ook superteleurgesteld namens haar. Deze ouders verschuiven mijns inziens hun eigen opvoedproblemen naar de juf. En ja, het is voor ons allemáál een nieuwe vorm van opvoeden, maar ik zou juist blij zijn als de leerkracht van mijn kinderen een oogje in het zeil houdt op TikTok.

Wil je de column van Patricia liever luisteren? Dat kan. Elke vrijdag tussen 14.00 en 16.00 leest ze ‘m voor op Wild FM.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.