Wijn proeven in Europa: dit zijn de populairste wijnstreken

26.04.2018 09:41
wijnstreken-europa

Vakantie, rust en wijn. Beter krijg je het niet. Geen idee waar je moet beginnen? Reiszoekmachine Skyscanner zet de beste wijnstreken van Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal en Oostenrijk op een rij.

Duitsland

Met de wereldberoemde Rieslingdruif behoort Duitsland al jaren tot één van de vier beste wijnlanden van Europa. Er wordt rode en witte wijn geproduceerd, voornamelijk in het zuidwesten van het land. De grootste wijnregio is Rijn-Hessen ten zuiden van Mainz. Palts, dat eronder ligt, heeft het grootste gebied met Rieslingdruiven ter wereld. Een ander wijnparadijs in Duitsland is Baden. Wie van rode wijn houdt, bezoekt Württemberg en wie zelf de druiven wil plukken, gaat naar het wijngebied Moezel.

 

Frankrijk

Niet eens het grootste wijnproducerende land ter wereld, toch het neusje van de zalm. Het succes van Franse wijn komt door de vele bodemsoorten in het land, ervaringen van de wijnboeren en verscheidenheid aan druivenrassen en wijntypen. De bekendste wijngebieden en wijnroutes in Frankrijk zijn Bordeaux, Bourgogne, de Elzas en de Loire.

 

Lees ook
8 momenten waarop je wel wijn kunt gebruiken >

 

Italië

Italië is een van de oudste wijnlanden van Europa en een van de grootste wijnproducenten ter wereld. Het land is van noord tot zuid beplant met bijzondere druivenrassen die vrijwel alleen in Italië voorkomen, waaronder Nebbiolo, Sangiovese, Albana, Trbbiano, Verdicchio en Vernaccia. De populairste wijnstreken in Italië zijn Piemonte (Barolo-wijn is hier favoriet), Veneto, Toscane (Chianti-wijn is hier favoriet), Abruzzo en Puglia. Veneto, de wijnstreek tussen Venetië en het Gardameer, produceert de meeste wijn van Italië.

 

Spanje

Qua oppervlakte is Spanje het grootste wijnland ter wereld, maar door vele grote, droge wijngebieden met lage opbrengsten de derde wijnproducent ter wereld. In het noorden van Spanje worden de beste wijnen gemaakt; daar liggen de wijngaarden dicht bij bergachtig landschap waardoor voor de druiven in het warme klimaat verkoeling mogelijk is. Het bekendste rode wijngebied is Rioja, de beste witte wijnen worden gemaakt in de wijnstreek Rias Baixa.

 

Portugal

Dit land land heeft twaalf verschillende wijnstreken, waarvan de grootste in het zuiden ligt. Zo worden er in de Douro maar liefst honderd druivensoorten gebruikt voor het maken van de beroemde Portwijn. Minho is de streek waar de rode, witte en mousserende Vinho Verde vandaan komt; een echte kwaliteitswijn. Ook komt veel van de Portugese wijn die wij hier kennen uit de Estremadura, een wijngebied dat aan de Atlantische Oceaan grenst. Mis tot slot Alentejo niet, de wijnstreek ten zuiden van Lissabon waar zowel rode als witte wijn wordt gemaakt.

 

Oostenrijk

De wijnstreken in Oostenrijk hebben een opmerkelijke ligging: ze liggen allemaal op dezelfde breedtegraden als de Bourgogne (Frankrijk), allemaal in het oosten van het land. Warme zomers worden afgewisseld met koele nachten en de lange, milde herfst zorgt voor een bijzondere smaak. De vijf bekendste wijnregio’s zijn Niederösterreich, Burgenland, Steiermark, Wenenen Kärnten.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >