De leukste kastelen: hier waant je kleine zich in een zomers sprookje

23.06.2023 22:40
kastelen zomeruitjes Beeld: Getty Images

Dansend en zingend door de kasteeltuinen paraderen in deftige kleding of op ontdekkingstocht gaan in de Middeleeuwen. Op deze magische plekken is het net alsof je in een sprookje leeft.

Op kidsproof.nl, de inspiratiewebsite voor gezinsuitjes, vind je nog veel meer leuke eropuit-tips voor deze zomermaanden.

Op cursus

Een prins of prinses word je niet zomaar, maar je kunt het wel leren. Daarvoor moet je bij Kasteel Rosendael zijn. Daar leert een hofdame prinsjes en prinsesjes in de dop alles over deftige kleding en manieren. Na de cursus lekker hutten bouwen en waterdiertjes vangen in het park. Het blijven tenslotte kinderen.

Aan de Waal

Alleen al voor de ligging wil je naar Slot Loevestein in Poederoijen. Waanzinnig, zo aan de Waal waar je met een pontje kunt overvaren. Laat je kinderen rondbanjeren op het buitenterrein, klimmen in het klimparcours of spelen met het waterspel.

Hoffelijk

Midden in de bloembollenstreek ligt Landgoed Keukenhof. Een prachtig kasteel en fijne plek om te wandelen. De kinderen maak je blij met een kinderboerderij en poffertjes bij de Hofboerderij. Bezoek ook het LAM museum, bomvol topstukken die iets met eten, drinken of consumeren te maken hebben.

Afkoelen

Forten zijn cool. Kinderen gaan op ontdekkingstocht, beleven waterpret en veel meer. Hoe leuk om alle hoeken en gaten van een oud vestingwerk te verkennen. En niet te vergeten: een fort is lekker koel op een warme zomerdag. Forten, bunkers en vestingsteden liggen door het hele land, dus je vindt er altijd eentje in de buurt.

Op een warme dag is een fort vooral lekker koel

Tuinfeestje

Misschien zijn de Prinsen- en Prinsessendagen van Paleis Het Loo wel de leukste tuinfeestjes van het land. De tuinen en stallen vormen een sprookjesachtig decor voor theatershows. Iedereen is welkom, van astronaut tot superheld. Als je maar jezelf bent.

Is dit echt?

Waan je in de elfde eeuw met de Augmented Reality-routes bij Kasteelruïne Valkenburg. Door de beelden en verhalen op je smartphone word je meegenomen in een andere wereld. Kies daarna voor de ondergrondse Fluweelengrot of ga de hoogte in voor een waanzinnig uitzicht vanaf Rooftopbar Tash.

Die zes lange weken zomervakantie vliegen voorbij als je gaat glijbaanroetsjen, boswandelen, racen met trekkers of een bezoekje brengt aan de Romeinen. Of een van de andere leuke uitjes die Kidsproof.nl voor je verzamelde. De site is handig ingedeeld per regio, zo ontdek je makkelijk welke uitjes er allemaal in de buurt zijn.