Ellen zoekt gouden tip: ‘Wat is een leuke vakantie met twee grotere jongens en een baby?’

04.01.2023 08:30
Ellen

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (11 en 8) uit een vorige relatie én onlangs bevallen van dochter Sophia met haar vriend Nils.

Natuurlijk allereerst: gelukkig nieuwjaar allemaal! Ik hoop dat iedereen leuke en fijne feestdagen heeft gehad. Hier was het hectisch, maar erg gezellig en we hebben ervan genoten. 2022 was een enerverend jaar voor ons met veel veranderingen, waar we met een bijzonder gevoel op terugkijken. Uiteraard was de geboorte van Sophia een supermooi hoogtepunt, maar voor mij was de geboorte van een nieuw gezin – met Nils erbij – misschien nog wel specialer. Nu zijn we met z’n vijven en Sophia is de verbinder.

Zomervakantie boeken

Inmiddels is het alweer januari, de tijd vliegt en we kijken vooruit het nieuwe jaar in. Ik werk in het onderwijs en heb veel vakantie, net zoals de kinderen, maar Nils niet. Vorig jaar boekte ik onze vakantie in februari en misschien moeten we nu zelfs nog vroeger zijn. De vraag is… wat gaan we doen?

Ik boek onze vakanties al jaren via mijn vaste reisagente (tip! Echt doen!). Ik geef bij haar op wat ik ongeveer voor ogen heb qua kosten, vervoer en bestemming en vervolgens komt zij met een aantal opties. Ideaal voor mij, want ik heb er een hekel aan om zelf het internet af te speuren. Niet alleen omdat ik door de bomen het bos niet meer zie, maar ook omdat je – als je eenmaal iets leuks gevonden hebt – zo honderden euro’s meer kwijt bent als je eenmaal wat verder hebt geklikt. Oh, deze prijs betaal je alleen in maart. Oh, deze prijs betaal je alleen als je met eigen vervoer naar Lanzarote gaat. Ja joh, laten we lekker gaan fietsen. Oh, de eindschoonmaak, bedlinnen, toeristenbelasting, administratieve kosten, vaatwasblokjes, handdoeken, pleerollen etc. komen er ook nog bij, vijfhonderd euro extra. Ik heb geen zin in die toestanden, dus ik besteed het uit. Iedereen happy en ik betaal er niks voor. We gaan al jaren heel erg tevreden op vakantie en iedere keer weer ben ik blij dat alles geregeld is.

Lees ook: ‘Toen ik de namen voor mijn kinderen bedacht, vond ik déze dingen belangrijk’

Vakantiewensen voor verschillende leeftijden

Ieder jaar hebben mijn ouders een seizoensplek op een camping in de buurt. Héérlijk voor de kinderen. Vanaf maart is het op die manier eigenlijk al een soort vakantie en de jongens gaan graag naar de camping, lekker ravotten met hun neefjes en nichtjes. Maar dat is het voorseizoen. Afgelopen jaar vierden Nils en ik in de zomer onze babymoon op Sicilië en de jongens waren met hun vader op voetbalstadiontour in Londen, daarna gingen wij nog met de jongens een week naar Denemarken. We hebben heerlijke vakanties gehad, maar twee vakanties zijn wel heel luxe. Deze zomer wordt het er gewoon één. Uiteraard zal ik onze wensen bij de reisagente neerleggen, maar ik weet even niet wat de wensen zijn met twee grotere jongens van bijna twaalf en negen en een baby. Wat is nou leuk?

Onbetaalbare ideeën

Met Lewis reden we, toen hij tien maanden was, naar Zuid-Frankrijk. Dat was prima. Toen Miles een baby was woonden we op Curaçao, toen gingen we juist op vakantie naar Nederland (en die tien uren vliegen waren zó enig, dat laat ik nu dus even achterwege). Als ik de jongens nu vraag wat ze willen doen dan noemen ze allerlei onbetaalbare dingen op. Liefst heel ver weg of iets met voetbal. Nils en ik vinden dat ook heel leuk, maar met een baby is een voetbaltrip niet handig en we willen liever iets dichterbij huis. Europa op rijafstand is prima. Zwemmen is altijd goed, zon is fijn. Gewoon in Nederland blijven is ook oké, maar de prijzen hier zijn tegenwoordig bizar. Dan ontdekken we liever iets nieuws.

Wat is de gouden tip?

Wat zijn nou de ultieme tips voor vakanties met kinderen van verschillende leeftijden? Zijn er bepaalde parken die we gezien moeten hebben? Resorts? Campings met leuke huisjes of stacaravans? Hotels? We hebben al veel gezien in Europa, maar misschien hebben we nog iets gemist en ik ben er qua vakanties met baby’s helemaal uit. Wie heeft er goede ervaringen? Persoonlijke ervaring zegt voor mij namelijk meer dan wat dan ook. Als je het ergens niet fijn hebt gehad, ga je het een ander niet aanraden. Hopelijk komen er leuke ideeën en kunnen we met een specifieker wensenpakket richting de reisagente.

Aankomende week gaan we in ieder geval lekker genieten in een huisje op Center Parcs. Daar kijken we enorm naar uit. Misschien is dat wel helemaal wat we zoeken!

Tot de volgende keer!

Meer Ellen? Volg haar op Instagram. Je leest haar vorige columns hier terug.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.