Kirsten Schilder: ‘De begrafenis heeft op Jackie veel indruk gemaakt’

22.05.2023 19:00
Fotografie: Kee & Kee

Kirsten Schilder (39) is getrouwd met zanger Nick Schilder en moeder van Nikki (12), Julian (10) en Jackie (6).

‘Bestaat er een hamsterhemel, mama?’ Ik zet net twee tassen met boodschappen op het aanrecht als Jackie me deze vraag stelt. Een hamsterhemel? Geen idee. We hebben geen hamster, ik heb daar nog nooit over nagedacht. ‘Want Funky is doodgegaan.’ Ah, Funky, die naam heb ik weleens gehoord. ‘En Marly is heel erg verdrietig. Maar als er een hamsterhemel is, is Funky wel blij, toch? Tussen de andere hamsters. Marly vraagt of ik op de begrafenis kom. Funky wordt in een klein doosje begraven.’

Bloem voor de begrafenis

Oké, dit is wel veel informatie tussen het opruimen van de boodschappen door. Als ik een pak koekjes tegenkom, zeg ik Jackie dat ik thee zal zetten om het er verder met haar over te hebben. Even later zitten we gezellig aan tafel, met de thee en de koekjes, en is Funky nog steeds onderwerp van gesprek. ‘De begrafenis is morgen. Mag ik dan mijn mooie jurk aan of hoort dat niet?’ ‘Natuurlijk mag dat, misschien wil je wel een mooie bloem kopen?’ stel ik voor. ‘Dan gaan we naar de bloemist en zoek jij de mooiste bloem uit voor Marly, omdat ze zo verdrietig is.’ Dat vindt Jackie een goed idee. Samen lopen we naar de supermarkt. Het is nog best moeilijk kiezen, want bloemen zijn zo vrolijk en de gebeurtenis is zo verdrietig.

Lees ook: Kirsten: ‘Jackie heeft er zo’n moeite mee dat Nick en ik allebei weg zijn, dat ze er buikpijn van krijgt’

Dag Funky

De volgende dag is de begrafenis en staan er twee meisjes en de moeder van Marly bedroefd in een kring om een kartonnen doosje. In het doosje ligt Funky, onder een dekentje van toiletpapier, met een briefje en een bloemetje erbij. In de tuin verdwijnt het doosje onder de aarde, en bovenop worden de eerder geplukte paardenbloemen neergelegd. Dag Funky. Stil wordt er limonade gedronken bij Marly in de keuken. De begrafenis heeft indruk gemaakt.

Een paar dagen later komt Jackie blij uit school. Ze vertelt honderduit over Rosie, Marly’s nieuwe hamster. ‘Zullen we op visite gaan, mama? Dan krijgen we vast beschuit met roze muisjes!