Lilian: ‘Ik zag hem zo kopje ondergaan en mijn hart sloeg over’

28.05.2023 09:00

Lilian Finn (31) is auteur, spreker en designer. Ze is getrouwd met Charles en moeder van zoon Nox (4). Meer columns van Lilian lees je op LilianFinn.nl.

De zomer begint en we gaan weer op pad naar het Ketelmeer of het zwembad. Een dagje zwemmen, dat betekent voor Nox vooral dat zijn waterpistolen ein-de-lijk gebruikt mogen worden en ik hoop een beetje Vitamine D op te nemen. Denk trouwens maar niet dat je een pagina kunt lezen in jouw boek dat je vol enthousiasme in je tas had gestopt. En gelukkig maar, want ik had niet willen weten wat er vorige zomer was gebeurt als ik wél verdiept zat in dat boek. Een kind zonder diploma’s is sneller onderwater dan je je kunt voorstellen, kan ik uit eigen ervaring vertellen.

Kopje onder

Vorig jaar zomer was ik met een vriendin en onze zonen een weekendje weg en we waren aan spetteren in het subtropisch zwembad. Mijn zoon was lekker aan het spelen met een drijfmat in het ondiepe peuterbad en ik zat even aan de kant. Zonder boek, zonder afleiding, maar eventjes niet in het water. Op dat moment komt op de een of andere manier die speelmat bovenop de driejarige Nox. Hij ging kopje onder en moest moeite doen om te mat van hem af te krijgen. Man, ik heb nog nooit van mijn leven zó hard gerend en ook mijn vriendin kwam als een speer aangezwommen. Nox kwam gelukkig zelf onder de mat vandaan. Ik denk niet dat ik hem ooit zo hard heb geknuffeld als op dat moment.

‘Man, ik heb van mijn leven nog nooit zo hard gerend’

Klein hoekje

En Nox? Die heeft er niets aan overgehouden en was snel weer tevreden aan het spelen. Nog steeds gek op het water en speelt met een gerust hart in het zwembad. Met moeders is het een ander verhaal. Ik heb nu nog de schrik om het hart en zit toch iets minder rustig langs de kant tijdens een zwempartijtje. Een stukje lezen durf ik nu even niet meer. Dat beeld dat hij onder de mat is, dat krijg ik niet snel van mijn netvlies. Mijn keel sluit direct vol spanning als ik denk wat er ook had kunnen gebeuren. Een ongeluk zit – ook als je er gewoon bij bent – een klein hoekje.

Ik ben blij dat dit goed is afgelopen – en dat hij sinds een paar weken zwemles heeft. Hopelijk brengt dat bij mij het gezamenlijke zwemplezier ook weer terug en gaan we volop genieten van het water straks op vakantie in Frankrijk.