Relaxt op (herfst)vakantie in Drenthe: 8 fijne tips

21.09.2021 10:48
op vakantie in Drenthe met kinderen

Ertussenuit naar Drenthe: zelden had Kek Mama’s Jorinde zo’n ontspannen vakantie met haar zonen.

Een vakantiebestemming die comfortabel is, voldoende vertier biedt voor de kinderen, die de perfecte mix is van actie, avontuur én achteroverleunen: vind ’m maar eens, als gescheiden moeder. Hoe je het ook wendt of keert: op vakantie met kinderen is gewoon keihard werken, in je eentje.

Zocht ik de eerste jaren nog naarstig naar kidsclubs of alleenstaandenreizen; de laatste jaren weet ik wel beter. Want die kidsclubs zonder mijn aanwezigheid zagen mijn zonen helemaal niet zitten, en toen ik op alleengaandenvakantie mijn huidige lat-man tegenkwam, leek een herhaling van díe formule ietwat ongepast.

Sindsdien hanteer ik slechts twee eisen wanneer ik een vakantie boek: als er maar water is en een goed afsluitbare kinderslaapkamer – voor mijn broodnodige nachtrust. O, en wijn natuurlijk; het is wel vakantie. Dan neem ik het verplaatste huishouden en zorgen wel voor lief.
 

Ontdekking

Tot ik zomaar een boerderij in vakantiepark Hof van Saksen in mijn schoot geworpen krijg. Pal aan een zwemplas, naast een glijbaanparadijs waar het gemiddelde attractiepark bij verbleekt en minstens zo comfortabel: op nog geen tweeënhalf uur rijden van huis. Met niet één aparte slaapkamer voor de kinderen maar twee, zo veel ruimte dat de rondslingerende zwembroeken en Donald Ducks niemand opvallen en – hier heeft iemand héél goed over nagedacht – een uitgebreid bezorgontbijt aan de deur. Leek een vakantie in eigen land dit jaar een min of meer verplicht concessie door de coronamaatregelen, nu verklaar ik mezelf voor gek dat ik het niet jaren eerder bedacht.

 

Walhalla voor kinderen

Drenthe blijkt een walhalla voor kinderen, met een eindeloos aanbod van belevingspaden, klim- en speelbossen, kabouterpaden, zwemplassen en Drentse turf (een lokale cake met kruiden) toe. We tokkelen door de bossen – zelfs jongste zoon met hoogtevrees straalt –, klauteren over boomstronken en kajakken tussen de meerkoeten: de hele provincie blijkt één grote natuurspeeltuin.

De kinderen hebben het zó naar hun zin dat ze van gekkigheid vergeten ruzie te maken. Sterker nog: enigszins verwend na de nodige verre reizen vraagt jongste zoon zich af waarom we dat eigenlijk deden, als je in dierentuin (mét achtbaan) Wildlands de hele wereld bereist in één dag.

Ik kom ondertussen zowaar tot rust. De tuin van onze logeerboerderij kijkt uit op de zwemplas, waar de jongens zich elk vrij uur in vermaken – als ze niet in een van de speeltuinen of op het springkussen spelen in het park.

Tegen de tijd dat we dagen later de auto inladen voor de terugweg – pas om zeven uur ’s avonds, we zijn immers zó thuis – heb ik zeventigduizend stappen op mijn stappenteller, maar ik ben allesbehalve moe. “Fit hoor, mam”, grijnzen de jongens. “Maar je kunt écht goed klimmen voor iemand van jouw leeftijd.” Die steek ik in mijn zak – en trap het gas in over de (echt!) Hunebed Highway.

 

Lees ook
13x de mooiste bossen om te wandelen >

 

Doen

Schoenen uit
Wandelen kan misschien wel nergens in Nederland beter dan in Drenthe, maar extra leuk met kinderen: loop over belevingspaden en bezoek de speelbossen. Ze zijn te vinden in de hele provincie. Het Roekpad in Echten, bijvoorbeeld, en het Blotevoetenpad in Appelscha.
Het hele aanbod vind je op drenthe.nl/speelbossen
 

Met de kudde
Tijdens je verblijf in Drenthe mag een bezoek aan een schaapskooi niet ontbreken. Dagelijks vertrekt de herder met zijn kudde vanaf de schaapskooi om ’s avonds weer terug te keren. Een hele belevenis! 
drenthe.nl/schaapskudde
 

Drentse giraf
Weer of geen weer, een bezoek aan een pretpark of dierentuin is altijd een goed idee. Driemaal over de kop in het attractiepark of een boottochtje door de olifantenvallei. Mogelijkheden genoeg!
drenthe.nl/kids
 

Voor kleine speurneuzen
Een museum saai? Echt niet! In Drenthe vind je de leukste musea voor kleine speurneuzen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het Gevangenismuseum, het Hunebedcentrum of het Veenpark
 

The Nature Game
Ontdek de natuur van Nationaal Park Dwingelderveld aan de hand van een magische tablet game. Kijk filmpjes, los raadsels op en speel interactieve spellen. Weet jij het mysterie op te lossen? 
thenaturegame.nl/the-games/drenthe/

 

Slapen

Middenin het bos
Bijkomen van alle avonturen en belevenissen doe je op één van de vele bungalowparken, hotels, bed & breakfasts of campings. Overdag nog niet genoeg een avonturen beleeft? Slaap dan in een huisje middenin het bos en ver van de bewoonde wereld. In een boomhut of bijvoorbeeld en echte plaggenhut. Een herinnering voor het leven.
drenthe.nl/overnachten

 

Eten

Iedereen blij
Diner-Café Bussemaker in Exloo serveert tijdens het seizoen het beste aspergemenu van Drenthe. Fijn: er is een uitgebreide kinderkaart.
bussemaker.nl
 

Altijd een hit
In een Oud-Saksische stijl boerderij smaken de pannenkoeken nét iets lekkerder dan thuis. Pannenkoekenboerderij ’t Hoes van Hol-An heeft naast een grote keuze aan pannenkoeken ook een fijn kinderhoekje en een speeltuin op het erf.  
pannenkoekboerderij.nl
 

Volg ons op Facebook en Instagram voor meer kindvriendelijke vakantiebestemmingen en fijne tips voor op vakantie.