Kirsten Schilder: ‘Al die nieuwe dingen in 2023 geven me een tegenstrijdig gevoel’

13.02.2023 19:00
Fotografie: Kee & Kee

Kirsten Schilder (39) is columnist van Kek Mama. Ze is getrouwd met zanger Nick Schilder en moeder van Nikki (12), Julian (10) en Jackie (5).

Het jaar is nog maar net begonnen. De eerste stappen op weg naar spannende avonturen voelen als een frisse start. Toch bekruipt mij een gevoel dat tegenstrijdig is met deze prille ‘nieuwheid.’ Het wordt namelijk een jaar van veel laatste keren.

Laatste keren, nieuwe starten

Nikki is net twaalf jaar en zal dit jaar haar basisschoolperiode afsluiten. De laatste keer lopend naar school gaan, want de middelbare school die ze voor ogen heeft is een stuk verder van huis. We genoten ontzettend van het comfort dat we drie kinderen op dezelfde school hadden. Is het naïef dat je vrijwel nooit stilstaat bij de eindigheid van iets, omdat het zo vertrouwd aanvoelt? De rituele ochtendwandeling met het hele gezin richting school, zal vanaf september niet meer met Nikki zijn. Zij zal hooguit vluchtig zwaaien, ons vanaf haar fiets een fijne dag wensen om ons vervolgens voorbij te sjezen. Toen Nikki vol trots met haar verjaardagtraktatie richting school liep, riep een vriendinnetje vrolijk: “Dit is de allerlaatste keer dat je zult trakteren!” Voor ik het wist liepen de tranen over mijn wangen van weemoed.

Lees ook – ‘Ook bij ons is het lang niet altijd rozengeur en maneschijn’

Nog zo’n laatste dit jaar: in april zal het allerlaatste concert van Nick & Simon plaatsvinden in Ahoy Rotterdam. Over dingen afsluiten gesproken, maar er is ook plek voor nieuwe dingen. Nick was al langer van plan in het najaar van 2023 alleen op tournee te gaan en een soloalbum uit te brengen. Een nieuwe start voor hem.

“Voor ik het wist liepen de tranen over mijn wangen van weemoed.”

Gezinsuitbreiding

En er is onlangs een nieuw Schildertje bijgekomen. De knappe hond Doefie maakt sinds kort deel uit van ons gezin. En hoewel het nieuwe verantwoordelijkheden met zich meebrengt, zorgt het ook voor een nieuwe dynamiek bij ons thuis. Het zorgen voor een pup heeft heel wat voeten in aarde. En dat terwijl ik net een beetje aan het wennen was aan mijn nieuwe vrijheden nu de kinderen zelfstandiger worden. Toch denk ik dat dit het mooist denkbare cadeau is wat we aan onze kinderen konden geven.

Tot nu toe betekent elk einde in 2023, het begin van een nieuw avontuur. In dat opzicht gaat dit jaar tot nu toe volgens plan.