‘Is ze net helemaal ge-Esther-Pereled, moet ze terug naar haar oude conservatieve zelf’

04.08.2023 08:00

Patricia van Liemt is radiopresentator, schrijver en moeder van Maria (13) en Phaedra (10). Elke vrijdag schrijft ze rake, eerlijke, grappige en vooral herkenbare columns over haar leven en het moederschap.

Ik ben onthutst en denk na over mijn single vriendin als ik de kliniek uitloop. Het is warm buiten en de woorden van de gynaecoloog denderen door mijn hoofd. Zei ze dat nou echt? En belangrijker: heeft ze gelijk? Tjiezus.

Rokende telefoon

Ik moet aan mijn vriendin denken omdat ze sinds een aantal maanden Tinder heeft ontdekt. En eigenlijk is ‘ontdekken’ een understatement. Er komt rook uit haar telefoon. Ze liked en swiped erop los. En beland regelmatig met een leuke vent onder de lakens. Daar doet ze dan in geuren en kleuren verslag van en gebruikt daarbij een heel batterij aan termen waar ik nog nooit van heb gehoord. Zo vertelde ze laatst over hardballing. Dan geef je meteen aan wat je wilt. Dus bijvoorbeeld alleen seks en verder niets. Tja, daar kun je van alles van vinden, maar het is wel meteen duidelijk.

Lees ook – ‘Dan ben je echt een lul eerste klas’

Tinderwoordenboek

Ze vertelde ook over deepliking. Als je iemand deepliked, betekent dat je helemaal naar onder scrollt op iemands Instagram feed, naar de oudste foto’s en deze dan liked! Holy, wie verzint deze briljante termen?! Ok, nog eentje voordat ik mijn serieuze verhaal vertel. Breadcrumbing, hierbij denk je misschien aan het sprookje van Hans en Grietje en dat klopt! Daar is dit woord inderdaad van afgeleid. Bij breadcrumbing laat je namelijk kleine breadcrumbs (broodkruimels) oftewel flirterige sms’jes, likes of DM’s achter voor iemand. Steengoed!

Keerzijde

Ok, dan nu de keerzijde, althans volgens mijn gynaecoloog. Ik kwam dus voor een algehele check waarbij ze mijn vroeg of ik netjes mijn uitstrijkjes laat doen. ‘Ja, antwoorde ik haar volmondig en voegde er aan toe dat ik me zelfs wat vaker laat checken dan het bevolkingsonderzoek adviseert’. Waarop haar antwoord was: ‘Oh, maar dat hoeft helemaal niet als je maar één bedpartner hebt’. Wat?! Ik heb het wel al eens eerder gehoord, maar zo uit de mond van een arts vond ik toch wel shocking. Dat betekent simpelweg dat vrije seks, of seks met verschillende bedpartners het risico op kanker bij een vrouw vergroot. Dat is toch super oneerlijk!

Tegenzin

Met veel tegenzin belde ik mijn vriendin op om toch deze info met haar te delen. Haar reactie was: ‘Godver, ben ik net helemaal ge-Esther-Pereled*, moet ik weer terug naar mijn oude conservatieve gedachten!’ Even is het stil aan de lijn als ze vervolgt: ‘Maar ik doe het áltijd met condoom’. Gelukkig heb ik wat research gedaan en zeg haar dat een condoom helaas niet genoeg is. ‘HPV kan ook worden overgedragen door huid, handen en je mond. Weer een stilte. ‘Nou, heb je donderdagavond iets te doen?’, vraagt ze dan. ‘Want ik zeg mijn date bij deze dus af’.

“‘Godver, ben ik net helemaal ge-Esther-Pereled, moet ik weer terug naar mijn oude conservatieve gedachten!'”

We moeten allebei lachen en spreken een plek af waar we donderdag een wijntje gaan drinken. Maar als ik heb opgehangen voel ik me toch vervelend. Het voelt toch alsof ik zojuist aan een goedgelovig 5-jarig kind heb verteld dat Sinterklaas niet bestaat…

Esther Perel is adviseur op het gebied van seks en relaties en schreef meerdere bestsellers.