‘Waarom vragen we zomaar aan vrouwen of ze zwanger zijn?’

15.09.2022 08:02

De laatste tijd valt het me op hoeveel mensen het nodig vinden om aan mij te vragen of ik zwanger ben. Ik vind dit een pijnlijk onderwerp.

Als ik aan iemand vertel dat ik de laatste tijd zo ontzettend moe ben en daarom bloed wil laten prikken ter check, vraagt ze: ‘Weet je zeker dat je niet zwanger bent?’.

Als ik op een bruiloftsfeest na zes gintonics even buiten op adem kom en een cola light drink, vraagt iemand: ‘Oh, moet jij ons iets vertellen?’.

Als ik vertel over hoe groot mijn tweeling wordt en hoe snel ik de tijd vind gaan nu ze peuters zijn, vraagt een vrouw op Instagram: ‘Is het niet tijd voor jullie derde?’.

‘Wil je nog meer kinderen? Vier jaar leeftijdsverschil met de volgende is wel veel al, hoor.’

Zullen we ophouden om dit soort opmerkingen te maken naar andere vrouwen? Je weet nooit precies wat er speelt bij iemand anders, ook niet als die vrouw al moeder is. Misschien ben ik al twee jaar bezig om opnieuw zwanger te worden maar lukt het niet. Misschien huil ik elke maand wel boven de wc als ik zie dat ik ongesteld ben geworden. Misschien heb ik al twee miskramen gehad.

Vraag het niet zomaar aan die dertiger die nog geen kinderen en wel een lange relatie heeft. Vraag niet aan de moeder die net is bevallen van haar tweede, of ze ooit nog een derde wil. Reageer niet op Instagram met een opmerking: ‘Tijd voor een nieuwe baby?’. Ook als iemand al moeder ís, kan het zijn dat ze moeilijk zwanger wordt.

Kinderen mogen en kunnen krijgen is het mooiste dat er is. Maar het is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het mag je gegund zijn. Voor sommigen is het niet makkelijk ‘en oh, binnen één maand proberen raak’. Sommigen zitten elke maand rond de ovulatiedatum weer in de stress. Er zijn vrouwen die hun dag beginnen met hormoonspuiten. Sommigen hebben zo’n pijn gehad tijdens de eerste bevalling dat ze bang zijn dat het medisch gezien niet mogelijk is nog een keer zwanger te worden. Bloed in de wc zien is het ergste wat er is, als je in je hoofd al droomde van de uitgerekende datum negen maanden later.

Denk na voordat je zo’n onschuldige, geïnteresseerde of grappige opmerking maakt. Het kan hard aankomen.
En nee, ik ben niet zwanger.
Tessa Heinhuis (32) is moeder van Bodi en Daaf (3). Ze woont in Bussum met haar man Billy en hun zoons en is hoofdredacteur van Mama Magazine

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tess (@tessaheinhuis)