Reizen met alleen handbagage: 7 handige tips

08.07.2022 17:30
tips-reizen-alleen-handbagage

Reizen met alleen handbagage is goedkoper, je bent sneller door de security en het scheelt een hoop gesleep. Maar, het vergt wel een strak inpakbeleid en gebruik van slimme trucs.

We helpen je op weg met deze handige tips.

Handbagage afmetingen

Het is af en toe om horendol van te worden: de regels voor handbagage en ruimbagage. Zo hanteert KLM 55 x 25 x 35 cm voor handbagage en heeft Transavia twee verschillende maten 40 x 30 x 20 cm (gegarandeerd in cabine, onder je stoel), 55 x 35 x 25 cm (niet gegarandeerd, maar kun je online reserveren). Vlieg je met easyJet dan gelden de maten 56 x 45 x 25 cm (wel van tevoren boeken), een klein stuk handbagage van 45 x 36 x 20 cm (en als het onder de stoel past) mag altijd mee. Ryanair accepteert handbagage met afmetingen van 55 x 20 x 40 cm (tegen betaling) plus een gratis, kleine (laptop) tas van 40cm x 20cm x 25 cm. Overigens geldt, volgens de officiële IATA-normen, altijd dat lengte x breedte x diepte van de koffer inclusief handvatten en wieltjes maximaal 115 cm mag zijn.

Gewicht

Ook als het gaat om handbagage gewicht, raak je verstrikt in een woud van verschillende regels en toegestane kilo’s. Bij veel maatschappijen is het gewicht voor handbagage maximaal 10 kilo, maar vlieg je met KLM dan mag je 12 kilo handbagage meenemen. Bij EasyJet mag een stuk handbagage niet zwaarder zijn dan 15 kilo. Corendon maakt het inpakken extra uitdagend met maximaal 8 kilo handbagage. Check dus altijd de actuele regels van de maatschappij waarmee je vliegt.

1. Kies een koffer (of rugtas) met de juiste afmetingen

Prioriteit nummer één is dat je de perfect passende koffer hebt die voldoet aan de handbagage afmetingen. De koffer of backpack moet passen in de overheadlockers van het vliegtuig. Zoals gezegd zijn de afmetingen niet overal hetzelfde, maar grofweg kun je uitgaan van 55 x 40 x 25 cm, de maten die gelden bij de meeste grote luchtvaartmaatschappijen.

2. Zoek een koffer die ultralicht is

Reizen met handbagage betekent dat ieder grammetje telt. Houd bij het kiezen van een koffer dus rekening met het gewicht van de koffer. Nu hebben allerlei koffermerken speciale handbagagemodellen op de markt gebracht en heb je een goed, vederlicht kofferaanbod voor reizen met handbagage. Het zal dus geen probleem zijn een goed exemplaar op de kop te tikken. Ook belangrijk in de kofferkeuze: een goed slot, genoeg opbergvakken een koffer die tegen een stootje kan.

Lees ook: Vliegen met een baby: dit moet je meenemen in je handbagage

3. Check of je een tweede (kleine) tas mag meenemen

Bij veel luchtvaartmaatschappijen mag je een tweede, kleine tas meenemen voor je laptop, camera of andere elektronica. Dit scheelt weer ruimte in je handbagage koffer. Check dit van tevoren en gebruik hiervoor een kleine dagrugzak die je tijdens je reis kunt gebruiken als je de stad ingaat of gaat wandelen.

4. Laat handdoeken lekker thuis

Nog zo’n ruimteslurper: de (bad)handdoek. Als je in een hotel verblijft, hoef je meestal geen handdoeken mee te nemen en kun je de ruimte in je bagage voor iets anders gebruiken. Is dit niet het geval, pak dan een hammamdoek of microvezel reishanddoek in. Lichtgewicht, sneldrogend, geschikt voor douche en strand en opgerold klein van stuk.

5. Trek de zwaarste en grootste kledingitems aan

Oef, het is passen en meten met die bagage. Bedenk dan van tevoren wat je aandoet. Als je slim bent, trek je de grootste en zwaarste kledingitems aan. Zo kun je beter slippers inpakken, dan bergwandelschoenen en een jas en een trui aandoen, deze nemen veel ruimte in. In het ergste geval draag je een paar lagen.

6. Rol kleding op en gebruik vacuümzakken of packing cubes

Het oprollen van je kleding is ruimtebesparend en voorkomt nare kreukels. Nog beter is het gebruik van vacuümzakken waarmee je tot wel 70 procent ruimte bespaart. Of wat te denken van packing cubes? Superhandig, ze houden je spullen netjes en zorgen voor een goed georganiseerde bagage zodat je snel iets kunt pakken zonder dat je de hele tas overhoop hoeft te halen.

7. Neem een e-reader mee

Heerlijk, vakantie of een weekendje weg. Daarbij hoort lekker lui zijn en een boek lezen – als je kind het toelaat. Misschien ben je nog van de papieren boekenversies, neem dan één goed boek mee. En zet andere boeken op een e-reader. Dit weegt weinig, heeft een klein formaat en je kunt er duizenden boeken opzetten.

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.