Vrienden Dick (36) en Rob (36) werden vrijwel tegelijkertijd vader van een tweeling. Dick is vader van twee jongens (6 en 4) en een jongen-meisje tweeling (2). Rob is vader van Jonas (3) en tweeling Mila en Noud (2). Samen schrijven ze een boek over hoe het is om vader te worden van een tweeling. Want tweelingvaders zijn hoe dan ook superpapa’s, maar van tevoren weten waar je aan toe bent, is wél zo prettig. In hun column delen ze hoe het dagelijks leven met een tweeling eruit ziet.
Lees verder onder de advertentie
Mila en Noud zijn eind november geboren, dus de eerste weken waren naast babybubbel ook de decembermaand, met sinterklaas (die sloegen we over), kerst (inclusief familiebezoek) en oud & nieuw (de kinderen sliepen door al het vuurwerk heen, en wij haalden onverwacht middernacht).
Huid-op-huid, ook ’s nachts
Vanwege de winterkou moesten we direct aan de slag met dekens, kruiken en elektrische kacheltjes. De eerste nacht thuis bleef de temperatuur van de baby’s, die je bij iedere verschoning controleert en in de app van de kraamverzorging registreert, ondanks onze maatregelen, te laag. Google gaf geen eenduidig advies, en we waren het zelf ook niet eens over wat het slimst was om te doen – ’s nachts helder nadenken was lastiger dan gedacht. De beste oplossing bleek, hoorden we de volgende dag van de kraamverzorgster, huid-op-huidcontact, in bed. Nadeel daarvan is natuurlijk dat je allebei niet echt slaapt, omdat je niet wil dat de baby’s van je af vallen. Maar ach, dat kon er ook nog wel bij.
Lees verder onder de advertentie
Genoeg tijd om te rusten
Toen ze beter in staat waren zichzelf warm te houden, werden de dagen en nachten relaxter. Natuurlijk sliepen we weinig en onregelmatig, omdat baby’s zich niet aan de klok houden, maar aan hun eigen ritme, maar omdat we allebei verder niks te doen hadden, en onze oudste overdag naar de opvang of naar opa en oma ging, was er wel genoeg tijd om te rusten. Allebei liggend op de bank met een kind op je en een deken over je heen Netflixen, is helemaal niet vervelend.
Lees verder onder de advertentie
Waar onze kraamzorg ons (ook mij, nogmaals dank!) in de eerste dagen ‘s middags naar bed stuurde, nam mijn behoefte om overdag te slapen na de eerste week snel af. Daarmee kwam er een mooi moment vrij om even op te ruimen, te sporten, te koken of met (een van) de kinderen te knuffelen, zodat Maaike wel echt haar rust kon pakken.
Samen
In de eerste weken is het dus fantastisch (nee, noodzakelijk) dat je met z’n tweeën bent. Zo kun je elkaar helpen, ga je door dezelfde ervaringen, maar geniet je er vooral ook samen van. Na een week of 3 stond er een dag met mijn nieuwe team op mijn werk gepland. Ik had van tevoren mijn aanwezigheid niet toegezegd, maar we vonden beiden dat ik er naar toe gaan wel kon, en ik had er ook wel zin in: even uit de bubbel en het over iets anders dan baby’s en luiers hebben. Toch voelde het ook nog wel spannend om Maaike en de kinderen een hele dag alleen te laten. Hoe mannen (en dus ook vrouwen) dit tot voor kort na twee dagen alweer deden, is mij echt een raadsel.
Lees verder onder de advertentie
Roadtrip
We hadden tegen onze familie gezegd dat we qua familiebezoek tijdens de kerstdagen niks toe konden zeggen, en dat we op het laatste moment ons plan zouden bepalen. Of we behoefte aan kerstdiners zouden hebben, en of een autorit naar familie (anderhalf uur enkele reis) met drie kinderen, waarvan twee van slechts één maand oud, te doen zou zijn, konden we namelijk niet inschatten. Maar aangezien de eerste weken nou ook weer geen totale chaos waren geweest, durfden we de gok aan om de kinderen na een maand op hun eerste roadtrip mee te nemen.
Lees verder onder de advertentie
Waag die gok
Dit bleek een goede keus, want niet alleen gaf het ons een enorm goed gevoel dat we dit avontuur aan durfden, maar Mila en Noud sliepen tijdens de autorit heerlijk in hun Maxi-Cosi’s. Eenmaal op locatie konden we de zorg steeds even uitbesteden aan opa en oma, en verder konden we aanschuiven. Samengevat: laat je niet bang maken door wat je hoort of leest, en kijk vooral naar jezelf en je eigen kinderen. De babybubbel thuis is heerlijk, en ervaar die ook vooral, maar je kan meer dan je van tevoren denkt, dus een gokje wagen kan prima!
Lees verder onder de advertentie
Het is een fase
Wat me verder is bijgebleven van die eerste weken en maanden? Het is een cliché, maar niet minder waar: alles is een fase. Gedrag van baby’s kan echt snel veranderen. Na een maand slapen/drinken/lachen je baby’s veel meer en beter, en huilen ze veel minder (of op een ander moment…). Tijd lost veel problemen op. Hou vol, bijt op je tanden, het wordt beter! En bespreek het ook met je partner. Misschien zit zij er even doorheen, misschien jij: steun elkaar en houd de moed erin. Baby’s worden vanzelf groter.
Lees verder onder de advertentie
Het omgekeerde is overigens ook waar: iets wat nu goed gaat, gaat over een paar weken misschien weer minder. Niet om je bang te maken, maar het is gewoon zo. Dus gaat het goed: sta er eens bij stil, geef je partner een compliment en geniet. We zijn bevoorrechte vaders!
Meer lezen over de avonturen van de tweelingpapa’s? Hier vind je hun andere columns.
Een fijne oppas vinden is een zegen. Want als ouder is het een klein wonder als je iemand vindt die je leuk vindt, betrouwbaar is én altijd beschikbaar. Maar soms bezorgt zo’n zegen je ook bijna een hartaanval. Als je een Tikkie van 800 euro krijgt bijvoorbeeld.
Genoeg vrouwen doen het weleens: stiekem in zijn telefoon kijken. Niet omdat ze op zoek zijn naar ellende, maar omdat er iets wringt. Een gevoel. Iets wat niet helemaal klopt. Het overkwam Iris. En voor ze het wist, zat ze in zijn telefoon, op zoek naar antwoorden waar ze helemaal niet voor was.
Weet je wat jij op dinsdag moet doen? Nee, geen was vouwen of kind nummer drie ophalen van zwemles. Dinsdag is dé dag om je vakantie te boeken. Dat is niet zomaar een moedergevoel, maar keihard onderzocht door de CheapTickets.nl.
Kijk, we maken allemaal weleens fouten als ouder. Het hoort erbij. Maar sommige gewoontes kunnen — als je ze keer op keer herhaalt — je kind echt schade toebrengen. Emotioneel. Mentaal. En op de lange termijn.
Zangeres Eva Simons, die dit jaar de rol van Maria speelt in The Passion, deelt een intens persoonlijk verhaal. Tijdens een repetitie voor de paasvertelling kreeg ze een miskraam. “Het was intens verdrietig.”
Ongepaste betaalverzoekjes krijgen, het is niemand meer vreemd. Of het nou om hele hoge bedragen gaat of om kleine, sommige mensen gaan een grens over met hun Tikkies. Zo ook de organisator van een babyshower, waar Celine voor was uitgenodigd.