Met drie kinderen backpacken door Indonesië

13.07.2021 12:38
met kinderen backpacken Indonesië

Een baby op de rug, een peuter in de draagzak en een grote dochter die dapper meeliep. Fenna en Ruud Egberink gingen backpacken met hun kinderen door Indonesië.

Zien

De Borobudur
De Borobudur op Java is een prachtige tempel in een fantastische omgeving. Heel indrukwekkend. Ook leuk: in de buurt hebben we tijdens een wandeltocht een tempeh- en gamelanworkshop, een soort klokkenspel, gevolgd. Een van de mooiste dagen van onze vakantie.

Spannende afbeeldingen
De Prambanan tempels op Java zijn ook heel mooi. Er zit zelfs een speeltuin bij. Maar vooral geklauter op de trappen, de spannende, donkere tempels en het uitvogelen van alle afbeeldingen maakten het de moeite waard.

Gunung Kawi
Om fijn rond te rennen: de tempel van Gunung Kawi op Bali. Eerst beklim je behoorlijk wat trappen, maar eenmaal boven kun je de kinderen heerlijk rond laten rennen en op onderzoek uit laten gaan. Tip: ga in de ochtend, dan is het er nog lekker rustig en kunnen kinderen ongestoord hun gang gaan.

Doen

Naar de watervallen
Wandelen rond de Munduk Watervallen op Bali. Onderweg loop je door een grote plantage met kruidnagel, papaja, mango’s, bananen en ga zo maar door. Het echte junglegevoel maakt het heel bijzonder. Officieel duurt de tocht drie uur; wij hebben er zo’n vijf, zes uur over gedaan omdat Juul en Noah zelf wilden lopen.
 

Batik-workshop
Volg een batik-workshop in de batikbuurt van Solo – een stad in het midden van Java. Juliette vond het fantastisch. Wij zijn bij Batik Mahkota Laweyan geweest.
 

De dans met de leeuw-draak
Bezoek de dansvoorstellingen van Ubud. Dat is een plaatsje in het midden van Bali. Onze oudsten hebben het er nog over. We zijn zowel naar Barong – de dans met de leeuw-draak – als de traditionele Legongdans geweest. Ik zal nooit hun gezichtjes tijdens de voorstellingen vergeten. Ze gingen er helemaal in op.

Lees ook
Reizen door Indonesië met een peuter? ‘De Huismuts’ geeft tips >

 

Eten

Stalletjes langs de weg
Eettentjes kan ik niet noemen; we aten bij stalletjes die we toevallig tegenkwamen. En over het algemeen kan je bijna overal heerlijk eten. Favoriet waren nasi goreng en mie goreng. Overal te krijgen, maar let bij nasi wel op dat er niet te veel peper in zit. En anders bestel je er wat gewone witte rijst bij om mee te mengen.
 

Pisang goreng
Andere kinderfavorieten zijn ikan goreng, met gefrituurde vis, en bakso, een soort gehaktballetjes. Gebakken banaan of pisang goreng, en ayam goreng, met gefrituurde kip, waren ook altijd goed. Let wel op met saté, die is in Indonesië behoorlijk pittig.

Chocolade bakpao’s
Altijd een hit: chocolade bakpao’s. Je vindt ze vooral op Java bij eetkarretjes. We hebben op moeilijkere dagen weleens een stedentrip gered door Noah en Juliette te laten zoeken naar een bakpao-cart waar ze iets mochten kopen als ze hem zagen.
 

Slapen

In een guesthouse
Sindu Guesthouse in Sanur is echt een aanrader als je naar Bali gaat. We hadden er een comfortabele ruimte met twee slaapkamers die met elkaar verbonden waren via een gangetje. Heel fijn om na een vermoeiende overtocht vanuit Java te kunnen bijkomen. De eigenaar geeft goede tips voor de rest van je vakantie.
sinduguesthouse.com
 

Of een bungalowtje
Bij de Pemedal Bungalows op Nusa Lembongan – een eiland ten zuidoosten van Bali – kregen wij een fantastisch bungalowtje op het puntje van het eiland, aan de rand van het strand. Slechts één kamer, maar we konden er zonder problemen een matras bij leggen. Voor het slapengaan gingen we vaak nog even zeesterren zoeken. Heerlijk om tot rust komen na vijf weken reizen.
pemedalbeach.com
 

Dit reisverslag heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer reisverslagen lezen? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen.