Ellen: ‘Gooi die kinderen af en toe over de schutting en besteed aandacht aan je partner’

22.02.2023 13:25
Ellen

Ellen is trajectbegeleider in het voortgezet speciaal onderwijs, thrillerauteur bij uitgeverij De Fontein, moeder van Lewis en Miles (11 en 8) uit een vorige relatie én is in november bevallen van dochter Sophia met haar vriend Nils.

Een derde kind krijgen (in mijn geval in een nieuwe relatie) betekent dat je meer ervaring hebt als moeder, maar je hebt ook meer ervaring als partner. Eén van de dingen die ik heb geleerd, is het aandacht blijven besteden aan elkaar. Niets is zo killing als het vergeten van je partner wanneer er een baby is geboren.

De hort op

Bij Lewis dacht ik daar nauwelijks aan, triest genoeg. Het was voor m’n gevoel toen ook niet echt nodig, wat volgens mij betekent dat ik het vergat. De baby was het allerbelangrijkst en mijn ex en ik gingen er nauwelijks samen op uit. Misschien was de behoefte toen ook minder, dat weet ik simpelweg niet meer. Ik weet nog wel dat mijn focus compleet bij Lewis lag en als we op pad gingen, dan ging hij mee.

 

Lees ook – ‘Ik heb mijn werk nodig om me compleet te voelen’

Bij Miles – op Curaçao – was het anders. Mijn ex was veel weg, want die was inmiddels piloot. De uitstapjes die ik maakte, maakte ik met familie en mijn beste vriendin Suzanne die overkwamen vanuit Nederland. Wij woonden toen op het terrein bij mijn schoonouders en zij pasten easy peasy op met de babyfoon. Ik was dus best vaak de hort op als er mensen overkwamen, maar zonder partner.

Samen

Na de geboorte van Sophia wist ik dat het anders moest. Het is zo makkelijk om elkaar uit het oog te verliezen wanneer er een baby bij komt in het gezin (of wanneer het je eerste kind is, misschien dan nog wel meer). Stom eigenlijk, want je relatie is de basis, júist voor je kind. Een stabiele en fijne relatie is van levensbelang wanneer je de tropenjaren met jonge kinderen op een goede manier wil doorkomen. Quality time voor elkaar is essentieel, zónder kinderen.
In ons geval is dat extra lastig, want Nils heeft natuurlijk ook nog eens te maken met twee kinderen die niet van hem zijn, maar die hij wel bijna altijd om zich heen heeft. Voordeel is wel dat het moederschap mij – als moeder van inmiddels drie – niet meer zo overvalt als bij het eerste kind. Ik heb twee keer eerder met alle bijltjes gehakt en ben veel minder uitgeput dan toen, ook al ben ik ruim elf jaar ouder. Wijsheid op het gebied van moeder zijn komt ook met de jaren en weten dat ik moet investeren in mijn relatie valt daar zeker onder. Ik ben er heel scherp op dat Nils en ik voldoende tijd samen hebben, dat we genoeg leuke dingen ondernemen met z’n tweeën en ook praten over andere dingen dan Sophia.
“Het is zo makkelijk om elkaar uit het oog te verliezen als er een baby bij komt.”

Meer dan moederen

Er is meer in het leven dan kinderen – ook al zijn ze het belangrijkst in ons leven – maar we zijn er zelf ook nog. Gelukkig hebben we een breed oppasnetwerk. Dat is key wanneer je samen de deur uit wil en ik ben iedereen die met regelmaat op Sophia en mijn jongens past ontzettend dankbaar. Het is een heel
geregel en het lukt niet altijd, maar Nils en ik genieten volop van elkaar en onze tijd samen wanneer we de kinderen veilig hebben ondergebracht bij de lieve mensen om ons heen. We kunnen naar het voetbal, avondjes uit, naar een feestje hier en daar en we hebben afgelopen week carnaval gevierd. Ik vind het oprecht heerlijk om op die momenten eventjes alleen zijn partner te zijn en niet te hoeven moederen.
Het is echt een tip aan alle nieuwe ouders met baby’s en kleine kinderen. Gooi die kinders af en toe over de schutting en besteed aandacht aan je partner. Ga wat leuks doen samen en praat met elkaar over wat je bezighoudt. Het is zo makkelijk, maar ook zo snel vergeten. Dus regel die oppas en ga lekker uit eten aankomend weekend! Have fun!