Kimberley van Heiningen woont samen met Kevin, is (bonus)mama van Norah (5) en baby Jackie. Ze schrijft over het moederschap en alles wat daarbij komt kijken. Deze week over de tranen die rijkelijk vloeien.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf de positieve test is het janken. Janken om de eerste echo, grienen om het geslacht (een meisje!), snotteren om mijn babybuik die eerst niet zichtbaar was en daarna omdat ‘ie me veel te dik werd. Daarna huilen toen ze eindelijk op mijn borst lag, voor het eerst in haar eigen bedje sliep en nog veel harder toen ze dat (slapen) besloot niet te doen. Maandenlang.
Lees verder onder de advertentie
Alle soorten tranen
Er wordt dus wat afgejankt in huis. Door haar, door mij. Alle soorten tranen passeren de revue. Van krampjestranen tot hongertranen en ik ben zo moe-tranen. Van jij bent het allermooiste wat me ooit is overkomen- tot hoe the fuck doen andere moeders dit?- tranen. Of als iemand je ooit pijn doet, maak ik hem (of haar) dood-tranen. Van ik kán niet meer-tranen tot je schaterlachte net naar me en dat raakt me in iedere vezel-tranen. Er is weinig voor nodig of daar komen de waterlanders weer. Naast de grootverpakkingen luiers en billendoekjes was een dozijn tissuedozen (maat XXL alsjeblieft) geen overbodige luxe op de uitzetlijst geweest. En steeds als ik denk: en nú hebben we het wel gehad – met dat gegrien – is er weer zo’n nieuwe ‘eerste keer’ die mijn sluizen wijd openzet.
Het dieptepunt, of hoogtepunt van mijn traanproductie – het is maar net hoe je het bekijkt, was toen ik weer begon met werken. Voor het eerst als moeder. Tijdens mijn verlof kwamen de muren op me af, maar die eerst week op kantoor wilde ik niets liever dan weer thuis zijn. Ik vond het heerlijk om me weer tussen de volwassenen te begeven en mijn cappuccino warm (Halleluja!!!) te drinken, maar afschuwelijk om mijn baby achter te laten.
“Alle soorten tranen passeren de revue.”
Lees: bij papa met wie ik het de eerste drie maanden helemaal samen heb gedaan (dankzij het uitgebreide ouderschapsverlof) en die Jackie sneller in slaap wiegt dan ik. Bij opa en oma (die mij toch volwassen en wel hebben afgeleverd
) of op de opvang waar de leidsters hartstikke lief en vakbekwaam zijn. Toch bleek de wendag er vooral één voor mama te zijn.
Droge ogen
Inmiddels zijn we een maand verder en lukt het me haar met droge ogen af te leveren. Om zonder schuldgevoel naar kantoor te gaan en extra te genieten als ik dan weer thuiskom. Maar ja… nu is het wachten op dat eerste woordje, het eerste stapje, de eerste keer fietsen, de eerste schooldag, de eerste keer ongesteld, het eerste vriendje, voor het eerst op kamers… Mijn hemel! Kan iemand alvast de tissues aangeven?
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).