Ontdek de Veluwe: dit kun je er allemaal doen

05.12.2018 08:15
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Van de mooiste fietsroutes, tot pretparken en je eigen brood bakken: op de Veluwe is genoeg te beleven voor het hele gezin. Wij zetten de leukste activiteiten voor je op een rij, dus stap die auto maar in.

Ga fietsen

Denk je aan de Veluwe, dan denk je vooral aan het prachtige natuurgebied. Je kunt het Nationale Park Hoge Veluwe het beste wandelend verkennen of op de fiets. Neem je eigen fiets mee achterop de auto of huur er een in het park. Ook leuk: een bolderkar, bakfiets of een tandem speciaal voor ouders en kinderen. Het park kent verschillende fietsroutes en onderweg kom je een aantal fijne plekjes tegen die ideaal zijn voor een picknick. Niet vergeten om een goedgevulde mand mee te nemen, dus. Houd ondertussen je oren en ogen goed open, want wie weet spot je wel een hert of wild zwijn. Een verrekijker is dus ook geen overbodige luxe.

 

Hanzesteden

Wil je natuur en cultuur combineren? Kan prima op de Veluwe, want het gebied kent een aantal mooie hanzesteden. Denk maar aan Harderwijk, Elburg en Hattem. Struin door de straatjes langs kleurrijke oude gebouwen, pik een terrasje mee of bezoek één van de vele leuke musea. In Hattem vind je bijvoorbeeld het Nederlands Bakkerijmuseum waar je alles kunt leren over brood en banket. Elke zaterdag mogen kinderen onder begeleiding van een bakker hun eigen speculaaspop bakken. Ga je naar Harderwijk? Sla dan het Dolfinarium niet over. 

 

Lees ook:
7x de leukste uitjes in Zeeland voor kinderen >

 

Uitkijkpunten

De Veluwe is prachtig om doorheen te wandelen of fietsen, maar ook zeker om van bovenaf te bewonderen. Dat kan op één van uitkijkpunten. Zo kun je een bezoek brengen aan Landgoed Schovenhorst met z’n Bostoren van 40 meter hoog. Daarvandaan heb je een schitterend uitzicht over de honderden bomentoppen. Extra leuk: bovenin bevindt zich een klimkooi voor kinderen. Een andere uitkijktoren is die van Kootwijkerzand. Deze is in 2017 vernieuwd en je kunt met helder weer vanaf de top zelfs tot aan Apeldoorn kijken.

 

Actieve uitjes

Wil je een beetje sportief doen? Leef je dan uit bij het Klimbos in Garderen. Op 25 meter hoogte vind je het hoogste klimparcours van Nederland, waar je in 2,5 uur verschillende routes kunt afleggen. Het park bestaat uit negen verschillende parcoursen met elk een eigen thema. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er een speciaal nettenparcours. 
Een ander leuk uitje op de Veluwe is een speurtocht. Je kunt met het hele gezin rondom het dorp Garderen op zoek gaan naar wild: terwijl je rondloopt, krijg je 20 vragen en opdrachten op je smartphone te zien via de Veluwe Game App.
Wie het boerenleven wil ontdekken, brengt een bezoek aan boerenrestaurant De Zwienestal. Hier krijg je eerst een glas verse melk en daarna een stel klompen. Samen met de boer loop je het Klompenpad door de weilanden en moet je onderweg verschillende vragen oplossen. De boer heeft klompen in allerlei maten, dus ook voor de allerkleinsten.

 

Pretpark

Ga je een heel weekend naar de Veluwe, dan is het leuk om een dagje naar pretpark Julianatoren in Apeldoorn te gaan. Met meer dan zestig attracties en spectaculaire shows is dit natuurlijk een walhalla voor je kind. Ook leuk: Kinderparadijs Malkenschoten. Hier kan je kind z’n eigen hut bouwen, dieren voeren, waterfietsen en zich uitleven op trampolines. Ondertussen geniet jij lekker in de zon op het terras. 

 

Lees ook:
5x leuke uitjes met de hond >

 

Zwemmen

Wie de Veluwe in de zomer bezoekt, mag het Veluwemeer niet overslaan. Je kunt er heerlijk zwemmen, surfen en watersporten. Of strijk neer bij de Zandenplas, een fijn zandstrand met verschillende speeltoestellen middenin het bos. De Veluwe kent ook genoeg mogelijkheden om binnen te zwemmen, zoals bij recreatiecentrum De Brake. Daar vind je niet alleen een 25 meterbad met duikplank, maar ook drie glijbanen, een stroomversnelling en verschillende whirlpools. 

 

Lekker eten

Op zoek naar een kindvriendelijk restaurant op de Veluwe? Die zijn er genoeg. Denk maar aan pannenkoekenrestaurant Holle Bolle Gijs in Uddel. Naast verrassende pannenkoeken zoals de Asterix en Alibabba, serveren ze hier ook pizza’s, pasta en poffertjes.
Restaurant de Wildebras noemt zich een familierestaurant, want er is veel leuks te beleven voor kinderen: van een grote speeltuin tot een bioscoop met gamecafé. Ook bij restaurant De Houtzagerij in Otterlo, met een speciale menukaart voor kinderen, is een groot indoor speelparadijs voor kinderen, met een glijbaan en peuterhoek. 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >