‘Ik wil niet die moeder zijn die nooit tevreden is’

16.09.2021 10:51
Jannine Berkelaar

Jannine Berkelaar is hoofdredacteur van Kek Mama. Samen met haar man Erik heeft ze dochter Elin (9) en zoon Mats (6).

Joggen terwijl je de kinderwagen voortduwt, buikspieroefeningen met een baby op je buik, opdrukken met een peuter op je rug. Het kan allemaal. Maar ik deed het niet. Ik vond namelijk dat ik al genoeg deed op een dag. Spullen oprapen, baby heen en weer sjouwen, trappen op en af rennen omdat ik steeds weer iets vergat.

In de zogenoemde tropenjaren stond sporten niet hoog op mijn prioriteitenlijstje. Maar hoe meer ons gezin in een ritme kwam, hoe meer rust en ruimte er ontstond om weer eens aan mezelf te denken. En man, wat maakt dat een verschil. Na tig hardlooppogingen weet ik: die runner’s high is een mythe. Boksen daarentegen vind ik geweldig.
 

Lees ook
Met déze fitness-spullen kun je gewoon thuis sporten >
 

Tevreden

Na een lesje is mijn hoofd vuurrood en helemaal leeg. Ik kan daarna de wereld (lees: mijn kinderen) weer aan. En mijn rugklachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Maar ook al is er meer ritme in het gezin en ruimte in mijn hoofd, ik zit heus af en toe totaal niet lekker in mijn vel. Dan zit dat buikrolletje in de weg, wil ik een grotere en vooral stevigere cup en baal ik van mijn striae.

Op die momenten bedenk ik me welk voorbeeld ik wil zijn voor Elin en Mats. Ik wil niet die moeder zijn die altijd zeurt over een paar kilo te veel en nooit tevreden is met haar gezonde lijf. Liever laat ik ze zien: bewegen is goed en lekker eten en snoepen mag ook. Een perfect excuus dus om op zaterdagavond, naast dat heerlijke wijntje voor mij, samen met hen die zak chips soldaat te maken.
 

Dit editorial staat in Kek Mama 11-2021.

 

Meer lezen?
Neem nu een abonnement op de #1 glossy voor moeders >