kindvriendelijke restaurants Nederland

Heb je even genoeg van zo'n mierzoete flens na jullie zoveelste bezoek aan het pannenkoekenhuis en ben je op zoek naar een ander restaurant waar je met een gerust hart je kids kan meenemen? Ga eens uit eten met de kinderen bij deze kindvriendelijke restaurants in Nederland.

1. De IJ-kantine - Amsterdam

kindvriendelijke restaurants


De IJ-kantine is een vrolijk ingericht restaurant-café met gaaf uitzicht. Vanaf 's morgens kun je hier terecht voor een kop koffie en ontbijt, later op de dag worden er lekkere lunches en diners geserveerd. Er is een kindermenu, een kinderhoek met tafeltjes, stoeltjes, speelgoed en kinderboeken. Op het terras staat een enorme zandbak met (ook weer) bergen speelgoed. Elke zaterdag- en zondagmiddag worden er knutselmiddagen georganiseerd.
 

2. Villa Augustus - Dordrecht

kindvriendelijke restaurants


Een markt en een restaurant, midden in een grote moestuin: leuk om met je kind doorheen te wandelen. Het restaurant is dagelijks geopend voor ontbijt, lunch en diner. De menukaart, met kindermenu, volgt de seizoenen. Er wordt overwegend gewerkt met biologische producten - zo uit de tuin op je bord. In de eigen bakkerij worden zuurdesembroden, taartjes en koekjes gebakken. Deze kun je bestellen in het restaurant, maar ook meenemen naar huis.
 

3. Buurten in de fabriek - Utrecht

kindvriendelijke restaurants


Dit restaurant in de oude sojafabriek is ideaal om met je kind naartoe te gaan. Er is een fijne kinderhoek, een kindermenukaart en een boekenkast vol jeugdboeken. Ook zijn er kinderstoelen aanwezig en is er een plek waar je je baby rustig kan verschonen. Bij lekker weer kan je op het grote terras zitten, waar ook genoeg speelruimte is.
 

4. Het Boscafé - Oisterwijk

kindvriendelijke restaurants


Hier kan je genieten van een hapje en drankje terwijl je kind aan het spelen is in de enorme speeltuin die grenst aan Het Boscafé. Goed om te weten: je hebt er uiteraard ook een kindermenu, mocht jouw kleuter geen trek hebben in een winterse stoof.
 

5. Restaurant Samen - Wijchen

kindvriendelijke restaurants


Op vrijdag kan je in dit kindvriendelijke restaurant in Wijchen lekker eten, terwijl een oppas de kinderen vermaakt. Wil je ze liever zelf laten spelen? Dat kan in de Kidsroom. Als het tijd is om te eten, kunnen de kinderen kiezen uit diverse voor-, hoofd- of nagerechtjes van het kindermenu. En natuurlijk is er voor volwassenen ook genoeg te kiezen.
 

Lees ook
Fotoserie: moeder maakt kunstwerken van eten >

 

6. De Eetalage - Lelystad

kindvriendelijke restaurants


De Eetalage is een gezellig lunch- en dinerplekje. Op een zonnige dag kun je heerlijk ontspannen op het ruime en sfeervolle terras. Of zoek in de winter de warmte op van de knusse woonkamer, waar de kinderen zich kunnen vermaken in de speelhoek.
 

7. Theetuin ik & mijn moeder - Enschede

kindvriendelijke restaurants


Geen echt restaurant, maar wel een plek die we je niet willen onthouden. Binnen of in de gezellige serre met mooie tafels kan je genieten van een verrukkelijke (kinder)high tea. Maak daarna samen een fijne wandeling door het park en ga daarna naar de theetuin (met boomhut) om te genieten van nog een kop thee.
 

8. Tiramisu - Hilversum

kindvriendelijke restaurants


Lekker vers Italiaans eten en een speelkamer met een playstation, televisie, kleurplaten en een ballenbak. Het kindermenu bestaat uit een pasta, pizza of kipschnitzel met een lekker kinderijsje en een leuke verrassing.
 

9. La Famiglia - Harderwijk

kindvriendelijke restaurants

Mooi restaurant, heerlijk eten én een leuke kinder- en buitenspeelhoek. De tafel wordt speciaal voor je koter leuk gedekt, met kinderbord, bestek, beker en een goed kindermenu.

 

10. De Stempel - Babberich

kindvriendelijke restaurants

Pannenkoeken, hamburgers, een lekkere snack en kakelvers ijs: wat wil je nog meer? Ook vind je hier een speelkamer, een speeltuin en een dierenverblijf.

 

11. De Dwaze Herder - Maastricht

kindvriendelijke restaurants

In de zomer én winter een speeltuin (binnen en buiten), kinderboerderij, springkastelenpark en heerlijk eten. En, ook fijn, zeven dagen per week geopend.

 

12. De Spil Groesbeek - Groesbeek

kindvriendelijke restaurants

Dit restaurant heeft geen speciale kinderhoek, maar wel een knusse zithoek met bank, veel kussens en warme dekens die je mee naar buiten kunt nemen. Het ligt langs een beek waar veel eenden zwemmen  - wel zo leuk voor je kind.

 

13. Zijdewinde - Bemmel

kindvriendelijke restaurants

De ligging van dit restaurant kan haast niet mooier: aan de dijk, met uitzicht over de Waalbrug, boomgaarden en het water. Er is een groot terras waar het met mooi weer heerlijk een vorkje prikken is (neem vooral de steak tartare), en voor de kinderen is er een mooie speeltuin plus een speciale kindermenukaart. 

 

14. De Verkadefabriek - Den Bosch

kindvriendelijke restaurants

In het voormalige pand van de bekende koekjesfabrikant zit tegenwoordig een complex met theaterzalen, een bioscoop en een fijn horecagedeelte. Kinderen zijn er meer dan welkom. Leuk: op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag worden er in de Kinderkunstfabriek jeugdfilms gedraaid. Hoe leuk: eerst samen een filmpje pakken en daarna lekker eten. 

 

15. Bospaviljoen - Bakkeveen

kindvriendelijke restaurants

Dit restaurant is een genot voor heit en mem (je kunt er onbeperkt bbq'en), maar ook voor jullie kroost. Er is een doolhofpark, speeltuin, evenwichtsbalk, slingertouw en loopbrug. Tip: neem een setje schone kleren mee voor de kinderen. 

 

Uiteten gaan met kinderen: zó pak je dat aan

Hartstikke leuk natuurlijk, een hapje eten met z'n allen. Maar stress en gedoe te voorkomen, is het handig om van te voren wat afspraken te maken met je kinderen. Bijvoorbeeld: dat er niet gegild wordt in het restaurant. Timing is alles: reserveer het liefst een beetje vroeg op de avond, zodat je kinderen nog niet te moe (lees: oervervelend) zijn. Is er een speciale speelruimte? Mooi zo, vraag om een tafeltje dicht bij deze kids room. Veel restaurants hebben speciaal voor kinderen kleurplaten en stiften in huis, maar voor de zekerheid kun je deze ook zelf meenemen. En: vergeet de iPad niet (plus koptelefoon). Niet de meest pedagogische oplossing wellicht, maar rustig je chateau briand kunnen eten is ook wat waard. 

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Kek Mama's Marieke Wolthers gaat met zoons Sil (13) en Jelte (9), man Douwe en haar schoonmoeder Elly op ontdekkingstocht langs drie musea in Leiden. Leuk: oma Elly, getogen Leidse, ging ook mee.

 

'Leiden heeft maar liefst dertien musea in totaal. Best veel, en dus kiezen we er voor onze citytrip drie uit. We beginnen bij Corpus, het museum dat er van buiten uitziet als een zittend mens, heel imposant. Daar gaan we letterlijk op ontdekkingstocht door het lichaam: we stappen bij de knie het lichaam in en na een klein uurtje gaan we er bij de hersenen weer uit.'

Spermacellen en rode bloedlichaampjes

'Onderweg kijken we bijvoorbeeld naar enorme tanden terwijl we met onze voeten op een gekke mat staan: de tong. Daar leren  we hoe en waar je verschillende smaken kan proeven. In iedere ruimte wordt weer een ander lichaamsdeel of een functie uitgelegd. Zo zagen we in een 3D voorstelling hoe een spermacel als een gek een kindje probeert te maken, of hoe een rood bloedlichaampje een hele reis aflegt. Alles is zo mooi gemaakt en goed uitgelegd; ik leer zelf ook weer van alles bij.'

'Hee, dat is Isis!'

'Daarna is het tijd voor het Rijksmuseum van Oudheden. Bijzonder: tijdens ons bezoek staan er topstukken uit onder andere het British Museum en het Louvre tentoongesteld voor de tentoonstelling Goden van Egypte. Al direct bij de ingang komt het thema tot leven met een bijzondere lichtshow die op een Egyptische tempel wordt geprojecteerd. In het museum zelf doen we een audiotour, waarvoor we helemaal  worden meegenomen door het Egyptische godenrijk. Grappig: Sil herkende zodoende laatst op televisie de godin Isis, die daar toevallig in een tekenfilm voorbijkwam. Jelte leert hiëroglyfen schrijven tijdens een workshop, en met zijn allen staan we te gruwelen bij de mummies. Er zijn zelfs gemummificeerde ibissen, katten en apen, heel apart.'

Echte wetenschappers

'Na zoveel te hebben meegemaakt, hadden we zin om naar ons hotel te gaan: het Holiday Inn, waar we meteen in het zwembad zijn gesprongen: heel lekker om even met z’n allen in het water te plonzen. De volgende dag gaan we naar het Rijksmuseum Boerhaave, onze laatste stop in Leiden. Hier leren we alles over de belangrijkste uitvindingen uit de wetenschapsgeschiedenis. Een hele mond vol, maar in de praktijk is het meer een rariteitenkabinet waar je je al snel een echte wetenschapper voelt. Jelte soldeert er zijn eigen hartslagmeter en Sil verwondert zich bij een enorme computer –en bij het spotten van de ouderwetse draaitelefoon, heeft hij geen flauw idee hoe zo'n ding werkt. Heel geestig. Mijn schoonmoeder herkent van alles uit haar tijd als laborante, ook bijzonder.'

Voor iedereen wat

'Zo'n ontdekkingstrip langs drie musea maakt je een stuk wijzer. Het leuke is dat iedereen zo zijn favoriet heeft: Jelte heeft het nog over Corpus, terwijl Sil meer los ging in de workshops van het Boerhaave. Ik ben helemaal enthousiast van de glascollectie van meer dan 1.500 jaar oud en de Egyptische sieraden in het Rijksmuseum van Oudheden. De musea vullen elkaar ook mooi aan: we leerden over het lichaam, geschiedenis, leven en dood, wetenschap... Heel bijzonder dat we dit met zijn allen hebben gedaan -met oma voorop - en dat iedereen er ook echt iets uit heeft kunnen halen.'

 

Highlights & tips


– Naast de reis door het lichaam heeft Corpus ook een interactief gedeelte. Ook dit is zeker de moeite waard. Je wordt er bewust gemaakt van wat eten en beweging met je lichaam doen met allerlei games en oefeningen.

– De tours door Corpus vertrekken op vaste tijdstippen, want je reist met een vrij kleine groep door het lichaam. Het is dus handig om van tevoren te reserveren.

– Voor kinderen is er in het Rijksmuseum van Oudheden een eigen audiotour, met Osiris als quizmaster en een echte goden-bingokaart waarmee je prijzen kan winnen.

De Goden van Egypte-tentoonstelling is nog te zien tot en met 31 maart.

– Het Rijksmuseum van Oudheden is enorm groot: je kan hiervoor gerust meerdere bezoekjes in plannen. Je vindt er ook bijlen uit de prehistorie, zwaarden uit de Middeleeuwen en prachtig oud glaswerk en sieraden.

– Slapen deden we in het Holiday Inn, een prima plek om met kinderen te verblijven. En het zwembad is top. Het ligt iets buiten het centrum, maar dankzij een shuttlebusservice ben je er zo.

– Doe in het Rijksmuseum Boerhaave vooral mee met 'Schateiland Boerhaave', een ontdekkingstocht door het museum. Je leert hoe het is om als chirurgijn op een zeventiende-eeuws schip te werken, en op een onbewoond eiland terecht te komen waar je gekke planten en dieren vindt.

– Het anatomisch theater van het Boerhaave klinkt misschien wat eng, maar dat valt mee. Het is een lichtshow in een replica van een oude snijzaal waarin je van alles over de wetenschap leert.
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Er even lekker tussenuit met z'n tweeën? Laat die luiers en slapeloze nachten even voor wat ze zijn en boek een fijne stedentrip. Wij zetten de meest romantische steden voor je op een rij. 

1. Brugge

romantische steden


Brugge wordt ook wel het Venetië van het noorden genoemd. De Brugse reien en schilderachtige bruggetjes maken dit de perfecte plaats om met je partner te verdwalen. Oh, en neem ook gelijk een kijkje in het middeleeuwse stadscentrum.
 

2. Dubrovnik

romantische steden


Wat ons betreft één van de leukste steden voor een paar dagen weg. Met fenomenale promenades, een azuurblauwe zee, bijzondere architectuur en redelijke prijzen - ook niet onbelangrijk - is Dubrovnik een ideale stad voor een romantisch weekendje weg. Maak in elk geval een ritje met de kabelbaan voor een schitterend uitzicht over de stad. Extra fijn: tegenwoordig vlieg je er vanaf Schiphol rechtstreeks naar toe.
 

3. Bath

romantische steden


Werkelijk de meest romantische stad van het Verenigd Koninkrijk. De architectuur is prachtig, maar helemaal fijn zijn de luxe hotels (met hemelbedden) en eerste klas wellness resorts: boeken maar.
 

Lees ook
Deze vakantiebestemmingen in Nederland zijn ideaal met kinderen >

 

4. Parijs

romantische steden


Cliché, maar zo romantisch. Parijs heeft een prachtige architectuur, fijne tentjes om (met kaarslicht) te dineren en op de Franse taal word je in één klap verliefd. Het is dus niet alleen een fijne stad voor met je kinderen, maar ook zeker met je partner. Ga op een bankje langs de Seine zitten, plop een fles wijn open en klaar ben je.

 

5. Florence

romantische steden


Ja, wat kunnen we over deze stad zeggen? Alleen al als je er doorheen loopt krijg je zin om spontaan in het huwelijksbootje te stappen. Er zijn bezienswaardigheden in overvloed en de Italiaanse keuken is altijd goed.
 

6. Kyoto

romantische steden


Wil je écht flink uitpakken, dan vlieg je gewoon lekker naar Japan. De natuur in Kyoto is om stil van te worden en de tempels zijn echt Instagram-materiaal. Jezelf verstaanbaar maken gaat wat lastig, maar ach: heeft ook wel wat.
 

7. Boedapest

romantische steden


Deze stad is zo betoverend als wat. Tik 'Boedapest' in bij Google Image Search en je ziet meteen wat we bedoelen. Geniet onder andere van de heerlijke spa's die deze stad te bieden heeft. Het is er trouwens ook lekker betaalbaar en de inwoners zijn enorm gastvrij. 
 

8. Marrakech

romantische steden


Wie dol is op oosterse sferen, moet beslist naar Marrakech. Ronddwalen door de marktjes met ontelbaarveel kruiden is al een excursie an sich en je kunt er enorm lekker eten. De mooiste plekken in de stad vind je verborgen in steegjes die in eerste instantie weinig bijzonders lijken te verhullen, dus ga samen lekker aan de wandel.
 

9. New York

romantische steden


The Big Apple is ideaal voor stellen die van shoppen houden. Maar ook het Vrijheidsbeeld, Central Park en The Empire State Building zijn een bezoekje waard. Ga in de avond onder de billboards en neon-verlichting op Times Square staan en misschien gaat jouw wederhelft wel op z'n knieën. Zo niet: ook goed.

 

10. Rome

romantische steden

Niet alleen Parijs is de city of love, Rome kan er ook wat van. Struin hand in hand langs het Forum Romanum en huur een Vespa om achterop bij je vent de stad te verkennen. De dag sluit je natuurlijk af met een heerlijke Italiaanse vino.

 

11. Barcelona

romantische steden

Barcelona is een geweldige stad voor kinderen, maar ook romantisch genoeg voor met z'n tweeën. Het ligt aan de Middellandse Zee, dus ideaal voor een romantische strandwandeling. Geniet van de prachtige architectuur van Gaudí en de vele mooie uitzichten op de stad, want Barcelona is gebouwd op heuvels en dat zorgt voor prachtige plaatjes.

 

12. Rovaniemi

romantische steden

Misschien denk je niet zo snel aan deze stad die vlakbij de Poolcirkel ligt, maar romantisch is het er in de winter zeker. Maak een mooie huskytocht met z'n tweetjes, bezoek het Santa Claus Village en ga ijsvissen op een bevroren meer. Oké, met temperaturen onder het vriespunt is het even bikkelen, maar 's avonds kruip je dicht tegen elkaar aan op een rendiervel voor de open haard. Nee, je speelt niet in een film, in Lapland kan het echt. En met een beetje geluk spot je ook nog het Noorderlicht. Need we say more?

 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >