In samenwerking met Kek Mama

Rondreis met kinderen door West-Zweden: Ruige natuur, toffe activiteiten en een citytrip

26.02.2024 10:58

Scandinavië stond nooit hoog op het wensenlijstje van onze Jannine (40), Erik, Elin en Mats. Maar een meivakantie in West-Zweden smaakt naar meer.

Mooie bossen, rode huisjes en Pippi Langkous is wat ik wist van Zweden voordat we onze meivakantie daar zouden doorbrengen. Eenmaal Kattegatt overgestoken, verraste West-Zweden ons met prachtige gebergten met robuust gesteente uit de ijstijd, rotsachtige kusten, kraakheldere meren, oerbossen vol naaldbomen, plateaus met fantastische vergezichten en de prachtige en kindvriendelijke stad Göteborg. En doordat het meivakantie was, wanneer de Zweden zelf geen vrij hebben, was het overal heerlijk rustig. Wij werden verliefd.

Bijzondere reis

De liefde begint al met de bijzondere reis ernaartoe. Normaliter is de reis niet het hoogtepunt van mijn vakantie. Denk aan lange autoritten met verdraaide nekspieren. Maar de 1350 kilometer naar onze eerste stop voelt in dit geval als een avontuur. Met de auto rijden we in het Duitse Kiel de StenaLine boot op. Tip: plan je reis naar Kiel ruim in. Er zijn vaak files onderweg en je wil écht niet te laat komen. Elin en Mats strekken de benen door sprintjes te trekken door de eindeloze gangen vol cabins.

Elke keer is het weer een speurtocht richting onze eigen hut. We varen uit onder een strakblauwe hemel, drinken een biertje op het buitenterras en spelen spelletjes met de kinderen op het dek. Het eten smaakt prima en de buitenlucht maakt slaperig. Totaal ontspannen duiken we vroeg de stapelbedden van onze cabin in. We ontwaken in Zweden en na het ontbijt kunnen we alweer richting de auto. De tijd is voorbij gevlogen. 

Ragnerud

We komen aan in de provincie Dalsland. Dit is het grootste merengebied van Zweden. Je vindt er wilde natuur, rijke bossen en verschillende buitenactiviteiten. Op naar onze eerste bestemming: Ragnerud Vandringsdestination. Een prachtige cottage pal aan het kraakheldere meer biedt ons de komende nacht onderdak. Terwijl de voorjaarszon op het helblauwe water schittert, spelen de kinderen in het zand. We maken nog een wandeling die speciaal is uitgezet voor kinderen door de eigenaren van de camping. Als afsluiter duiken we natuurlijk even de sauna in, inclusief verkoelende duik in het meer. Zweedser krijg je het niet.

“Zweedser krijg je het niet”

Het is prachtig om de zon op te zien komen door de mist die optrekt vanaf het meer. Maar het is ook tijd om weer op pad te gaan. In Zweden ontkom je niet aan outdoor life, hoe kan het ook anders met de waanzinnige natuur die het land te bieden heeft. Alle mensen die we tegenkomen zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam en ongelooflijk trots op hun land. Duurzaamheid staat hoog op de agenda en dat zie je terug in de schone stad, initiatieven op het gebied van recycling, tegengaan van verspilling en educatie met betrekking tot het milieu. 

Elandenvlees

Vandaag reden we in een half uurtje van Ragnerud naar Dalsland Aktiviteter en leren we de gedreven outdoorgids Eddie van Dalsland Aktiviteter kennen. Tot voor kort was hij IT-professional, maar hij heeft zijn leven radicaal omgegooid. Hij leeft nu geheel zelfvoorzienend, zoals hij als klein kind heeft geleerd. Hij vertelt gepassioneerd over overleven in de natuur. We leren de fijne kneepjes van vuur maken, hakken hout en eten elandenvlees dat we zelf opbakken in pannenkoekenpannetjes boven het vuur.

Ondanks de onophoudelijke regen en de kou – ja, ook dat is Zweden – hebben we grote lol samen en omarmen we dit buitenleven. Elin en Mats zijn supertrots dat ze zelf vuur hebben gemaakt. Of dat niet genoeg is gaan mijn superhelden ook nog mee ziplinen. We roetsjen dwars door de dikke mist en regen over de boomtoppen van het oeroude bos. Mats heeft knikkende knietjes, maar zijn zus praat hem erdoorheen en dan is het mijn beurt om trots te zijn. Wat een adrenalinekick!

Wandeling bij Ramsvik

Zweden brengt wandelen naar een heel nieuw niveau. Meestal zijn Elin en Mats na een kilometer of drie, vier wel klaar. De wandelingen in West-Zweden zijn zo gevarieerd dat de twee steeds weer nieuwe energie kregen. Met stip op één staat onze wandeling bij de kust van Ramsvik. We wandelen – of eigenlijk, klimmen – over grote rotsen, waar het water langs sijpelt. Ineens belanden we in het bos en voor we het weten staan we langs de ruige rotsachtige kustlijn. De indrukwekkende granieten rotspartijen vragen om acrobatische sprongen van Mats, maar je kunt er ook heerlijk op liggen om op te warmen of zitten staren naar het kolkende water. 

Eenmaal terug bij de camping, genaamd Ramsvik Stugby & Camping, waar we die nacht verblijven hebben we wel een Zweeds biertje verdiend. Maar van stilzitten is met de kinderen geen sprake, want ze willen nog krabvissen. En niet zonder succes: een voor een vissen ze grote exemplaren van de bodem.

Grote verrassing

De grote verrassing van deze vakantie zijn de eilandjes langs de kust van West-Zweden. Met een veerpont begeef je je binnen no-time op het eiland Hönö, waar je meteen zo’n typisch relaxte eiland-vibe voelt. Met de kleine boetiekjes en pittoreske restaurants voelt het een beetje als ons kent ons in het vissersdorpje waar je direct onderdeel van uit mag maken. Na wat rondslenteren stappen we op een klein vissersbootje, van Kastor Boattrip, op zoek naar zeehonden. We hebben een beetje pech, want de beesten liggen nogal ver uit de kust. Na een onstuimig tochtje wordt het humeur van Elin en Mats opgevrolijkt met de aanwezigheid van een reuzekrab. Mats kan er zijn ogen niet vanaf houden en is dapper genoeg hem nog even vast te houden. 

“We hebben een beetje pech, want de beesten liggen nogal ver uit de kust”

De tijd vliegt in deze actieve week. Voordat we op de boot terug naar Duitsland stappen, verkennen we Göteborg. We besluiten de wijk Haga te combineren met een bezoek aan het Universeum (universeum.se). In deze autovrije buurt vinden we gezellige boetiekjes, authentieke restaurants en typisch Zweedse architectuur. Bij Zweden staat de fika hoog in het vaandel, een koffiepauze met een heerlijke kanelbullar. Bij Café Husaren vinden we het grootste kaneelbroodje dat we ooit hebben gezien en waar we natuurlijk onze tanden in willen zetten. Overigens zien we overal in Göteborg hippe en gezellige koffiebars met vitrines vol lekkernijen. Een heerlijke Zweedse traditie en leuk om daarvan wat mee naar huis te nemen. 

Latte-dads

Bij de ingang van het Universeum zie ik vier vaders met baby’s staan. De ‘latte-dads’, zoals ze hier genoemd worden, hebben duidelijk met elkaar afgesproken. Door het lange ouderschapsverlof kom je overal in de stad dit soort lieve tafereeltjes tegen. Eenmaal binnen gaan we van ruimtevaart tot de amazone en van het menselijk lichaam tot de tropen. Overal doen we testjes, proefjes en zien we de mooiste vogels, spinnen en onderwaterdieren. Dat alle info in het Zweeds staat doet er eigenlijk niet toe. Een bezoek aan dit wetenschapscentrum – een soort NEMO meets Wildlands – is een spetterende afsluiting van onze mooie reis.”

Ook zin in West-Zweden? Maak het jezelf gemakkelijk en bekijk de verschillende pakketreizen voor de meivakantie bij een touroperator.

Jannine haar tips:

Doen

  • Aan stilzitten kom je in Zweden nauwelijks toe. Bij Dalslands Aktiviteter kun je meer dan 50 activiteiten doen. Van elanden voeren tot kajakken tussen de bevers en van ziplinen tot vissen en paardrijden.
  • Dierentuin Noderns Ark gebouwd boven op een berg; dat betekent veel klimwerk, maar ook prachtige verblijven met voldoende plekken uit het zicht. Wel zo prettig voor de dieren. Het park heeft een heel mooi programma om bedreigde diersoorten te beschermen.
  • De archipel van west Zweden moet je ook vanaf de boot ontdekken. Zeehonden spotten en seafood safari’s waarbij je de gevangen buit mee naar huis neemt voor op de barbecue.

Slapen

  • Enthousiaste campingeigenaren Marielle en Linus promoten het hiken in Zweden. Met handige kaarten maken ze de vele wandelingen rondom de camping toegankelijk en plezierig voor alle leeftijden. Ze verhuren cabins, maar je kunt ook je eigen tent of camper meenemen.
  • Wakker worden aan een prachtig meer verveelt nooit. En al helemaal niet als er een hotel staat waar je smaakpapillen ook nog eens flink in de watten worden gelegd. Een feest voor al je zintuigen. Uitgegeten? Dan ga je nog even in het gras liggen in de prachtig aangelegde tuin.
  • Gesitueerd op de rotsen aan de zee vind je 123 vernieuwde cottages, waarvan ook een aantal nieuwbouw, met die typisch Zweedse rode daken. Van alle gemakken voorzien. Ook hier kun je een camper kwijt.
  • Prachtig uitzicht over de haven waar de boten komen en gaan. Maar ook veel gezellige winkeltjes op loopafstand.

Eten

Dit artikel is geschreven in samenwerking met West-Zweden.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.